ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

sunnuntai 31. tammikuuta 2010

OLIIVIÖLJY


OLIIVIÖLJYN TERVEELLISYYS

Oliiviöljy on oliivipuun luumarjoista puristettua kolesterolitonta kasvisöljyä.
Laadukkaan ekstraneitsytoliiviöljyn on todettu olevan hyväksi sydämelle, vatsalle, ruoan-sulatukselle ja suolistolle.Oliiviöljy on hyvä E-vitamiinin lähde. Oliiviöljyn rasvahappokoostumus suojelee ihmistä sydän- ja verisuonitaudeilta. Ekstraneitsytoliiviöljyn runsaat yksinkertaisesti tyydyttymättömien rasvahappojen määrät laskevat veren huonoa LDL-kolestrolia. Hyvälaatuinen sydämen toimintaa suojaava HDL-kolestroli säilyy estäen verisuonten "kalkkeutumista". Ekstraneitsytoliiviöljy sisältää noin 10 % ihmiselle välttämätöntä linolihappoa. Linolihappo on ihmiselle välttämätön rasvahappo jota ihminen ei pysty itse tuottamaan. Ekstraneitsytoliiviöljyssä on polyfenoleja, jotka vaikuttavat verenpainetta alentavasti. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on myös oletettu, että oliiviöljyn sisältämät aineet suojaavat rinta- ja paksunsuolen syöviltä.
Tyydyttämättömällä rasvalla saattaa olla merkitystä, myös diabeteksen ennalta ehkäisyssä.


AROLIIVIÖLJYN AISTINVARAINEN VIOINTI

Oliiviöljyjä arvioidaan samoin kuin viinejä;
Ensin nuuskitaan, sitten maistellaan joko kastamalla siihen leipäpala tai vain lusikalla. Lusikalla maistettaessa ekstraneitsytoliiviöljyn mukana vedetään hieman ilmaa suuhun eli ryystetään öljyä, jotta maut vapautuisivat ja maiskutella sitä, jotta pippuriset maut löytyisivät.
Ekstraneitsytoliiviöljyä tulee arvioida, onko se makeaa ja pehmeää, keskiaromikasta vai pistävä, kuinka pippurista tai hedelmäistä se on.
Laadukkaassa ekstraneitsytoliiviöljyssä kaikki osatekijät luovat harmonisen loppuvaikutelman.

EKSTRANEITSYTOLIIVIÖLJYÄ VOI VERRATA VIINIIN

Oliiviöljyn maku vaihtelee oliivipuun kasvupaikasta, ilmastosta, maaperästä, lajikkeesta ja puun iästä. Oliivilajikkeita on yli 70. Euroopan Unioni on luonut kaupankäyntiä ja kuluttajia varten kymmenien sanojen sanaston, joita käytetään kuvattaessa öljyn tyyliä.

OLIIVIÖLJYN VÄRI EI VÄLTTÄMÄTTÄ KERRO MITÄÄN ITSE ÖLJYSTÄ

Maistelutesteissä oliiviöljyt pannaan sinisiin aromilaseihin ja kulhoihin, jotta väri ei vaikuttaisi maistelijan arvosteluun.
-Kova kuvaa kokonaisvaikutelmaa, jonka aiheuttavat mm. tanniinit.
-Kitkerä maku on luonteenomainen oliiviöljyille, jotka on puristettu vihreistä tai juuri väriään vaihtavista   oliiveista. Se voi olla miellyttävä maku riippuen sen voimakkuudesta.
-Hedelmällisyys tuntuu sekä öljyn maussa, että sen tuoksussa. Siihen vaikuttaa oliivien kypsyys ja lajikkeet.   -Kypsän hedelmäinen maku tulee täysin kypsistä eli mustista oliiveista, yleensä maku on silloin makeahko ja tuoksultaan latteampi.
-Makea on miellyttävä maku, mutta ei sokerinen. Se löytyy öljyistä, joissa eivät vallitse kitkerät, kovat tai pistävät maut.
-Pähkinäinen, omenainen, heinäinen, sitruunainen ja suklaan kitkerä ovat sanoja, joilla maistelijat kuvaavat oliiviöljyjen makuja. Oliiviöljyn maistelusanastoon kuuluu virallisten lisäksi paljon muita kuvaavia sanoja, joita maistelijat luovat itse. Vihreä korvaa usein sanaa kitkerä. Pippurinen tai mausteinen kertoo chilimäisestä terävyydestä joka tuntuu kurkussa.

Hyvän oliiviöljyn maku on puhdas ja siinä voi aistia mantelia, omenaa, makeutta, hedelmällisyyttä ja ruohoa.
Se voi olla myös karvas ja kirpeä.


OLIIVIÖLJYN VALMISTUS JA LAATULUOKITUS

Ekstraneitsytoliiviöljy valmistetaan periaatteessa samalla ikivanhalla menetelmällä kuin vuosituhansia sitten.
Oliivit kerätään, lajitellaan, puhdistetaan, jäähdytetään ja jauhetaan.
Syntyvää oliivi- massaa ei lämmitetä, eikä siihen lisätä mitään ylimääräistä [ lisäaineita ].
Kylmäpuristetut ekstraneitsytoliiviöljyt ovat laadultaan korkealuokkaisia ja ne valmistetaan suoraan valikoiduista oliiveista ja ainoastaan mekaanisin menetelmin.


VAPAIDEN RASVAHAPPOJEN MÄÄRÄ


Vapaiden rasvahappojen määrä on ekstraneitsytoliiviöljyn laadun tae. Vapaat rasvahapot vaikuttavat oliiviöljyn makuun ja tuoksuun.
Euroopan unionin määrittämät laatuvaatimukset:
Ekstraneitsytoliiviöljy saa sisältää vapaita rasvahappoja enintään yhden prosentin ( 1 % ).
Neitsytoliiviöljy korkeintaan kaksi prosenttia ( 2 % ).  Puhdistetut eli raffinoidut öljyt 1.5 %


EKSTRANEITSYTOLIIVIÖLJY

Oliivimassa levitetään pyöreille suodatin matoille, ja ne pinotaan päällekkäin öljypuristimeen. Oliivimassasta erotetaan kylmävaluttamalla aromikkain ja paras laatu.
En rama ekstraneitsyt-oliiviöljy on tällainen huippuluokan oliiviöljy. En rama ekstraneitsytoliiviöljy on suodattamaton.

NEITSYTOLIIVIÖLJY

Neitsytoliiviöljy tehdään ekstraneitsytoliiviöljyn valmistukseen kelpaamattomista oliiveista. Se on yleensä maultaan hapokasta ja karvasta.
Oliivimassaa puristetaan suuremmalla voimalla. Puristusvoiman lisääminen nostaa massan lämpötilaa korkeammaksi ja massasta irtoaa lisää öljyä.
Käytetään esimerkiksi uppopaistettavien perunoiden valmistukseen.


100 % OLIIVIÖLJY

On Raffinoitua oliiviöljyä, kuten ovat tutut värittömät ja mauttomat kasvisöljyt esim. rypsi tai auringonkukkaöljy.
Raffinoidusta öljystä on markkinoilla sekoiteöljyjä, joita markkinoidaan Light-öljyinä.
Light-öljy valmistetaan seuraavasti; Raffinoidun öljyn joukkoon lisätään noin 10 prosenttia neitsyt-luokan oliiviöljyä.


POMACE ELI PURISTUSJÄTEÖLJY

Tätä ravitsemuksellisesti heikompaa öljyä myydään Pomace-laatuluokan öljynä. Puristejätettä lämpökäsitellään yhdessä tiettyjen kemikaalien kanssa.
Puristejätteestä saadaan irtoamaan öljyä noin 5-8 % massan määrästä.
Kaupan olevat Pomace-oliiviöljyt ovat puristejäteöljyn ja neitsyt-luokan öljyjen sekoitteita.
OLIIVIÖLJYJEN TUOTTAJA MAITA EUROOPASSA

Euroopan suurimmat tuottajat ovat: Espanja, Italia, Kreikka ja Portugali näiden yhteenlaskettu tuotanto on yli 98 % Euroopassa tuotetusta oliiviöljystä.
Oliiviöljyn kulutus vaihtelee suuresti maittain esimerkiksi kreikkalaiset kuluttavat 21 litraa / henkilö, espanjalaiset 10 litraa / henkilö ja ranskalaiset 1 litran / henkilö.

OLIIVIÖLJYN SÄILYTYS

Toisin kuin viiniä ikä ei oliiviöljyä paranna. Oliiviöljy säilytetään suljettuna pimeässä ja viileässä. Jääkaapissa oliiviöljy sakenee ja sameutuu, mutta palautuu ennalleen huoneenlämpötilassa.RANSKALAINEN SALAATIN KASTIKE

Tarvikkeet:
1 salotti sipuli
ranskalaista sinappia
viinietikkaa
ekstraneitsytoliiviöljyä
mustaa pippuria

Pienennä salottisipuli kulhoon ja lisää tl. sinappia sekä rl. viinietikkaa ja mustapippuria (vältä suolan lisäämistä) sekoita hyvin.
Tämän jälkeen lisää hiljalleen öljyä sekoittaen kulhon sisältöä. Voit itse päättää kuinka paljon öljyä lisäät, maista välillä, viinietikan ei tulisi olla liian ylivoimainen kastikkeen maussa. Voit myos käyttää sinapinsiemeniä sisältävää sinappia, viinietikan tilalle voit käyttää, omenaviinietikkaa, maustettuja viinietikoita tai balsamiviinietikkaa, haluamasi mauan mukaan. Voit lisätä valkosipulin kynnen puristettuna kastikkeen joukkoon siitä saa hyvän maun lisäksi aimo annoksen terveyttä edistäviä vaikutteita. Lisää kastike salaatin päälle juuri ennen salaatin tarjoilua.

Ei kommentteja: