Maustekasveja löytyy nykyään laajavalikoima melkein jokaisesta ruokakaupasta, mutta paras tapa olisi, jos pystyisit kasvattamaan ne itse vaikka pienissä ruukuissa ikkunan edessä tai kesäisin puutarhassa tai parvekkeella. Monet meistä eivät edes tiedä, että monilla maustekasveilla on lääkinnällisiä vaikutuksia sen lisäksi, että ne antavat ihania makuelämyksiä. Kasveilla maustaminen on terveellistä maustamista. Emme kuitenkaan tunne tuoreiden maustekasvien parantavia vaikutuksia kovin hyvin. Siksi onkin syytä tutustua eri yrtteihin ja opetella käyttämään niitä päivittäin ruoanvalmistuksessa, ne ovat luonnon omia rohtoja. Seuraavaksi esittelen sinulle yleisimmät maustekasvit ja kerron niiden monipuolisista käyttötarkoituksista.
Persilja
Persilja (Petroselium crispum) kuuluu usein suomalaiseen ruokapöytään, mutta hyvin usein se toimii vain koristeena. Persiljalla voi maustaa keittoja, kastikkeita, rahkaa, salatteja, perunaruokia ja monia muitakin ruokia. Mutta tiesitkö, että persilja on erinomainen munuaisrohto. Tutkimukset ovat osoittaneet persiljan sisältävän runsaasti A- ja C- vitamiinia ja jonkin verran B12 -vitamiinia, joka on tärkeää punaisten verisolujen muodostamiselle. Persiljasta voit valmistaa teetä, hauduttamalla persiljaa kuumassa vedessä ja kun juot tätä juomaa kupillisen päivittäin edesautat munuaistesi hyvinvointia ja teellä on aineenvaihduntaa vilkastuttava vaikutus.
Rosmariini
Rosmariini (Rosmarinus officinalis) on kaikkialla tunnettu maustekasvi ja parantava yrtti. Suomessa sitä usein käytetään lampaanlihan mausteena. Rosmariinillä voi maustaa kuitenkin paljon muutakin, kannattaa vain uskaltaa kokeilla. Rosmariinillä on suotuisa vaikutus, verisuoniston hermojärjestelmään ja sydänhermoihin. Tälle hienosti tuoksuvalle yrtille pitäisi olla kunniapaikka jokaisessa keittiössä. Mausteena se sopii kastikkeihin, lihan, merikalojen maustamiseen, mutta yksi suosikkini on rosmariinilla mausteuttu ranskalainen ratatouille, joka on valmistettu tomaateista, kesäkurpitsoista, munakoisosta ja
sipuleista.
Rosmariini kohottaa alhaista verenpainetta ja voit käyttää tipan eteeristä rosmariini öljyä keholle levitettävän voiteen tai öljyn mukana, tai hiero öljyä sisältävää voidetta niskaan.
Tinjami
Tinjami (Thymus vulgaris) on erittäin suosittu mauste hienon makunsa vuoksi. Sillä on desinfoiva vaikutus ja se pitää suun bakteerikannan kunnossa. Tinjamista valmistettu tee auttaa myös rauhoittamaan vatsaa.
Meirami
Meirami (Origanum majorana) on kotoisin Pohjois-Afrikasta. Siellä sitä käytetään mietona, mutta luotettavana hermoja vahvistavana aineena. Meirami auttaa myös virtsavaivojen hoidossa, koska se edistää nesteen poistumista elimistöstä. Lisäksi meirami poistaa ummetusta.
Basilika
Basilikaa (Ocimum basilucum) käytetään usein tomaattien kanssa ja näitä kahta tulisi myös kasvattaa kasvimaalla yhdessä, sillä ne tukevat toisiaan, basilikan tuoksu karkoittaa tuholaisia tomaateista. Basilikaa voi käyttää mehujen ja viinien mausteena. Basilikaa löytyy erinlaisina aromeina ja väreinä tummasta vihreästä tumman purppuraan ja aasialainen basilika on vahvempi arominen kuin meidän kotomaassa kasvatettava. Voit lisätä basilikan lehtiä salaatinlehtien joukkoon aivan kuin muitakin yrttejä lisäämään makua.
Kirveli
Kirveliä (Anthriscus cerefolium) kasvatetaan parantavien vaikutusten vuoksi. Sen tuoksu muistuttaa hieman aniksen tuoksua. Kirveli pehmittää erinlaisia kovettumia ja lisää virtsaneritystä. Sitä käytetään elimistöä puhdistavissa teekuureissa yhdessä voikukan ja siankärsämön kanssa.
Sitruunamelissa
Myös Sitruunamelissaa (Melissa officinalis) kasvatetaan monissa yrttipuutarhoissa, se leviää helposti ja antaa mielyttävän tuoksun koko kasvupaikan lähistölle ja sen miellyttävä tuoksu houkuttelee paikalle myös mehiläisiä ja kimalaisia. Sitruunamelissan maku on voimakkaimmillaan yrttiteessä, illalla se rauhoittaa ja edistää unentuloa varsinkin hunajalla nautittuna. Naiset pitävät sitruunamelissateestä erityisen paljon, koska se auttaa kuukautishäiriöihin ja lievittää kuukautiskipuja. Meillä sitruunamelissa tunnetaan kenties parhaiten teenä, mutta se on myös hyvä mausteyrtti. Vain harvat tietävät, että sitruunamelissan tuoreet lehdet lievittävät ampiaisten ja mehiläisten pistojen aiheuttamia kipuja yhtähyvin kuin murskatut muratinlehdet. sitruunamelissan vaikutus on sekä kipua lievittävä, että parantava.
Minttu
Minttu ( Mentha) Piparminttua ja viherminttua käytetään paljon makeis- ja lääketeollisuudessa. Näiden minttujen tärkein aromaattinen aine on mentoli, jota voi varsin helposti valmistaa kemiallisestikin. Mintuissa on kuitenkin muitakin aromaattisia ainesosia, minkä vuoksi niiden käyttöä suositaan edelleen.
Suomessa minttua on perinteisesti totuttu käyttämään lammasruokiin. Minttutee sopii hyvin ruoan jälkeen nauttittavaksi teeksi, koska se eristää ruoansulatusta. Mintun lehtiä voit käyttää salaateissa. Puutarhassa se leviää todella helposti.
Kumina, korianteri, fenkoli, anis ja tilli
Kumina (Carum carvi), Korianteri (Coriandrum sativum), Fenkoli (Foeniculum vulgare), Anis (Pimpinella anisum) ja Tilli (Anethum graveolens) ovat lämmittäviä siemenmausteita, jotka hoitavat mahaa ja suolistoa, lisäksi ne auttavat vilustumistauteihin ja tulehduksiin. mieto anis ja fenkolitee sopivat vauvojen maha- ja suolistohäiriöiden hoitoon, imettävää äitiä auttaa poulestaan tilli, sillä se lisää maidoneritystä.
Lähde: A.Vogel, Luonto paras lääkitsijä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti