ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

tiistai 19. tammikuuta 2010

AAMIAISEKSI KANANMUNAA...

70-luvun iskulauseet tv-mainoksissa olivat "Mene munalla töihin" ja "Syö muna päivässä". Sitten 80-luvulla tieto kolesteroolin vaikutuksista elimistöömme saivat aikaan sen, että kananmunat joutuivat pannaan ja niiden päälle meilkein leimattiin pääkallon kuva. Muistan lapsuudestani miten yht'äkkiä kanamuna leimattiin tosi epäterveelliseksi, mutta silloin silti kaikki jatkoivat leivonnaisten ja kakkujen syöntiä, joissa oli niin kananmunaa kuin sokeria ja valkoisia jauhojakin. Onneksi ajanmukana tämä kananmuna kiihko on lievittänyt ja kananmuna on saanut maineensa takaisin. Vaikkakin kananmuna sisältää kolesteroolia voi sitä silti syödä turvallisesti kohtuudella. Kananmuna on erinomainen vitamiinien, kivennäisaineiden ja proteeinin lähde.
Nykyään voimme valikoida minkälaisia kanamunia syömme, paras mahdollisuus on tietenkin luomumuna.


Paljon ravintoaineita pienessä paketissa

Kananmunan veroista ruoka-ainetta saa hakea. Pieneen sievään pakettiin on puristunut lähes kaikkia ravintoaineita C-vitamiinia ja kuitua lukuunottamatta.
Muna on lisäaineeton tuoretuote, josta saa hyvälaatuisia proteiineja. Erityisesti keltuainen sisältää monipuolisen valikoiman vitamiineja ja kivennäisaineita. Kananmunan rasvahappokoostumusta voidaan pitää suositusten mukaisena.Valkuainen (66 % kananmunan massasta)

•vettä
•proteiinia
•vesiliukoisia B- ryhmän vitamiineja (erityisesti riboflaviinia)
•kivennäisaineita

Keltuainen (34 % kananmunan massasta)
•vettä
•proteiinia
•rasvaa
•kolesterolia
•rasvaliukoisia A, D, E ja K- vitamiineja
•vesiliukoisia B- ryhmän vitamiineja (erityisesti B12- vitamiinia, riboflaviinia, niasiinia ja foolihappoa)
•kivennäisaineita (erityisesti jodia, seleeniä ja sinkkiä)


Ota kananmuna osaksi tasapainoista ateriaa

.Hyviä syitä syödä kananmunaa
•kananmuna maistuu hyvältä
•munassa on vähän kaloreita. Saman verran kuin tuoremehulasillisessa
•munassa on hyvää, pehmeää rasvaa
•munassa on vitamiinien ja proteiinin lisäksi muitakin terveydelle edullisia yhdisteitä
•munan proteiinit pitävät kylläisenä ja tukevat painonhallintaa
•kananmuna sopii kaikenikäisille: lapsille maultaan mieto ja helppo syödä, aikuisille helppo ja nopea valmistaa, vanhuksille käyttötavoiltaan tuttu ja ruokavaliota rikastava
•munia saa jokaisesta kaupasta
•erilaisten kananmunien valikoima on laaja: löydät varmasti mieleisesi vaihtoehdon
Tiedä mitä ostat

.Suomessa kananmunia tuotetaan luomu-, lattia- ja häkkikanaloissa. Perinteiset häkkikanalat jäävät pois vuoteen 2012 mennessä.

Kananmunan kuoressa olevan leiman ensimmäinen numero kertoo tuotantotavan.

0 = luomumuna

Luomumunat tuotetaan luomukanaloissa, joissa kanat elävät vapaina, kuten lattiakanaloissa. Kanat kuopivat, kylpevät, munivat pesiin, nukkuvat orsilla ja ulkoilevat sään ja olosuhteiden salliessa. Kanat ruokitaan pääosin luomurehulla.

Luomumunat tunnistaa Luomu -valvottua tuotantoa -aurinkomerkistä tai Leppäkerttu-merkistä.

2 = lattiamuna

Lattiamunat tuotetaan lattiakanaloissa, joissa kanat voivat liikkua vapaasti, kuopia jaloillaan, kylpeä hiekassa, istua parvella ja munia pesiin.

Pakkauksissa käytetään virallisia merkintöjä "lattiakanojen munia" ja "lattiakanalasta" tai kauppanimiä kuten "vapaan kanan munia" ja "vapaa" tai "onnellisen kanan munia".

3 = häkki- ja virikehäkkimuna

Häkkimuna on suomalainen perusmuna. Valtaosa Suomessa myytävistä kananmunista on tuotettu perinteisissä häkkikanaloissa. Osa tuotetaan myös uudenlaisissa varustelluissa häkeissä eli virikehäkeissä.
Vuoden 2012 alusta perinteiset häkkikanalat poistuvat käytöstä koko EU:n alueella. Vanhat häkit korvataan virikehäkeillä. Niissä kanoilla on paremmat mahdollisuudet lajinomaiseen käyttäytymiseen, sillä häkeissä on pesä, orsi ja olkien, puulastujen, hiekan tai turpeen kaltaista pehkua.

Virikehäkissä tuotettuja munia myydään mm. kauppanimillä "orsikanalan munia" tai "virkku".

Kananmunia koskevat tiedot: http://www.ruokatieto.fi/

Ei kommentteja: