ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

AVOKADO

Avokado on hedelmä, joka kuuluu minun jokapäiväiseen ruokavaliooni. Olen tällä hetkellä Etelä-Afrikassa lomalla ja täällä avokadoja viljellään todella paljon eripuolilla maata. Ne kuuluvat osana moneen täällä tarjottaviin salaatteihin ja avokadoja voi ostaa täällä pussillisen muutamalla Eurolla vaikka liikkenne valoissa tai maaseudulla tien varsilta suoraan tuottajilta. Monet kauhistuvat avokadon sisältämiä kaloreja, joita 100g on noin 219kcl, mutta avokado on todellinen ravintopommi, myös siitä saatavien vitamiinien ja hivenaineiden vuoksi, joten älä jätä sitä syömättä, ei se lihota, jos muuten tarkkailet mitä syöt. Itse en voi syödä tärkkelyspitoisia ruokia, kuten pastaa, riisiä tai en edes paljon perunaa joten näiden ruoka-aineiden tilalla syön avokadoa. Ne sopivat hyvin paistetun kalan kanssa tai jopa pastakastikekin sopii avokadon päälle...Avokadolla saa helposti maittavan ja täyttävän aterian ja sen rasva ovat todella hyvä kolesterolin halinnassa. Leivän päällä voit käyttää avokadoa voin tai voileipälevitteen tilalla. Saat aivan ihanan voileivän kun paahdat terveellistä kokojyväleipää ja laitat avokadoa päälle ja lisäät hieman ruususuolaa ja ruohettua mustaapippuria. Avokadoöljyä voi käyttää salaatinkastikkeissa ja jopa ihoöljynä ja kauneudenhoidossa.
Meksikossa avokadoista valmistettua cuacamolea tarjotaan jo paistettujen kanamunien kanssa aamulla ja sitä syödään monen ruuan kanssa pitkin päivää...

Guacamole

2 kypsää avokadoa
tomaatti
valkosipulin kynsi
pala tuoretta chiliä
mustaapippuria ja suolaa

sekoita kaikki aineet tehosekoittimella tahnaksi ja nauti tuoreiden vihannesten tai maissilastujen dippaukseen


Avokado on kotoisin Väli-Amerikasta. Avokadoja arvellaan syödyn Etelä-Meksikossa jo 8 000 vuotta sitten, ja viljellynkin 7 000 vuotta sitten. Nykyään se on levinnyt eri puolille maailmaa. Euroopassa avokado on tullut tunnetuksi vasta 1900-luvulla.

Avokado on muodoltaan päärynämäinen kasvis, jonka kuori on nahkamainen. Kuori voi olla kiiltävä taikka rosopintainen, eikä sitä syödä. Kuoren väri vaihtelee lajikkeen mukaan vaalean vihreästä tummaan, lähes mustaan vihreään. Keskiosassa on suuri siemen, joka poistetaan ennen syöntiä. Avokadossa on kasvikseksi paljon energiaa, sata grammaa avokadoa sisältää 219 kilokaloria.

Avokado syödään aina kypsänä, jolloin sen pinta antaa periksi painettaessa. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä avokado on herkkä paineluille. Avokadon voi kypsyttää muovipussissa huoneenlämmössä muutamassa päivässä.

Hedelmäliha on pehmeää, lähes kermamaista. Maku on mieto ja pähkinämäinen. Sitä voi syödä suoraan lusikalla kuoresta alkupalana ja hedelmäisissä tai suolaisissa salaateissa. Etenkin katkaravut sopivat hyvin avokadon kanssa. Avokadotahna käy sellaisenaan vauvanruuaksi, maustettuna dippikastikkeeksi tai tahnaksi leivän päälle. Avokadon hedelmäliha tummuu nopeasti kuorimisen jälkeen, mutta tummumista voi estää valelemalla sitruunamehua hedelmänlihaan. Kuumentamista avokado ei siedä, koska silloin muodostuu makua pilaavia yhdisteitä.

Avokado säilytetään +10 - +14 asteessa. Avokado tuottaa runsaasti etyleeniä, jota syntyy kasvien hengityksessä. Avokadoa ei siis kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä.

Avokado ei kypsy puussa, vaan vasta pudottuaan maahan. Tavallisesti se poimitaan puusta, kun se vastaa kooltaan kypsää hedelmää. Poiminnan jälkeen se kypsyy muutamassa päivässä, ja esimerkiksi banaanien kanssa säilöttäessä vielä nopeammin eteenikaasun vaikutuksen vuoksi. Hedelmää ei tarvitse poimia heti, vaan sen voi jättää puuhun kunnes poiminnalle on tarvetta. Hedelmää voidaan pitää puussa 4–6 kuukautta kehittymisen jälkeen, mutta jos sitä ei poimita ajoissa, se putoaa maahan.

Carl Schmidt kehitti vuonna 1911 Fuerte-lajikkeen, johon Kalifornian viljely perustui monta vuotta. Vuonna 1935 postinkantaja Rudolph Hass patentoi Hass-lajikkeen, joka on ainoa avokadolajike, jota voidaan viljellä ympäri vuoden. Hän oli ostanut A. R. Rideoutilta avokadopuun siemeniä, jotka istutti pihalleen. Lajike kehittyi ilmeisesti sattumalta. Jokainen nykyinen Hass-puu polveutuu Rudolphin kasvattamasta yksilöstä. Hass-avokadojen kuori on tumma ja hiukan ryppyinen, ja hedelmäliha hyvin kermainen. Nykyisin se on suosituin ja kasvatetuin avokadolajike.

Avokadopuu tuottaa keskimäärin 120 hedelmää vuodessa. Kaupallisissa hedelmätarhoissa hedelmiä tuotetaan tavallisesti noin 7 tonnia hehtaarilta, mutta jotkin tarhat pystyvät jopa 20 tonnin hehtaarituottoon. Avokadon viljelyssä ongelmana on, että usein se tuottaa vuoron perään hyviä ja huonoja satoja. Tämä johtuu siitä, että jos puu ei esimerkiksi kylmyyden vuoksi menesty jonakin vuonna, seuraavana se on sitäkin tuottoisampi.

 Käyttö

Avokado sisältää enemmän rasvaa kuin useimmat muut hedelmät, mutta suurin osa rasvasta on kertatyydyttymätöntä. Kokonainen keskikokoinen avokado sisältää noin neljänneksen päivittäisestä tyydyttyneen rasvan saantisuosituksesta. Avokadoissa on 60 prosenttia enemmän kaliumia kuin banaaneissa. Niissä on myös paljon B- E- ja K-vitamiinia. Avokadon painosta noin kaksi kolmasosaa on vettä.

Avokadon hedelmäliha on väriltään kellanvihreästä kullankeltaiseen. Se hapettuu ja muuttuu ruskeaksi nopeasti joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa. Tätä voidaan ehkäistä sitruuna- tai limettimehulla. Niiden sisältämä C-vitamiini toimii hapettumista estävänä antioksidanttina. Toinen keino on pitää avokadoja lämpimässä (n. 40 °C) vedessä muutaman tunnin ajan ennen kuorimista. Tämä sulkee hapettumista aiheuttavat entsyymit vaikuttamatta makuun tai rakenteeseen.

Avokadon kukkii syksyllä. Avokado on erityisen suosittu kasvisruokavaliossa, voileivissä ja salaateissa. Se ei ole makea, vaan rasvainen ja aromikas. Rakenteeltaan hedelmä on lähes kermainen. Avokado on guacamolen perusraaka-aine, ja lisäksi sitä käytetään sushin täytteenä, kanan lisukkeena ja levitteenä. Brasiliassa ja Vietnamissa avokadoa käytetään pirtelöissä ja joskus jäätelöissäkin. Filippiineillä valmistetaan jälkiruokajuomaa sokerista, maidosta ja soseutetusta avokadosta. Keski-Amerikassa hedelmiä tarjoillaan riisin kera. Kuumennettaessa avokadoon kehittyy maun pilaavia yhdisteitä.

Avokadoa ei tulisi antaa syötäväksi eläimille, sillä se sisältää persiiniä, joka on vaarallista tai jopa tappavaa monille eläimille. Se voi aiheuttaa esimerkiksi oksentelua, ripulia tai sydänvikoja. Ihmisille se ei ole tavallisesti vaarallista.

 Avokado huonekasvina
Avokado voidaan idättää Suomessa siemenestä helposti myös huonekasviksi. Se kaljuuntuu aikaa myöten, jolloin kasvin voi heittää pois.

Aseta halkaistu avokado mullan pinnalle niin, että suippo kärki on 1–2 cm mullanpinnan yläpuolella. Tämän jälkeen kasvualusta pidetään tasaisen kosteana, apuna voi käyttää kontaktimuovia tai halkaistua muovipulloa. Siemen itää noin 3–5 viikon kuluttua. Siemenen voi idättää myös puoliksi täytetyssä vesilasissa ja siirtää sen multaan, kun se on itänyt.

Avokado viihtyy normaalissa huoneenlämmössä, valoisassa paikassa. Mullan tulee olla tasaisen kostea, mutta on hyvä antaa pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä. Kuivuus saa lehdet veltostumaan, eivätkä ne tokene enää entiselleen. Kasvia on myös hyvä suihkutella ajoittain. Kasvin kaljuuntuessa sitä voi leikata haluamastaan kohdasta, jolloin se kasvattaa tilalle pari, kolme uutta versoa. Tavallisesti avokado ei tuota hedelmiä sisätiloissa.

Lähde Wikipedia

Ei kommentteja: