ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

torstai 11. helmikuuta 2010

TERVEELLISET MARJAT

Näin talven keskellä on aivan ihana katsella näitä kesäisiä kuvia marjoista. Meillä Suomessa kasvaa mahtava lajitelma erilaisia marjoja metsissä ja puutarhoissa. Marjat ovat parhaimmillaan tuoreena, mutta pakastamalla ne saat ne säilymään koko talven yli. Niissä ei ole lisäaineita eikä niinkään tuholaisaineita, jollet itse ole niitä myrkyttänyt.Jos ostat marjoja muualta niin tarkista kasvattajalta mitä aineita niissä on käytetty. Marjat antavat väriä talviseen ruokapöytään ja terveyttä kaikille. Lopussa muutama resepti miten voit käyttää marjoja sitten, että säilytät niiden ravinto arvon mahdollisimman hyvin...Jos sinulla ei ole marjoja pakastimessa, löydät niitä lähikauppasi pakastealtaasta, mutta aina ei voi olla täysin varma mistä marja tulee tai minkälaisessä ympäristössä ne ovat kasvaneet, varsinkin kun ne ovat tuotu ulkomailta...toinen vaihtoehto on, että ostat kuivattua marja rouhetta jota voit lisätä aamiaispuuroon, smoothiin, ym. Niistä erillinen artikkeli myöhemmin...



Suomalaiset marjat ovat tutkitusti terveellistä ravintoa. Luonnonmarjat sisältävät enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita sekä flavonoideja kuin monet hedelmät. Marjat kannattaa syödä mahdollisimman vähän käsiteltyinä ravintoaineiden tuhoutumisen välttämiseksi. Marjojen kuoriosissa on eniten terveysvaikutteisia polyfenojeja, joten kuoretkin kannattaa käyttää hyödyksi ruuanvalmistuksessa.

Marjojen terveysvaikutukset kohdistuvat erityisesti sydän- ja verenkiertoelimistöön, mutta eräät marjoissa olevat yhdisteet estävät esimerkiksi haitallisten suolistobakteerien kasvua, ja karpalolla on virtsatietulehduksilta suojaavaa vaikutusta.


Marjat sisältävät vain vähän energiaa, sillä suurin osa niiden koostumuksesta on vettä. Marjojen siemenöljyt ovat koostumukseltaan hyvälaatuista, tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävää rasvaa. Tyrnimarjan siemenet ja marjaliha sisältävät poikkeuksellisen paljon öljyä.

Marjoissa on paljon liukenematonta ja liukoista kuitua, pektiiniä. Raa’at marjat sisältävät enemmän pektiiniä kuin kypsät marjat. Tätä ominaisuutta voi hyödyntää hilloja ja hyytelöitä valmistettaessa.


Paljon vitamiineja

Luonnonmarjat ovat erinomaisia C-vitamiinin lähteitä. Tyrnimarja, lakka ja viljelty mustaherukka ovat C-vitamiinipitoisimpia marjojamme. Yksi desilitra lakkoja tai mustaherukoita tai vajaa desi tyrnimarjoja kattaa riittävän päivittäisen suositellun 75 mg:n vitamiinitarpeen.

Vesiliukoinen C-vitamiini tuhoutuu helposti kuumennettaessa, joten ravintorikkaimmillaan marjat ovat tuoreina tai kypsentämättöminä. Mustaherukan vitamiinipitoisuus laskee mehustuksen jälkeen puoleen, ja mansikkahillossa marjan alkuperäisestä vitamiinimäärästä säilyy noin kaksi kolmasosaa. Puolukkasurvoksessa marjan C-vitamiinista säilyy 80%. Pakastaminen säilyttää C-vitamiinin parhaiten. Marjapakasteet pitäisi sulattaa nopeasti. Sulatus huoneenlämmössä tai mikroaaltouunin sulatusteholla säilyttää C-vitamiinin paremmin kuin jääkaapissa sulatettaessa.

Luonnonmarjat ovat myös kohtuullisen hyviä E-vitamiinin lähteitä. Lakka ja tyrni sisältävät luonnonmarjoista eniten rasvaliukoista E-vitamiinia.
Luonnonmarjojemme kivennäis- ja hivenainepitoisuus on samaa luokkaa kuin hedelmien.

Marjojen polyfenolit hyödyllisiä terveydelle

Marjat sisältävät myös polyfenoleita, joita ei varsinaisesti luokitella ravintoaineiksi. Kasveissa polyfenolit toimivat väripigmentteinä, suojaavat kasvia liialliselta UV-säteilyltä ja tuhohyönteisiltä, viruksilta, bakteereilta ja sieniltä sekä toimivat kasvihormoneina. Polyfenoleilla on useissa tutkimuksissa havaittu olevan myös monia ihmisen terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia.

Flavonoideista merkittävimmät marjoissa esiintyvät yhdisteet ovat antosyaanit ja flavonolit. Antosyaanit antavat marjoille niiden sinisen ja punaisen värin. Eniten antosyaaneja sisältävät tummansiniset marjat kuten mustikka, variksenmarja, mustaherukka ja juolukka. Flavonoidit säilyvät hyvin kokonaisissa marjoissa ja hilloissa pakastuksen aikana.

Stilbeeneihin kuuluvaa resveratrolia esiintyy runsaasti tummassa viinirypäleessä. Viime aikoina on havaittu, että myös luonnonmarjamme puolukka sisältää viinirypäleen tavoin runsaasti resveratrolia.

Lignaanit ovat fenolisia kasviestrogeenejä, jotka muuttuvat ihmisen elimistössä suolistobakteerien toimesta enterolaktoniksi. Luonnonmarjoista puolukka ja karpalo sisältävät lignaania merkittäviä määriä, lähes puolet enemmän useimpiin muihin marjoihin verrattuna.

Ellagitanniini on määrältään merkittävä luonnonmarjoissa esiintyvä fenolinen tanniiniyhdiste. Tutkimuksissa sen on havaittu estävän haitallisten suolistobakteerien kasvua. Eniten ellagitanniinia sisältävät lakka, vadelma ja mesimarja.



Marja Smoothie

1 dl tuoreita tai sulatteuja pakastemarjoja, makusi mukaan...
1 rkl pellavansiemenrouhetta
1 rkl pellavasiemen- tai vehnänalkioöljyä
3 dl Soija-vanilja maitoa

sekoita kaikki aineet tehosekoittimella ja juo heti.

Voit lisätä auringonkukansiemeniä tai kookospähkinän rouheita. Jos smoothie mielestäsi vaatii makeutta lisää siihen hieman hunajaa. Vaniljan makuinen soijamaito antaa smoothiin mukavan maun.

Aamulla on hyvä aloittaa smoothilla tai saat siitä myös piristystä ja lisä energiaa työpäivän jälkeen...

Ei kommentteja: