ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

tiistai 19. tammikuuta 2010

AAMIAINEN

A niin kuin aamiainen.
Aamiainen on todella tärkeä ateria. Hyvä tasapainoinen aamiainen antaa sinulle energiaa jaksaaksesi aamupäivän ja se on perusta koko päivän jatkuvalle hyvivoinnille. Monet meistä jättävät aamiaisen väliin ja sieppaavat aamukiireessä vain kupin kahvia tai kaksi, emmekä syö mitään ennen lounasta. Tämä käytäntö on ehdottomasti pahinta, mitä voi tehdä kun pyritään ravinnon tehokkaaseen palamiseen kehossa. Tutkimusten mukaan ihminen, joka jättää aamiaisen väliin, tuppaa syömään liian paljon loppupäivän aikana jolloin rasvan palaminen on vähäistä. Aloita päiväsi ravintorikkaalla ja tasapainoisella aamiaisella.

Tässä yksi hyvä aamiainen ja syy miksi se on hyvänlaatuinen ja ravitseva:

Kaurapuuro on aina kuulunut suomalaiseen aaimiaispöytään, nykyään vain kaikenlaiset murot ovat syrjäyttäneet sen. Murot sisältävät usein sokeria, joka antavat pikaisen, mutta lyhytaikaisen energia puustin. Siksi niin monet koululaiset alkavat jo klo 10:n maissa aamupäivällä tuntea väsymystä ja levottomuutta, koska energiantaso on lopahtanut ja lounas on vasta tunnin tai kahden päästä.

Kaurapuuro on helppo valmistaa ja eikä vie paljon aikaa kun annat sen kiehua vain hetken ja sitten nostat sen pois kuumalta liedeltä ja annat hautua sen aikaa kuin jatkat muita aamuaskareita. Kaurapuuro sopii myös vauvaikäisille. Omat lapseni ovat kasvaneet kaurapuuron voimalla ja mikä mukavinta kauraryynejä löytyy monista maista ja monen hienon hotellin aamiaispöydästäkin. Englannin sana Porrige on yleinen sana kaurapuurolle...
Tässä kaurapuuroon on lisätty banaanin viipaleita ja mantelin hiutaleita, kokeile maidon tilalle vaniljalla maustettua soya maitoa, mukava uusi makunautinto, lapsetkin pitävät siitä.

Kaurapuuroon voit lisätä pakastemarjoja, kuivattua marjarouhetta, tyrnimarja sosetta, leseitä, kookospähkinän huitaleitä...



Terveystietoa kaurahiutaleista:

Helsingin yliopisto
maatalous-metsätieteellinen tiedekunta
tiedote 5.4.2006

Kaurapuuro hyvä terveysvaikutteisen betaglukaanin lähde

Kauralla on todettu olevan suotuisa vaikutus veren kolesteroli- ja sokeritasoihin sekä insuliinivasteeseen. Vaikuttavana aineena pidetään kauran liukoisen ravintokuidun pääainesosaa betaglukaania. Ei ole kuitenkaan aivan sama, missä muodossa kauransa nauttii, sillä tuoreen väitöstutkimuksen mukaan betaglukaani saattaa pilkkoutua prosessoinneissa ja terveysvaikutus heikentyä. Keittäminen kuitenkin lisää betaglukaanin uuttuvuutta, jolloin tehokkaan betaglukaanin määrä lisääntyy.

Betaglukaanilla on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia

Betaglukaania on kaurassa ja ohrassa 3-5 %. Betaglukaani on pitkäketjuinen hiilihydraatti, joka koostuu glukoosimolekyyleistä. Se muodostaa vesiliuoksia, jotka ovat hyvin viskooseja eli paksuja jo pieninä pitoisuuksina. Korkean viskositeetin uskotaan aiheuttavan kauran terveysvaikutukset. Ravintokuidun komponenttina betaglukaani ei pilkkoudu ohutsuolessa vaan vasta paksusuolessa mikrobitoiminnan tuloksena. Tästä prosessista on tuloksena lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka edistävät suolen hyvinvointia.

Yhdysvalloissa sallitaan kauratuotteille terveysväittämä, jonka mukaan 3 grammaa liukoista betaglukaania päivässä auttaa vähentämään riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. On kuitenkin tutkimuksia, joissa mitään vaikutusta ei koehenkilöillä ole havaittu. Tämä saattaa johtua siitä, että betaglukaani on muuttunut muotoon, jossa se ei pysty muodostamaan riittävän paksuja liuoksia eikä terveysvaikutuksia siis synny.

FL Liisa Johansson tutki väitöskirjatyössään betaglukaanin rakennetta ja uuttuvuutta kauraleseessä, kokojyväkaurassa ja -ohrassa sekä erilaisten ruoanvalmistusprosessien vaikutusta niihin. Mitä parempi uuttuvuus, sitä suurempi määrä betaglukaania liuoksessa on ja sitä suurempi on sen viskositeetti. Tutkimuksessa kehitettiin myös analyysimenetelmia betaglukaanin rakenteen ja määrän tutkimiseksi ja tutkittiin myös kauran ja ohran liukenemattoman ravintokuidun koostumusta ja betaglukaanin liuosominaisuuksia.

Keittämällä betaglukaanit parhaiten hyötykäyttöön

Tutkitut prosessointimenetelmät (keitto, leivonta, fermentointi ja kuivaus) vaikuttivat uuttuvuuteen eri tavoin. Keittäminen näyttää tutkimuksen perusteella lisäävän uuttuvuutta, samoin fermentointi, vaikka sen osalta tulokset ovatkin hieman tulkinnanvaraisia. Kaurapuuro on siis hyvä betaglukaanin lähde. Leivonta vähensi liukoisen betaglukaanin määrää, joten leivästä ja leipomotuotteista ei betaglukaania välttämättä kovin tehokkaasti saa. Kuivaus puolestaan vähensi uuttuvuutta ja sitä kautta heikensi terveysvaikutteisuutta.
Tutkimuksissa havaittiin myös pieni rakenteellinen ero kauran ja ohran betaglukaanien välillä. Liukenemattoman ravintokuidun määrä oli korkeampi ohrassa kuin kaurassa. Betaglukaanin määrä oli jyvissä suunnilleen sama, mutta liukenemattomassa kuidussa sitä oli huomattavasti enemmän kaurassa kuin ohrassa.

Ei kommentteja: