ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

perjantai 5. maaliskuuta 2010

INKIVÄÄRI

Ikivääriä ruuansulatukseen

Inkivääri on pysty, monivuotinen kasvi, jolla on haarova, muhkurainen ja vaakasuora juurakko (maanalainen varsi). Juurakosta nousee sekä metrin korkuisia, yhteenkiertyneiden lehtituppien muodostamia lehtiversoja että kukkaversoja. Kukkien terälehdet ovat keltaiset ja "huuli" ruskeansinipunainen ja keltapilkullinen. Inkivääri on kotoisin etelä-Aasiasta ja sitä viljellään lähes kaikkialla trooppisessa ilmastossa, esim. Intiassa, Kiinassa, Jamaikalla, Haitilla ja Nigeriassa. Farmaseuttisiin tarkoituksiin käytetty inkivääri tuotiin perinteisesti Jamaikalta.


Arominsa ja kirpeän makunsa vuoksi inkivääriä käytetään leivonnaisten, säilykehedelmien, makeisten, inkiväärioluen (ginger ale), aperitiivien, liköörien, keittojen ja kastikkeiden sekä currymausteseoksen aineosana. Inkivääriä käytetään paljon trooppisilla alueilla missä se kasvaa, koska se laajentaa ääreishiusverisuonia, lisää hieneritystä ja täten viilentää ihoa. Sitä käytetään myös erilaisten vatsavaivojen hoitoon sekä estämään pahoinvointia.
Inkiväärin sisältämät karvasaineet kiihdyttävät ruuansulatusnesteiden eritystä ja näin ollen inkivääriä käytetään lisäämään ruokahalua ja edistämään ruuansulatusta. Jauhettu inkivääri (940-2000 mg) estää matkapahoinvointia yhtä hyvin kuin 100 mg dimenhydramiinia kun se otetaan n. 25 minuuttia ennen matkaa. Inkiväärin vaikutus ei kohdistu keskushermostoon, toisin kuin dimehydramiini, vaan ilmeisesti suoraan vatsan eritystoimintaan.

Inkivääritee
Valmistan itse inkivääriteeni tuoreesta inkivääristä ja käytän sen lisäksi sitruunaa. Lämmin tee on mukava talvi juoma jonka voit säilyttää termospullossa ja viedä vaikka mukaan töihin. Kesällä juon samaa teetä mutta haudutuksen jälkeen laitan kannun jääkaappiin viilenemään ja nain minulla on terveellinen virvoitusjuoma. Juoma auttaa ruuansulatuksessa ja lämmittää mukavasti talvella ja kun huomaat, että flunssa on tulossa lisää teehen hunajaa. Flunssan hoitoon tee on todella hyvä sillä kuuma tee auttaa sinua hikoilemaan ja hunajalla on hyvä parantava vaikutus. Jos haluat makeuttaa teetä unohda tavallinen sokeri, käytä hunajaa tai intiaanisokeria. (katso postitus sokerin käytöstä)

Inkävääri-sitruunatee

Leikkaa noin 2cm pala tuoretta inkivääriä, kuori pala ja siivuta.
Jos mahdollista käytä luomu siruunaa, pese sitruuna ja jos sinulla ei ole luomu sitruunaa niin pese kuori hyvin vaikka perunan pesuharjalla. Leikkaa puolikas sitruuna paloiksi kuorineen ja laita ne teekannuun tai termoskannuun ja kaada kiehuvaa vettä päälle. Anna hautua noin 10min. ja voit nauttia teen, tällä määrällä inkivääriä ja sitruunaa saat koko kannullisen teetä, Voit nauttia teetä päivän mittaan ja minä usein lisään toisen kerran kiehuvaa vettä. Samoista aineksista riittää makua myös toiseen kannulliseen teetä.  Tee saa myös aineenvaihdunnan liikkeelle. Teetä on hyvä nauttia päivittäin.

Inkivääriä voit käyttää monessa ruuassa antamaan eksoottista makua, raasta hieman inkivääriä ja lisää tämä wok-vihanneksiin tai lisää keittoihin.

Vihannes- lohikeitto 4:lle

Pussillinen pakastettuja Wok-vihanneksia
300-400gm tuoretta lohta kuutioksi leikattuna
1-2 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
currya, rouhettua mustaapippuria maun mukaan
1 murskattu valkosipulin kynsi
hyvälaatuista suolaa
1 purkillinen kookosmaitoa
kalaliemikuutio

Laita vihannekset ja kaikki mausteet kattilaan, lisää vettä niin, että vihannekset peittyvät. Keitä noin 10min. ja lisää lohi. Lohipalat kypsyvät hetkessä joten älä turhaan keitä keittoa liian kauan. Lisää valmiiseen keittoon kookosmaito ja sekoita hyvin, maista ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Terveellinen ja helppotekoinen kalakeitto. Tarjoa heti...Hyvää ruokahalua...

Ei kommentteja: