ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

torstai 23. syyskuuta 2010

MINNE VITAMIINIT KATOSIVAT?


Luin artikkelin Terveyskauppa Life'n lehti sivuilta vitamiineista.  Siinä kysyttiin minne vitamiinit ovat hävinneet vaikka hedelmä- ja vihannestiskit notkuvat värikkäistä tuotteista. Tuotteet näyttävät tuoreimmalta kuin koskaan ja ne ovat virheettömiä. Tosiaakin tuote on päältä kaunis, mutta mitä se sisältää? Monet hedelmät ja vihannekset ovat poimittu raakoina ja ne kypsyy matkan aikana "kaasussa" Tutkimukset osoittavat, että vihannekset ja hedelmät, jotka poimitaan liian aikaisin, sisältävät vähemmän vitamiineja. Muita ruuan ravinto-arvoja heikentäviä tekijöitä on tehomaatalous ja ympäristön pilaantuminen.
Brittitutkija David Thomas on tutkinut elintarvikkeiden ravintosisältöjä. Hän sanoo, että meidän pitää nykyisin syödä neljä porkkanaa saadaksemme yhtä paljon magnesiumia kuin yhdestä porkkanasta 1940. Appelsinienkin rautapitoisuus on hänen mukaansa vähintään puolittunut. Raudan väheneminen koskee myös esimerkiksi pinaattia, maissia, porkkanaa ja perunoita.
Elimistö tarvitsee hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita joka päivä. Virallisten ravitsemussuositusten mukaan monipuolinen tavallinen ruoka riittää yleensä kattamaan elimistön tarpeet. Vai riittääkö? Lista yleisemmin syödyistä ruoka-aineista kertoo kuitenkin, että suositukset  ja todellisuus eivät aina kohtaa...
Kaiken lisäksi epäterveelliset ruoka-aineet lisäävät ruuansulatuksen kuormitusta ja vitamiinien imeityminen heikentyy, jos tämän lisäksi syömme hedelmiä ja vihanneksia, joiden ravintoarvot eivät vastaa sitä, mitä niiden pitäisi olla, kannattaa ehkä tarkkaan harkita mitä syöt. Luomutuotteet ovat tietenkin aina paras ratkaisu, kotimaiset metsä- ja puutarhamarjat, jotka ovat saaneet kasvaa rauhassa ovat todella oivallinen vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Marjojen pakastaminen on helppoa ja tietenkin ilman sokeria. Minulla ei pakastimessa muuta olekaan kuin mustkoita, vadelmia, viinimarjoja ja tyrnimarjoja. Näistä kun teet aamusmoothin saat hyvän terveellisen aamupalan, täynnä Maa Äidin parhaimpia antimia. Olen elänyt yli kymmenen vuotta Etelä -Afrikassa, jossa viljellaan paljon hedelmiä ja täytyy todeta, että enää en edes pysty syömään Suomessa hedelmiä, koska niissä ei todellakaan ole samaa makua pitkän matkan ja matkalla tapahtuneen kypsytyksen aikana. Moni matkustelija onkin usein todennut miten hedelmät maistuvat makeilta ja herkullisilta siellä missä niitä kasvatetaan. Siksi meidän tulisikin antaa enemmän arvoa kotimaisille tuotteille ja etenkin metsänantimille marjoille ja sienille. Jos sinulla ei ole mahdollista kerätä marjoja niin osta torilta tai vähittäiskaupoista löydät pakastemarjoja. Tarkista kuitenkin, että marjat ovat kasvaneet Suomessa, eikä vaan pakattu kotimaassa. Joskus saattaa olla vaikeaakin löytää mistä marjat tulevat, joten luotettavat torikauppiaat ovat paras vaihtoehto marja aikaan. Tyrnejä voit ostaa pakastettuna suoraan viljelijöiltä. Usein myös viralliset suositukset päivittäisten vitamiinien tarveesta on paljon alempi kuin mitä kehomme todella tarvitsee... Tottakai voit jatkaa ulkomaalaistenkin hedelmien ja vihannesten syöntiä, sillä talven mittaan ei täällä Suomessa ole paljon mitään kotimaista saatavailla. Paras olisi kuitenkin jos ostaisit luomutuotteita niin samalla vähennät kemikaaleja, joita tehokasvatuksessa käytetään. Ranskassa joillakin alueilla omenat ruiskutetaan 27 kertaa kasvukaudenaikana. Tosiaankin nämä omenat näyttävät herkullisilta ja täydellisiltä.

Ei kommentteja: