Nykyään voimme valikoida minkälaisia kanamunia syömme, paras mahdollisuus on tietenkin luomumuna.
Paljon ravintoaineita pienessä paketissa
Kananmunan veroista ruoka-ainetta saa hakea. Pieneen sievään pakettiin on puristunut lähes kaikkia ravintoaineita C-vitamiinia ja kuitua lukuunottamatta.
Muna on lisäaineeton tuoretuote, josta saa hyvälaatuisia proteiineja. Erityisesti keltuainen sisältää monipuolisen valikoiman vitamiineja ja kivennäisaineita. Kananmunan rasvahappokoostumusta voidaan pitää suositusten mukaisena.
Valkuainen (66 % kananmunan massasta)
•vettä
•proteiinia
•vesiliukoisia B- ryhmän vitamiineja (erityisesti riboflaviinia)
•kivennäisaineita
Keltuainen (34 % kananmunan massasta)
•vettä
•proteiinia
•rasvaa
•kolesterolia
•rasvaliukoisia A, D, E ja K- vitamiineja
•vesiliukoisia B- ryhmän vitamiineja (erityisesti B12- vitamiinia, riboflaviinia, niasiinia ja foolihappoa)
•kivennäisaineita (erityisesti jodia, seleeniä ja sinkkiä)
.Hyviä syitä syödä kananmunaa
•kananmuna maistuu hyvältä
•munassa on vähän kaloreita. Saman verran kuin tuoremehulasillisessa
•munassa on hyvää, pehmeää rasvaa
•munassa on vitamiinien ja proteiinin lisäksi muitakin terveydelle edullisia yhdisteitä
•munan proteiinit pitävät kylläisenä ja tukevat painonhallintaa
•kananmuna sopii kaikenikäisille: lapsille maultaan mieto ja helppo syödä, aikuisille helppo ja nopea valmistaa, vanhuksille käyttötavoiltaan tuttu ja ruokavaliota rikastava
•munia saa jokaisesta kaupasta
•erilaisten kananmunien valikoima on laaja: löydät varmasti mieleisesi vaihtoehdon
Tiedä mitä ostat
.Suomessa kananmunia tuotetaan luomu-, lattia- ja häkkikanaloissa. Perinteiset häkkikanalat jäävät pois vuoteen 2012 mennessä.
Kananmunan kuoressa olevan leiman ensimmäinen numero kertoo tuotantotavan.
0 = luomumuna
Luomumunat tuotetaan luomukanaloissa, joissa kanat elävät vapaina, kuten lattiakanaloissa. Kanat kuopivat, kylpevät, munivat pesiin, nukkuvat orsilla ja ulkoilevat sään ja olosuhteiden salliessa. Kanat ruokitaan pääosin luomurehulla.
Luomumunat tunnistaa Luomu -valvottua tuotantoa -aurinkomerkistä tai Leppäkerttu-merkistä.
2 = lattiamuna
Lattiamunat tuotetaan lattiakanaloissa, joissa kanat voivat liikkua vapaasti, kuopia jaloillaan, kylpeä hiekassa, istua parvella ja munia pesiin.
Pakkauksissa käytetään virallisia merkintöjä "lattiakanojen munia" ja "lattiakanalasta" tai kauppanimiä kuten "vapaan kanan munia" ja "vapaa" tai "onnellisen kanan munia".
3 = häkki- ja virikehäkkimuna
Häkkimuna on suomalainen perusmuna. Valtaosa Suomessa myytävistä kananmunista on tuotettu perinteisissä häkkikanaloissa. Osa tuotetaan myös uudenlaisissa varustelluissa häkeissä eli virikehäkeissä.
Vuoden 2012 alusta perinteiset häkkikanalat poistuvat käytöstä koko EU:n alueella. Vanhat häkit korvataan virikehäkeillä. Niissä kanoilla on paremmat mahdollisuudet lajinomaiseen käyttäytymiseen, sillä häkeissä on pesä, orsi ja olkien, puulastujen, hiekan tai turpeen kaltaista pehkua.
Virikehäkissä tuotettuja munia myydään mm. kauppanimillä "orsikanalan munia" tai "virkku".
Kananmunia koskevat tiedot: http://www.ruokatieto.fi/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti