ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

maanantai 5. huhtikuuta 2010

SIIVOA EKOLOGISESTI

ÄLÄ MYRKYTÄ KOTIASI

Ei ihme, että meillä on allergiaa ja hengitysoireita vaikka koti onkin puhdas ja pölytön...Oletko koskaan miettinyt millä kotisi siivoat? Konttaako vauvasi puhtaalla lattialla saaden käsiinsä "bakteereita" joiden kanssa me kaikki varttuneemmat olemme kasvaneet, vai saako vauvasi joka konttaus liikkeellä lisää siivousaineita lattiasta käsiinsä ja sitten sitä kautta suuhunsa...Muista, et voi nähdä bakteereita, mutta et myöskään kaikkea niitä ainehiukkasia, joiden kodin pinnoille on puhdistusainella jätetty. Suomessa on hyvä sana, MAALAISJÄRKI ja se tuntuu monelta unohtuvan. Ei kannata uskoa kaikkeen mitä mainokset tuovat, tuotteita on jos jonkinlaista ja kaiken lisäksi ne ovat hinnoiltaan kalliita. Muutamalla perusaineella pääset pitkälle koko kodin siivouksessa ja hoidossa. Ja ota maalaisjärki mukaan.

Ekologinen kodinsiivous

 Siivoa koti pienemmällä kemikaalikuormalla! Ympäristön voi huomioida siivouksessa ekologisemmilla puhdistusaineilla, niiden oikealla käytöllä, tai ottamalla ruokahyllystä löytyvät etikan ja soodan avuksi. Tiesitkö, että etikka käy pyykin huuhteluaineesta ja ei jätä etikan tuoksua pyykkiin, voi lisätä mieleistäsi eetteristä öljyä muutaman tipan etikan joukkoon.

Normaaliin kodin siivoukseen ei tarvita tehoaineita. Neutraali tai heikosti emäksinen yleispesuaine riittää. Muista oikea annostus: puhdistustehoa voi lisätä pesuainemäärää kasvattamalla, mutta ylettömät luraukset ovat turhia.
Voimakkaita puhdistusaineita ei kannata käyttää kuin todellisessa tarpeessa. Nykyään on eriläisiä bakteereita tappavia puhdistusaineita, jotka mielestäni ovat aivan turhia, ihmisen vastustuskyky on mahtava järjestelmä, joka pystyy hyökkäämään bakteereja vastaan ja kaiken lisäksi, jos siivoat kotisi säännöllisesti, ei mitään bakteerihyökkäyksiä kotonasi tapahdu, kaikki tämä on taas uutta markkinointi tekniikkaa...Kaiken lisäksi kuormitat hengitysilmaa erilaisilla ainehiukkasilla, jotka voivat olla paljon harmillisempia, lapsille, kotieläimille kuin itsellesikin, kuin kaikki "hirmu" bakteerit, joita TV-mainokset meille näyttävät.

Vältä myös klooripitoisia aineita. Sen sijaan voi kokeilla esimerkiksi ekologista etikkaa. Vanhat mummon konstit on parempi vaihtoehto ja edullisempikin...
Pitkäikäisten mikrokuituliinojen ja -moppien avulla vältät puhdistusaineiden käyttöä. Ne pyyhkäisevät myös pölyt kätevästi ilman vettä. Vileda-liina on hyvä pölynpyyhkimiseen kun haluat kayttää kosteaa vaihtoehtoa ja tarvit vain vettä...

Pyykissä olevien tahrojen poistoon käy hyvin Marseillen saippua ja sillä voit pestä mitä vain. Voit myös liuottaa saippua raastetta pullollisessa vettä ja saat hyvän puhdistusaineen kun haluat poistaa tahroja erilaisista pinnoista, sen jälkeen vain pyyhit kostealla liinalla pinnan. Vaatetahraan voit suihkuttaa tätä liuosta ja laittaa vaate myöhemmin pesukonepesuun.Muista tämä
Desinfioivat tai antibakteeriset puhdistusaineet ovat kotona tarpeettomia. Pidemmän päälle niistä voi olla haittaa: käyttö edistää kestävien mikrobikantojen muodostumista, jonka jälkeen desinfiointikaan ei enää tapa taudinaiheuttajia.

Vähennä tehosiivouksen tarvetta

Tehosiivousta kovilla aineilla ei usein edes tarvita, kun pyrkii pitämään kodin suhteellisen siistinä ja puhtaana. Olen elänyt eripuolilla maailmaa ja kotini oli varmasti eniten järjestyksessä ja puhtaampana Etelä-Afrikassa, koska siellä oli mahdollisuus pitää kodinhoitajaa, mutta hoito oli vain normaalia imurointia, astioiden pesua, tavallista kodin ylläpitoa. Suomessa on monilla oikea siivous vimma, monet käyttävät paljon aikaa siivoukseen, sen sijaan voisi tehdä paljon muuta kuin kiillottaa peilinpintoja tai tiskipöytää...Kodin perussiivous on tietenkin tärkeää, mutta hyvät ystävät kaikkea kohtuudella.

Vinkkejä
 • Poista tahrat mahdollisimman pian niiden syntymisen jälkeen.
 • Vältä esimerkiksi viemärien ja vessojen tukkeutumat ennakolta puhdistamalla lattiakaivo säännöllisesti.
 • Älä myöskään laita viemäriin tai vedä vessasta mitään sellaista, joka ei sinne kuulu ja joka voi sen tukkia.
 • Ekologisemmissa pesuaineissa on jo vara valita, ensikerralla kun ostat puhdistustuotteita niin vertaa. Nykyisin kaupoista löytyy myös hyvä valikoima ympäristömerkittyjä puhdistusaineita. Esimerkiksi Joutsenmerkin saaneet tuotteet on arvioitu elinkaareltaan ekologisimmiseksi kuin tuoteryhmän vastaavat tuotteet keskimäärin.
 • Kaikki ekologiset tuotteet eivät kuitenkaan ole edes hakeneet pohjoismaista ympäristömerkkiä, kuten mm. belgialainen Ecover. Ecover on saanut mainetta edelläkävijänä ekologisten puhdistusaineiden valmistajana, ja sen tuotteet pohjautuvat kasviperäisiin raaka-aineisiin ja mineraaleihin.Ecoverin pyykinpesuaine pärjäsi hyvin Kuningaskuluttajan testissä. Tuotteita myydään mm. useimmissa ruokakaupoissa...

Ekologisia siivousvinkkejä

 • Sälekaihtimet puhtaaksi etikkavedellä ja puuvillakäsineillä Sekoita saman verran väkiviinietikkaa ja lämmintä vesijohtovettä. Laita käsiisi puuvillasormikkaat (mieluummin vanhat, uusia voit ostaa päivittäistavarakaupoista), kasta hanskakätesi veteen ja vedä säleet sormin puhtaaksi molemmin puolin.
 • Viemärien raikastaminen ja avaaminen etikalla ja ruokasoodalla Kaada tukkeutuneeseen viemäriin noin desi ruokasoodaa ja perään 2,5 dl väkiviinietikkaa. Vaahdon laskeuduttua laske viemäriin kuumaa vettä. Odota muutama minuutti ja laske perään kylmää vettä.
 • Muistathan, että putkenavausaineet, kuten myös uuninpuhdistajat ja konetiskiaineet, ovat vahvasti emäksisiä ja erittäin syövyttäviä, haitallisia kemikaaleja. Etikka-sooda -yhdistelmä on ekologisempi ja turvallisempi.
 • Pohjaan palanut maito pois suolalla. Kostuta palanut maitokattila ja ripota palaneen maidon päälle suolaa. Anna vaikuttaa kymmenisen minuuttia ja harjaa kattila puhtaaksi.
 • Steariini pöytäliinasta talouspaperiin imeyttämällä. Rapsuta suurimmat, kuivuneet steariinit pois. Aseta tahran päälle talouspaperi. Kuumenna silitysrauta lämpötilaan, jonka pöytäliinan kangas kestää, ja sulata raudan avulla steariini paperiin. Voit myös lämmittää tahran hiustenkuivaimella ja sitten pyyhkiä pois steariinin. Pyyhi loput pois etikka-vesi -seoksella (1 osa etikkaa, 1 osa vettä). Tarvittaessa pese normaaliin tapaan.
 • Punaviinitahraan suolaa päälle. Ensitekona ripota tahralle reilusti suolaa, jotta viiniä imeytyy siihen. Anna kuivahtaa ja imuroi tai harjaa suola pois. Pese vielä tavalliseen tapaan.


Jos sinulla on hyviä luonnonmukaisia siivous- tai puhdistusvinkkejä niin lähetä ne minulle, lisätään ne tähän listaan, niin niistä on muillekin iloa.  elaman2.kevat@yahoo.com


Lähteitä ja lisätietoja:
Lue lisää siivouksesta ja tahranpoistosta esimerkiksi Marttojen sivuilta
Lähteenä käytetty myös Anja Nysténin Kemikaalikimara -kirjaa. Nysténin blogista voi lukea myös siivousvinkkejä.
Puutteenperä-sivuston etikkavinkit
Vihreä Lanka: Testissä luonnon omat siivousaineet

Ei kommentteja: