ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

STRESSI JA TYÖUUPUMUS

Stressi on yksi suurin syy terveyteemme vaikuttavista tekijöistä. Stressi voi tulla salakavalasti hiljalleen tai yhdellä rysäyksellä, mutta terveyteen sillä on huomattavia haittavaikutuksia. Stressi aiheuttaa sydänsairauksia, verenpainetta, lihaskipuja, unettomuutta, suhdeongelmia, työuupumusta ym. paljon muuta.
Fyysisen terveyden ohella stressi vaikuttaa myös mielenterveyteen ja kaikki tämä on kuin aikapommi, joka tikittää ja odottaa räjähdystä. Kun tämä räjähdys tapahtuu saattavat vahingot olla vaikeasti korjattavissa ainakin osalta, terveys on saattanut kärsiä jo liikaa samoin perhe- ja rakkaussuhteet. Tunnista ajoissa stressin oireet.
 Haluan antaa sinulle muutamia ohjeita, joilla voit auttaa itseäsi. Suomalaiset ovat usein hyvin tunnollisia työntekijöitä ja haluavat antaa 110% itsestään... Nykyajan kilpaileva työympäristö luo paljon stressitilanteita monet tekevät työtä, josta eivät ehkä pidä ja näin tälläinen henkilö ei saa tyydytystä työstään, jota tekee... Suurin osa elämästä kuuluu joko työskennellen tai nukkuen. Jos työskentelysi on mielekästä, on aina helpompi hakea syitä mikä stressin aikeuttaa... Ihminen, joka joutuu työskentelemään ammatissa, josta ei pidä ja vielä joutuu koville kiireen ja kilpailun takia on huomattavast pahemmassa tilassa. Työympäristö ja kanssa työskentelevät ihmiset ovat suuri merkitys työelämässä... Muista, että työ kuuluu työpaikalle...


Koti matkalla on hyvä kuunnella musiikkia ja todella kuunnella sanojen merkitystä se auttaa unohtamaan työasioita. Jos kuljet omalla autolla voit laulaa musiikin mukana. Pyöräile tai kävele töihin aina kuin voit, käy kaupassa kotimatkalla ja hanki terveellistä ruokaa. Ruuanvalmistus rauhoittaa, kun annat itsellesi aikaa siihen, jätä "valmistuspakko" ja anna itsellesi aikaa keksiä uusia reseptejä tai hae niitä ruoka blogeista ja  netistä... Kuuntele mukavaa musiikkia niin usein kuin voit ja anna musiikin viedä sinut, tanssi, päästä liiat höyryt irti... Lenkillä tarkkaile luontoa ja kuuntele luonnon ääniä sen sijasta, että palaat ajatuksissa työongelmiin...Hieronta on yksi hyvä rentouttava keino päästä irti stressistä, kokeile eri hieronta lajeja... Helli itseäsi, anna yhteistä laatuaikaa elämänkummanille, TV:n katselu ei ole sitä ja  katso vain hauskoja ohjelmia, jotka saavat sinut nauramaan...Opettele rentoutumaan ja meditoimaan.... Meditaatiossa mielikuvitus ja visualisointi saa valtaa ja pystyt ohjaamaan itseäsi rentoutumaan... Meditaatiota harrastavat ihmiset kärsivät vähän tai harvoin stressistä... Löydät näiltä sivuilta ohjeet rentoutumiseen...Kaikenlainen liikunta on hyvä, mutta yoga todella auttaa sinua rauhoittumaan... Yoga lajeja on monia, kokeile niitä ja löydä se itsellesi sopiva... Ja onneksi meillä suomalaisilla on sauna, rauhoitu saunassa ja hemmottele itseäsi erilaisilla kauneustuotteilla, niiden ei tarvitse olla kalliita, jatkossa annakin joitakin kauneuden hoito-ohjeita, joita on helppo valmistaa kotona...
Muista nauttia elämästä ja ihmistä ympärilläsi, jätä negativisuus ja hae elämästä ja ihmistä se positiivinen puoli...Unohda juoruilu... Harvoin kukaan juoruilee positiivisia asioita tai jos näin on niin saatat olla katkera ja mustasukkainen, että joillakin menee paremmin kuin sinulla...Mutta muista, että aina on ihmisiä joilla menee paremmin, olet sitten missä tahansa tilanteessa elämässäsi...Tässä lopuksi Työterveyslaitoksen julkaisu...

Jokaisen pitäisi oppia jättämään työasiat työpaikalleOletko stressaantunut töissä? Tuntuuko, että loppuun palaminen on lähellä? Väillä kannattaa pysähtyä miettimään saatko työstäsi riittävän tyydytyksen tai onko vapaa-aikaa tarpeeksi. Työhön kohdistuvat tavoitteet on hyvä pitää selkeinä, mutta niiden täytyy olla myös kohtuullisia.
Työstä palautuminen on tärkeää, koska olemme työpaikalla päivästä 5–8 tuntia. Selkeät rajat työn ja vapaa-ajan välille parantaa hyvinvointia, edistää suoriutumista sekä uuden oppimista. Mielikuvasi työstä säilyy myös positiivisena kun annat itsellesi aikaa hengähtää.

Henkisen työhyvinvoinnin muistilista:

– Anna itsesi virkistyä vapaa-ajalla. Perheen, harrastusten, levon ja kuntoilun parissa vietetty aika tasapainottaa työtä ja auttaa jaksamaan paremmin.

– Tunnista omat rajasi ja aseta realistisia tavoitteita. Mieti esimiehesi kanssa, onko työmääräsi sopiva, ja missä toivoisit työssäsi kehittyvän.

– Aseta selkeä tavoite työajalle. Esimerkiksi takaraja, jolloin lähdet kotiin. Jätä aikaa palautumiselle.

– Älä jää jumiin ongelman kanssa vaan keskustele asiasta tai kokeile toista tapaa.

– Huolehdi, että pystyt työssäsi toteuttamaan myös sellaisia asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä ja mielekkäitä.

– Ota vastuu ammattitaitosi kehittämisestä, ja aseta itsellesi uusia tavoitteita.

Ei kommentteja: