Lisäaineiden vaaroista vähätellään, ja niiden lista on pitkä. Olen tässä kerännyt tietoja monelta taholta ja osa jää vielä tämän jutun ulkopuolelle, jatkossa kirjoitan muista tuotteista lisää. Jos kärsit migreenistä, astmasta, allergiasta tai muuten tunnet olosi kurjaksi niin mieti tarkkaan voisiko huono terveytesi johtua lisäaineista, miten paljon niitä saat päivittäin. Tee päätös ja kokeile viikko tai kaksi miltä tuntuu kun valmistat ruokaa tuoreista raaka-aineista ja todella tiedät mitä syöt. Silloin et välttämättä maksa turhasta. Ota silmälasit tai suurennus lasi kauppaan sillä usein tuoteselosteet ovat hyvin pientä tekstiä. Ensikerralla käytä hetki enemmän aikaa kaupassa ja vertaile tuotteita ja etenkin niiden sisältöä.
Muistako ajan jolloin ainoa lisäaine oli suola. Tänä päivänä moni työssäkäyvä ostaa kotiin tullessaan valmisruokia ja tekee niistä perheelle päivän aterian. Viikonlopulla sitten ehkä valmistetaan kotiruokaa, mutta mitä raaka-aineita ruokaasi käytät?
Moni nykyaikainen perhe, jossa molemmat vanhemmat käyvät työssä luulevat, etteivät pärjää enää ilman eineksiä tai monet nuoremmista eivät välttämättä osaa valmistaa ruokaa.
Pahimmilta lisäaineiltä voit välttyä jos ostohetkellä tutkit mitä tuotteet sisältävät. Esimerkiksi lihapullapakkauksia löytyy, joissa ei ole nitraattia, ketsuppiakin löytyy, jossa lukee "ei sisällä säilöntäaineita".
Pahimpia keinotekoisia atsovärejä ei ole kotimaisisa elintarvikkeissa (esim. karamelleissa) koska ne kiellettiin jo 1980-luvun alussa. EU kyllä sallii ne jälleen, mutta niitä ei ole kotimaisissa valmisteissa.
Sallittuja lisäaineita on useimpia satoja. Osa niistä on harmittomia, mutta useilla kymmenillä on todettu haittavaikutuksia. Oireet voivat olla nokkosihottumaa, päänsärkyä, hengitystieoireita, limakalvoja ärsyttäviä, ym.
LISÄAINEETON RUOKA
Perusruoka on lisäaineetonta!
Tuore liha ja kala, vilja, munat, tuoreet kasvikset, voi, maito, hunaja, makarooni ja pasta. Ruisleipäkin on useimmiten puhdas luonnontuote.
Hyvä tapa välttää lisäaineita on esimerkiksi ostaa pakastetuotteita. Mutta silti ostaessasi katso mitä tuote sisältää.
Lisäaineiden yhteisvaikutuksista vakavia seurauksia lapsille
Liverpoolin Yliopiston tutkijat selvittivät neljän yleisesti käytetyn lisäaineen yhteisvaikutuksia. Kaksi vuotta kestäneessä tutkimuksessa hiirille annettiin neljää eri lisäainetta samoja määriä, mitä lasten verenkiertoon kulkeutuu tyypillisen välipalan tai juoman jälkeen. Tutkitut lisäaineet olivat keinotekoinen makeutusaine aspartaami (E951), aromivahventeena käytettävä natrium glutamaatti (E621, myös E620, E622 ja E623), keinotekoinen atsoväri briljanttisininen (E133) sekä keinotekoinen väriaine kinoliinikeltainen (E104).
Tutkijat raportoivat, että kun hiirien hermosolut altistuivat glutamaatille ja briljanttisiniselle tai aspartaamille ja kinoliinikeltaiselle, lisäaineet lopettivat hermosolujen kasvun ja häiritsivät hermoston normaalia viestintäsysteemiä. Lisäaineilla on siis huomattavasti voimakkaampi vaikutus yhteiskäytössä, kuin yksittäin käytettynä. Vaikutus soluihin oli nelinkertainen glutamaatin ja briljanttisinisen yhteiskäytöllä ja jopa seitsenkertainen aspartaamin ja kinoliinikeltaisen yhteiskäytöllä. Turvallisuusrajat on asetettu yksittäiskäytön mukaan, vaikka lisäaineita käytetään jatkuvasti yhteiskäytössä. Ruoka-aineista tulee useita kymmeniä lisäaineita joka päivä. Lapsilla lisäaineiden haitat on liitetty erilaisiin käytösongelmiin (ADHD) sekä allergioihin ja astmaan.
Aspartaamin todettiin aiheuttavan syöpää
Italialaiset, Ramazzini Instituutin syöpätutkijat saivat kohun aikaan kesällä 2005 todettuaan aspartaamin aiheuttavan syöpää. Aspartaami aiheutti erityisesti naaraspuolisille koe-eläimille lymfoomaa ja leukemiaa. EU maissa aspartaamia on yli 6000 eri tuotteessa.
NATRIUMGLUTAMAATTI
Natriumglutamaatti eli E621on kiistelty aine. Tätä aromivahvennetta käytetään esimerkiksi eines- ja lihavalmisteissa, snäks- ja sipsituotteissa, liemikuutioissa, laitosruoassa ja itämaisissa ravintoloissa.
Glutamaattia on luonnossakin
Ainetta on luonnossakin. Luontaista glutamaattia on esimerkiksi saksanpähkinöissä, tomaateissa, parsakaalissa, sienissä, pavuissa, parmesaanijuustossa ja äidinmaidossa.
- Glutamaattihan on yksi elimistön aminohappo, jota elimistö itsekin muodostaa. Se on elimistössä keskushermoston yksi tärkeimipiä kiihottavia välittäjäaineita, kertoo erikoislääkäri Mirja Hämäläinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.
Teollisuuden käyttämä, synteettinen E621 on kannattavaa bisnestä, sillä se on helppo ja halpa tapa saada teollisen prosessin heikentämiin raaka-aineisiin makua. Lisäksi E621 sitoo tehokkaasti vettä itseensä. Tuotteeseen lisätyllä vedellä ruokaan saadaan helposti lisää painoa ja näin tuotteesta voidaan pyytää isompi hinta.
Synteettinen natriumglutamaatti ja esimerkiksi tomaateissa esiintyvä, luontainen glutamaatti eivät ole kuitenkaan täysin sama asia.
Synteettisestä E621:stä on kiistelty jo vuosikymmeniä sen aiheuttamien erilaisten oireiden vuoksi.
Natriumglutamaatin aiheuttamia mahdollisia oireita:
Päänsärky, migreeni
Huimaus
Astmaoireet
Hengenahdistus
Vatsakivut
Kasvojen punoitus
Suolisto-ongelmat
Lihas- ja nivelkivut
Lähteet: EVIRA, Migreeniyhdistys, HUS, Antioksidanttiklinikka
Aineelle voi myös allergisoitua. E621 kiellettiin vauvojen ja pikkulasten ruoista lähes 15 vuotta sitten, mutta esimerkiksi kouluruoassa aine on yhä yleisesti käytetty mauntehostaja.
Espoon koulut lopettavat natriumglutamaatin käytön
Espoon kaupunki päätti ensimmäisenä Suomessa luopua natriumglutamaatin käytöstä kouluruoassa ja nämä Vanttilan koulun lapset ovatkin popsineet E621-vapaata ruokaa koko syksyn.
- Te olette päättäneet lopettaa natriumglutamaatin käytön kouluruoassa, minkä takia?
- Pääsääntöisesti sen takia, että me haluttaisiin, että ruoka maistuu siltä miltä sen oikeastikin kuuluu maistua. Natriumglutamaattihan vahventaa sen ruoan makua, ja tekee ruoan vähän saman makuiseksi. Tässä viime vuosien aikoina ollaan saatu jonkunverran asiakaspalautetta lasten vanhemmilta siitä, että oisko mahdollista luopua tästä, koska heillä on ollut epäilyksiä, että natriumglutamaatti saattaa aiheuttaa esimerkiksi allergisia oireita lapsille, selittää Espoo Cateringin toimitusjohtaja Minna Ahola.
Espoon kouluissa natriumglutamaatin käytön karsiminen ruokavaliosta aloitetaan sieltä missä sitä on eniten, eli liemijauheista. Tuleeko uusi ruokavalio kalliiksi?
- Kallein muutos tuottaa 0,01 senttiä annosta kohden, että ei kovinkaan paljon. Hinta tasaantuu vielä, kun katsotaan koko reseptiikkaa. Eli ei hyvinkään paljon tuo sitä hintaa lisää, Ahola kertoo laskeneensa.
Aivan kuten kaupan eineksissäkin, on natriumglutamaatin käytölle laitosruoassa helppo selitys:
- Vähemmällä raaka-aineella saadaan enemmän makua sitten irti siitä tuotteesta, Ahola kiteyttää.
E621 kiusaa etenkin migreenipotilaita
Lasten lisäksi myös aikuiset voivat reagoida natriumglutamaattiin. Esimerkiksi osa migreenipotilaista on huomannut saavansa aineesta pahoja oireita:
- Sellaisia suhteellisen nopeasti nousevia ja aika ärhäköitä migreenikohtauksia, jotka eroavat esimerkiksi kuukautismigreenistä sillä, että ne ovat paljon nopeampia ja saattavat myös olla paljon voimakkaampia. Ne jotka ovat huomanneet aineen migreenin aiheuttajaksi sanovat, että kun he ovat poistaneet natriumglutamaatin ruokavaliostaan, tai olennaisesti vähentäneet sen käyttöä, niin sillä on ollut merkitystä päänsärkyjen kontrollissa, kertoo Suomen Migreeniyhdistyksen toiminnanjohtaja Matleena Helojoki.
Migreeniyhdistys neuvoo potilaita kokeilemaan E621-vapaata ruokavaliota, mutta ei perusta kehotusta lääketieteellisiin tutkimuksiin, vaan migreenipotilailta kuultuun kokemukseen. Virallisen totuuden mukaan aine on melko harmiton, vaikka viranomainenkin tuntee aineen riskit:
- Joillekin pienille alaryhmille, esimerkiksi sellaisille, joilla on vaikea astma, eikä se ole hoitotasapainossa, niin osalle heistä se voi olla riski. Se voi aiheuttaa astmaoireita, Eviran Hirvonen kertoo.
- Entä lapset?
- No ei varsinaisesti, mutta tietenkin, jos kaikissa ruoissa on natriumglutamaattia, niin se voi vaikuttaa siihen, miten makuja maistetaan myöhemmässä elämässä ja siten ehkä semmoiset ruoat, joissa ei ole natriumglutamaattia ei maistukaan sitten enää miltään, Hirvonen kiteyttää.
Natriumglutamaattia ei aina merkata tuoteselosteeseen
Mistä me sitten voimme tietää, milloin syömme natriumglutamaattia? Laitos- ja ravintolaruoan kohdalla tilanne onkin kinkkinen. E621 maustaa kiinalaisen lisäksi monet muutkin itämaiset ruoat ja laitosruoassa natriumglutamaattia syövät etenkin lapset ja vanhukset.
Onneksi sentään kaupassa voi valita itse mitä syö. Tuoteselosteita syynäämällä natriumglutamaatin pitäisi löytyä helposti - paitsi ettei sekään aina auta. Evirasta kerrotaan, että aina natriumglutamaattia ei tuoteselosteessa tarvitse mainita:
- Jossain tapauksissa se voidaan jättää mainitsematta jos on kyse koostetuista elintarvikkeista, Eviran Hirvonen kertoo.
- Mikä tällaisten elintarvikkeiden prosentuaalinen osuus myynnistä on tuolla ruokamarketeissa? Onko niitä vain muutamia vai onko niitä paljonkin?
- Kyllä niitä varmaan on aika paljon mutta en nyt osaa sanoa täsmällistä prosenttiosuutta, Hirvonen jatkaa.
Koostettuja elintarvikkeita ovat siis sellaiset einekset, jotka rakentuvat osasista, joilla jokaisella on oma tuoteselosteensa. Esimerkiksi tuotteeseen johon on erikseen pakattu riisi ja kanakastike.
Koska kyseessä ei ole pelkästään marinoitu kana, vaan koostettu eines, joka sisältää marinoitua kanaa, ei tuoteselosteeseen ole tarvinnut kirjata käytetyn marinadin koko raaka-ainelistaa.
Kun kaupan valikoimasta kerää kärryyn E621stä sisältäviä tuotteita huomaa nopeasti, että natriumglutamaatilla höystetty ruokavalio ei ole järin terveellinen. Makuvahvenne maustaa monet epäterveelliset ja ravinneköyhät ruoka-aineet hyvän ja lihaisan makuiseksi, vaikka aitoja raaka-aineita ei olisi käytetty juuri ollenkaan! Myös muutamissa terveellisemmissä ruoka-aineissa, kuten kala- ja raputuotteissa, sekä esimerkiksi maustetuissa pähkinöissä saattaa olla natriumglutamaattia, mutta pääosin natriumglutamaatin kylkiäisinä tulee syödyksi paljon epäterveellisyyksiä.
Hyvä tapa - jos ei jaksa lukea tuoteselosteita suurennuslasilla - on yksinkertaisesti suosia sellaisia ruoka-aineita, joilla ei ole tuoteselosteita ja jotka eivät sisällä E-koodeja. Esimerkiksi ruokakauppojen hevi-osastojen valikoima, tuoretiskien lihat ja kalat sekä kaikki metsän antimet ovat tuoteselosteettomia elintarvikkeita, jotka eivät sisällä E-koodeja.
Lähde: Kuningaskuluttaja
E-KOODI LISTA -ELINTARVIKELISÄAINEET
Merkinnät osoittavat minkätyyppiset ihmiset saattavat herkistyä tietyille lisäaineille:
1 = yliaktiiviset
2 = astmaattiset
3 = aspiriinille herkät ihmiset
4 = ihmiset, jotka ovat allergisia tai yliherkkiä
5 = lapset.
E100 Kurkuminoidit, kurkumiini Elintarvikeväri, keltainen, uutetaan Curcuma-longa-kasvin juuresta
E101 Riboflaviini Elintarvikeväri, keltainen, sama kuin B2-vitamiini kuitenkin yleensŠ valmistetaan keinotekoisesti.
E102 Tartrantsiini Elintarvikeväri (atsoväri) Keltainen väriaine, jota käytetään paljon juomissa, kakuissa, kekseissä, vanukkaissa, lihajalosteissa, savustetussa kalassa, kastikkeissa ja virvoitusjuomissa. (1, 2, 3) Pidetään haitallisimpana atsovärinä. Saattaa aiheuttaa lapsille ylivilkkautta ja ärsyyntyneisyyttä.
E104 Kinoliininkeltainen Elintarvikeväri Vihreänkeltainen väriaine, jota käytetään makeisissa ja virvoitusjuomissa. (1)
E110 Paraoranssi Elintarvikeväri (atsoväri)
E120 Kokkiini Elintarvikeväri Luonnollinen punainen väri, joka on peräisin kuivatuista hyönteisistä ja munankeltuaisesta. On olemassa myös synteettinen muoto. Käytetään makeisiin ja kakkuihin. (1)
E122 Karmiini, Karmosiini, Atsorubiini Elintarvikeväri (atsoväri) Purppuranpunainen väriaine, jota käytetään juomissa, hilloissa, jälkiruoissa ja -kastikkeissa, ruskeissa kastikkeissa ja pakatuissa keitoissa. (1,2,3)
E123 Amarantti Elintarvikeväri (atsoväri) Punainen väri, jota käytetään juomissa, hedelmäpiiraiden täytteissä, hyytelöissä, kakuissa, vanukkaissa, pakatuissa keitoissa, kastikeaineissa ja hampurilaisissa. (1,3)
E124 Uuskokkiini Elintarvikeväri (atsoväri) Punainen.
E127 Erytrosiini Elintarvikeväri Punainen väriaine, jota käytetään koristekirsikoissa, säilykehedelmissä, kekseissä ja makeisissa. Sitä käytetään myös tableteissa, joiden tarkoituksena on hampaiden pinnalle jääneen plakin osoittamiseen.
E128 Punainen 2G Elintarvikeväri (atsoväri) Punainen.
E129 Alloranpunainen AC Elintarvikeväri (atsoväri)
E131 Patenttisininen Elintarvikeväri Violetin sininen väri, meillä harvoin käytetty makeisten ja leivonnaisten väri. (1,2,3,4)
E132 Indigokarmiini Elintarvikeväri Sininen väriaine, käytetään makeisissa ja leivonnaisissa. (1,2,3,4)
E133 Briljantinsininen Elintarvikeväri
E140 Klorofylli Elintarvikeväri
E141 Klorofylliinikuparikopleksin kalium- ja natriumsuolat Elintarvikeväri
E142, E143 Patenttivihreä Elintarvikeväri Käyttö tarkoitettu ainoastaan koristekirsikoihin, muualla Euroopassa käyttö laajempaa.
E150 Sokerikulööri Elintarvikeväri Yleisesti käytetty ruskea väriaine, jota valmistetaan sokerista. Käytetään juomissa, kastikkeissa, makeisissa ja leivonnaisissa.
E151 Briljanttimusta PN Elintarvikeväri (atsoväri)
E153 Lääkehiili Elintarvikeväri Luonnon kasvimateriaalista valmistettu. Käytetään mm. makeisissa. (4)
E154 Ruskea FK Elintarvikeväri (atsoväri) Ruskea.
E155 Ruskea HT Elintarvikeväri (atsoväri) Ruskea
E160a Beta-karoteeni Elintarvikeväri
E160b Annatto Elintarvikeväri
E160c Paprikaoleoresiini Elintarvikeväri
E160e Beta-apo-8-karotenaali Elintarvikeväri
E160f Beta-apo-8-karoteenihappoetyyliesteri Elintarvikeväri
E160g Kantasanktiini Elintarvikeväri
E162 Batalaiini Elintarvikeväri
E163 Antosyaanit Elintarvikeväri
E170 Kalsiumkarbonaatti
E171 Titaanioksidi Elintarvikeväri, valkoinen, valmistetaan titaanipitoisista mineraaleista
E172 Titaanioksidi Elintarvikeväri
E173 Alumiini Elintarvikeväri
E174 Hopea Elintarvikeväri
E175 Kulta Elintarvikeväri
E180 Litolirubiini Elintarvikeväri (atsoväri)
E200 Sorbiinihappo Säilöntäaine Estää homeiden ja hiivojen kasvun. Käytetään viipaloiduissa leivissä, hilloissa ja mehuissa, virvoitusjuomissa ja kotisäilönnässä. (4)
E201 Natriumsorbaatti Säilöntäaine
E202 Kaliumsorbaatti Säilöntäaine
E210 Bentsoehappo Säilöntäaine On luonnostaan puolukassa, karpaloissa ja lakoissa. Elintarviketeollisuus käyttää hilloissa ja mehuissa, salaatinkastikkeissa, makeisissa ja virvoitusjuomissa. Myös yleisesti käytetty kotisäilönnän aine. (1,2,3,4)
E211 Natriumbentsoaatti Säilöntäaine Käytetään samoissa tuotteissa kuin bentsoehappoa.
E212 Kaliumbentsoaatti Säilöntäaine Käytetään samoissa tuotteissa kuin bentsoehappoa.
E214 Etyyli-p-hydroksidibentsoaatti Säilöntäaine
E215 Etyyli-p-hydroksidibentsoaatin natriumsuola Säilöntäaine
E216 Propyyli-p-hydroksidibentsoaatti Säilöntäaine
E217 Propyyli-p-hydroksidibentsoaatin natriumsuola Säilöntäaine
E218 Metyyli-p-hydroksidibentsoaatti Säilöntäaine
E219 Metyyli-p-hydroksidibentsoaatin natriumsuola Säilöntäaine
E220 Rikkihapoke Säilöntäaine
E221 Natriumsulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E222 Natriumvetysulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E223 Natriumdisulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E224 Kaliumdisulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E225 Kaliumsulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E226 Kalsiumsulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E227 Kalsiumvetysulfiitti Säilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E234 Nisiini Säilöntäaine
E235 Natamysiini Säilöntäaine
E239 Heksametyleeniteramiini Säilöntäaine
E249 Kaliumnitriitti Säilöntäaine Lihavalmisteissa säilöntäaineena ja estämään värimuutoksia. (4,5)
E250 Natriumnitriitti Säilöntäaine Lihavalmisteissa säilöntäaineena ja estämään värimuutoksia. (4,5)
E251 Kaliumnitraatti Säilöntäaine Lihavalmisteissa säilöntäaineena ja estämään värimuutoksia. Lisäksi käytetään joissakin juustoissa. (4,5)
E252 Natriumnitraatti Säilöntäaine Lihavalmisteissa säilöntäaineena ja estämään värimuutoksia. Lisäksi käytetään joissakin juustoissa. (4,5)
E260 Etikkahappo Säilöntäaine
E261 Kaliumasetaatti Säilöntäaine
E262 Natriumasetaatti Säilöntäaine
E263 Kalsiumasetaatti Säilöntäaine
E270 Maitohappo Happamuuden säätöaine, Säilöntäaine Käytetään joissakin kasvimehuissa, salaatinkastikkeissa ja makeisissa. (5)
E280 Propionihappo Säilöntäaine
E281 Natriumpropionaatti Säilöntäaine
E282 Kalsiumpropionaatti Säilöntäaine
E283 Kaliumpropionaatti Säilöntäaine
E290 Hiilidioksidi
E296 Omenahappo Happamuuden säätöaine
E297 Fumaarihappo Happamuuden säätöaine
E300 Askorbiinihappo, C-vitamiini Happetumisen estoaine Käytetään marja- ja hedelmävalmisteissa, lihavalmisteissa ja virvoitusjuomissa.
E301 Natriumaskorbaatti Happetumisen estoaine
E304 Askorbyylipalmiaatti Happetumisen estoaine
E306 Tokoferoliuute Happetumisen estoaine
E307 Alfa-Tokoferoli Happetumisen estoaine
E308 Gamma-Tokoferoli Happetumisen estoaine
E309 Delta-Tokoferoli Happetumisen estoaine
E310 Propyyligallaatti Happetumisen estoaine
E311 Oktyyligallaatti Happetumisen estoaine Käytetään rasvoissa ja öljyssä. Lisäaineita löytyy myös valmiista tuotteista, kuten ranskalaisista perunoista ja naposteltavista tuotteista. (1,2,3,5)
E312 Dodekyyligallaatti Happetumisen estoaine Käytetään rasvoissa ja öljyssä. Lisäaineita löytyy myös valmiista tuotteista, kuten ranskalaisista perunoista ja naposteltavista tuotteista. (1,2,3,5)
E320 Butyylihydroksianisoli (BHA) Happetumisen estoaine Käytetään rasvaa sisältävissä tuotteissa. (1,2,4,5)
E321 Butyylihydroksitolueeni (BHT) Happetumisen estoaine Käytetään rasvaa sisältävissä tuotteissa. (1,2,4,5)
E322 Lesitiini Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E325 Natriumlaktaatti Happamuuden säätöaine
E326 Kaliumlaktaatti Happamuuden säätöaine
E327 Kalsiumlaktaatti Happamuuden säätöaine
E330 Sitruunahappo Happamuuden säätöaine
E331 Natriumsitraatit Happamuuden säätöaine
E332 Kaliumsitraatit Happamuuden säätöaine
E333 Kalsiumsitraatit Happamuuden säätöaine
E334 Viinihappo Happamuuden säätöaine
E335 Natriumtartraatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E336 Kaliumtartraatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E337 Natriumkaliumtartraatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E338 Fosforihappo Happamuuden säätöaine
E339 Natriummonofosfaatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E340 Kaliummonofosfaatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E341 Kalsiummonofosfaatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E354 Kalsiumtartaatti Happamuuden säätöaine
E355 Adipiinihappo Happamuuden säätöaine
E385 Kalsiumetyleenidiamiinitetra-asetaatti (EDTA) Happetumisen estoaine
E400 Algiihappo Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E401 Natriumalginaatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E402 Kaliumalginaatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E403 Ammoniumalginaatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E404 Kalsiumalginaatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E405 Propyleeniglykolialginaatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E406 Agar Sakkeuttamisaine Valmistetaan merilevästä. Käytetään jäätelössä, makeisissa ja hyytelöissä. (4)
E407 Karrageeni Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine Valmistetaan merilevästä. Käytetään jäätelössä, makeisissa ja hyytelöissä. (4)
E410 Johannneksenleipäpuunjauhe Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E412 Guarkumi Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E413 Tragantti Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine Käytetään joissakin maustekastikkeissa. (4)
E414 Arabikumi Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine Valmistetaan akaasiapuista. Käytetään makeisissa. (4)
E415 Ksantaanikumi Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E420 Sorbitoli Makeutusaine
E421 Mannitoli Makeutusaine Valmistetaan levästä tai tietyistä puulajeista. (4)
E422 Glyseroli
E430 Polyoksietyleeni(8)stearaatti Stabilointiaine Käytetään leipomovalmisteissa. (4)
E431 Polyoksietyleenistearaatti Stabilointiaine Käytetään leipomovalmisteissa. (4)
E433 Polyoksietyleeni(20)sorbitaanimono-oleaatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E435 Polyoksietyleeni(20)sorbitaanimonosteraatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E440 Pektiini Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E442 Ammoniumfosfatidit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E444 Sakkaroosidiasetaattiheksaisobutyraatti (SAIB) Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E450a Natrium- ja kaliumdifosfaatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E450b Natrium- ja kaliumtrifosfaatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E450c Natrium- ja kaliumpolyfosfaatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E460 Mikrokiteinen selluloosa Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E461 Metyyliselluloosa Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E462 Etyyliselluloosa Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E463 Hydroksipropyyliselluloosa Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E464 Hydroksipropyylimetyyliselluloosa Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E465 Metyylietyyliselluloosa Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E470 Rasvahappojen suolat Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E473 Rasvahaapojen sokeriesterit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E500 Natriumkarbonaatit Happamuuden säätöaine
E501 Kaliumkarbonaatit Happamuuden säätöaine
E503 Ammoniumkarbonaatit Happamuuden säätöaine
E504 Magnesiumkarbonaatit Happamuuden säätöaine
E507 Suolahappo Happamuuden säätöaine
E508 Kaliumkloridi Happamuuden säätöaine Käytetään suolavalmisteissa korvaamaan natriumkloridia (ruokasuolaa) (4)
E509 Kalsiumkloridi
E510 Ammoniumkloridi
E511 Magnesiumkloridi
E513 Rikkihappo Happamuuden säätöaine
E514 Natriumsulfaatti Happamuuden säätöaine
E516 Kalsiumsulfaatti
E518 Magnesiumsulfaatti
E519 Kuparisulfaatti
E521 Natriumaluminiumsulfaatti
E524 Natriumhydroksidi Happamuuden säätöaine
E525 Kaliumhydroksidi Happamuuden säätöaine
E526 Kalsiumhydroksidi Happamuuden säätöaine
E527 Ammoniumhydroksidi Happamuuden säätöaine
E528 Magnesiumhydroksidi Happamuuden säätöaine
E530 Magnesiumoksidi
E535 Natriumheksasyanoferraatti
E536 Kaliumheksasyanoferraatti
E541 Natriumaluminiumfosfaatti Leivinjauheena leipomovalmisteissa. (4,5)
E550 Natriumsilikaatit
E551 Piidioksidi
E552 Kalsiumsilikaatti
E553 Magnesiumsilikaatti
E554 Natriumaluminiumsilikaatti
E559 Aluminiumsilikaatti
E560 Kaliumsilikaatti
E570 Steariinihappo
E572 Magnesiumstearaatti
E575 Glukonodeltalaktoni (GDL) Happamuuden säätöaine
E579 Rautaglukonaatti Elintarvikeväri
E620 Glutamiininhappo
E621 Natriumglutamaatti Käytetään arominvahventeina keitoissa, kastikkeissa ja naposteltavissa tuotteissa.
E622 - E623 Glutamaatit Aromivahvenne Eristetään sokerijuurikkaasta, esiintyy myös levissä. Käytetään liha- ja kalavalmisteissa, naposteltavissa tuotteissa, pussikeitoissa ja kastikkeissa. Myydään mausteena aromisuolan nimellä. (1,2,3,4,5)
E627 Natriumguanylaatti Aromivahvenne Käytetään keitoissa, kastikkeissa ja naposteltavissa tuotteissa.
E631 Natriuminosinaatti Aromivahvenne Käytetään keitoissa, kastikkeissa ja naposteltavissa tuotteissa.
E635 Natrium-5-ribonukleotidit Aromivahvenne Käytetään keitoissa, kastikkeissa ja naposteltavissa tuotteissa.
E641 L-Leusiini
E900 Dimetyylipolysiloksaani
E901 Mehiläisvaha
E903 Karnaubavaha
E904 Sellakka
E905 Parafiini ja parafiinivaha
E920 L-Kysteiinihydrokloridi
E950 Asesulfaami Makeutusaine
E951 Aspartaami Makeutusaine
E952 Syklamaatti (Ca, Na) Makeutusaine
E953 Isomaltitoli Makeutusaine
E954 Sakkariini (Ca, K) Makeutusaine
E965 Maltitoli Makeutusaine
E966 Laktitoli Makeutusaine
E967 Ksylitoli Makeutusaine
E1100 Amylaasi
E1101 Proteaasi
E1102 Glukoosioksidaasi
E1103 Invertaasi
E1200 Polydekstroosi
E1201 Polyvinyylipyrrolidoni
E1202 Polyvinyylipyrrolidoni (liukenematon)
E1403 Valkaistu tärkkelys Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E1404 Hapetettu tärkkely Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E1420 Tärkkelysasetaatti AA Emulgointi-, Stabilointi-, Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E1421 Tärkkelyasetaatti VA Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E1505 Trietyylisitraatti Elintarvikeväri
E1518 Glyserolitriasetaatti
E1520 Propyleeniglygoli
E1521 Polyetyleeniglykoli
E1525 Etyyliselluloosa
ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...
Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...
keskiviikko 10. maaliskuuta 2010
TIEDÄTKÖ TÄMÄN KAIKEN LISÄAINEISTA...
Labels:
elämäntapa,
elämäntapamuutos,
hyvinvointi,
juomat,
ravinto,
terveys
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Mielenkiintoinen blogi! Kiitos, että jaksat kirjoittaa! :-)
Lähetä kommentti