ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

torstai 4. helmikuuta 2010

OIKEA RENTOUTUMINEN AUTTAA STRESSIIN...

Monet usein mainitsevat, että viikonlopulla pääsee rentoutumaan tai mennään mökille rentoutumaan. Mitä se rentoutuminen oikein on? Monille rentoutuminen on istumista sohvalla, herkkujen napostelua ja viinin tai oluen
nautikelua ja TV:n katsomista. Herkkujen tuoma hetkellinen mielihyvä, alkoholin aikaansaama rento olo sekä hetki TV ohjelman maailmaan syventyminen ei poista stressiä, se vain unohtuu hetkeksi. Nämä eivät ole keinoja, joilla voit todella rentouttaa itsesi. Stressi tuo usein erilaisia oireita: ärtyneisyyttä, lyhytpinnaisuutta, kiputiloja sekä perhe- ja avio-ongelmia.
Nykyaikainen kiireinen elämänkulku stressaa jopa koko perhettä. Jos vanhemmat eivät pysty rauhoittamaan itseään he suuntavat oman pahanolon lapsiinsa ja näin myös lapsille saatta syntyä ongelmia, kenelläkään ei enää ole aikaa yhteiseen ajanvietteeseen kuin TV:n edessä, jossa keskustelua ei ohjelman aikana tapahdu.
Ajankäyttö jaetaan väärin tai sitä ei enää osata ohjata oikein, on pakko tehdä tätä ja nyt alkaa se ohjelma... ei mulla ole aikaa... ovat usein kuultuja lauseita.
Meillä suomalaisilla on kuitenkin onni olla lähellä luontoa, jonne meidän pitäisi hakeutua viikottain nauttimaan raikkaasta ilmasta ja rauhallisesta kävelystä, jonka aikana voimme keskittyä luontoon ja rauhoittaa mielen. Hyvä rauhallinen hengitys, johon keskityt vie muut ajatukset mennessään ja näin saat mielenkin rauhoittumaan.
Sauna on meille kaikille rakas paikka, joka antaa renttouttavaa lämpöä ja mielihyvää, se myös rentouttaa lihaksia... Siksi sauna onkin monille ainoa paikka, jossa he osaavat rentoutua, mutta usein ajatukset kulkevat hurjana vaikka keho rentoutuu lämmössä. Siksi onkin todella tärkeää, että opit rentouttamaan koko kehosi ja mielesi yhtäaikaa... Silloin saat stressitasosi madaltumaan ja syvä rentoutuminen ja meditaatio tuovat uusia ulottuvuksia ja terveydentilasi parantuu...

Rentoutumisella voidaan vaimentaa elimistön jatkuvaa taistele tai pakene -reaktiota. Se tapahtuu kohdistamalla tietoisuus yhteen kohtaan, joka voi olla tietty lause, oman hengityksen seuraaminen tai mielen tyhjentäminen ohikiitävistä ajatuksista. Päinvastoin kuin stressireaktio, rentoutusreaktio ei ole automaattinen, vaan sen aikaansaamiseksi käytetään erilaisia tekniikoita.

Löydä erillinen rentoustusharjoitus SYVÄ RENTOUTUSHARJOITUS otsikon alta...tarkat säännöt myös aloittelijalle...


Anneli Vainion artikkeli kertoo juuri siitä miksi oikea aloitteinen rentoutuminen tuntuu niin vaikealta:

Rentoutumisen esteitä


  • Rauhaton mieli, harhailevat ajatukset
  • Ajan puute
  • Kivun lisääntyminen
  • Vaikeus istua hiljaa ja rentoutua

Aina löytyy tuhat syytä miksi ei voi rentoutua juuri nyt. Seuraavassa esittelen yleisimpiä niistä:

Rauhaton mieli, harhailevat ajatukset

Joskus ajatukset laukkaavat sellaista vauhtia, että ne voi melkein kuulla. Tämä voi häiritä keskittymistä. Tätä tapahtuu jokaiselle, ja erityisesti silloin kun yritämme harjoitella rentoutumistekniikkaa. Silloin pitää vain keskittyä hengittämiseen ja toistaa rentoutumista helpottavaa sanaa. Vähitellen, harjoituksella, rentoutumisen kynnys madaltuu.

Ajan puute

"Mitä ihmisetkin ajattelevat kun makaan vain lattialla enkä tee mitään! Pystyn jo muutenkin niin vähään. Perheeni tarvitsee minua. Ei siitä ole kuitenkaan hyötyä, kipuni on todellista eikä häivy millään rentoutumisilla!"

Ymmärrettävää, mutta ei kovin hyödyllistä. Joko rentoutusharjoituksia tehdään tai niitä ei tehdä. Jos valitset rentoutumisen, voit hyötyä stressin vähenemisestä ja muista rentoutumisen tuomista eduista.

Kivun lisääntyminen

Joskus kipu voi lisääntyä, kun muut ärsykkeet vähenevät, esimerkiksi kun makaat hiljaisessa huoneessa. Koeta löytää hyvä asento. Joskus auttaa rauhallinen huomion kiinnittäminen kipuun. Tarkkaile sitä ja omia tunteitasi. Sano: No niin, tämä on minun kipuani ja se saa minut vihaiseksi. Näyttää siltä että pelkään sen lisääntyvän. Pääasia on ettet taistele kipua vastaan etkä ruoki sitä vielä vihalla, pelolla tai turhautumisella. Rauhallinen tarkkailu auttaa sinua hallitsemaan kipua – kipu on siellä missä on mutta itse päätät miten siihen suhtaudut. Sitten keskityt jälleen hengitykseen ja kohdesanaan.

Jotkut ihmiset tuntevat, etteivät he voi istua paikoillaan ja rentoutua – heidän pitää aina tehdä jotakin. Jos hiljaa paikoillaan istuminen ahdistaa, kysy itseltäsi miksi. Viihdytkö huonosti oman itsesi kanssa? Tunnetko itsesi arvokkaaksi ihmiseksi vain kun olet hyödyksi muille? Joillekin ihmisille on tärkeää vain täyttää toisten toiveita. Joidenkin on mahdotonta rentoutua.

Jos olet fyysisesti jännittynyt, progressiivinen lihasrentoutus auttaa. Jos tarpeesi täyttää muiden toivomuksia ei anna rauhaa, on seuraavasta tekniikasta apua: Ota iso kori huoneen nurkkaan, ja kuvittele laittavasi sinne kaikki huolesi, murheesi ja kipusi rentoutusharjoituksen ajaksi. Tämä tietoinen ja konkreettinen tapa panna huolet syrjään tietyksi ajaksi ja ottaa ne esiin vasta kun itse haluat, on varsin hyödyllinen.

Joillekin rentoutuminen on vaikeaa, koska heillä on pahoja muistoja ja kokemuksia (esimerkiksi väkivallasta), joiden ajattelemista pitää kaiken aikaa välttää. Tämä ylijännittyneisyys ja varautuneisuus on itsepuolustuskeino, joka kuuluu esimerkiksi traumaperäiseen stressihäiriöön. Ikävät muistot pääsevät pintaan heti kun torjunta lakkaa ja ihminen yrittää rentoutua. Jotkut potilaat ovat torjuneet traumaattiset kokemukset niin tehokkaasti, että ne ovat tulleet tietoisuuteen vasta rentoutusharjoitusten yhteydessä.

Kipuklinikoilla on kehitetty viisi keinoa, joilla voi lievittää pahojen muistojen ja kokemusten vaikutusta keskittymiseen:

•Pysy päätöksessäsi jatkaa harjoituksia kaikesta huolimatta. Se, että olet aloittanut, tarkoittaa että olet etsimässä jotain uutta. Muutos ei aina ole helppoa.

•Tee harjoitukset turvallisessa paikassa, ovet suljettuina ja valot päällä. Tee mitä tahansa tarvitaan, jotta tuntisit olosi mukavaksi. Ulkoinen turvallisuus lisää sisäistä.

•Käytä rentoutuskasettia sisäisten ärsykkeiden minimoimiseksi. Pidä silmät auki. Aloita hengitysharjoituksilla tai progressiivisella lihasrentoutuksella.

•Biopalaute eli biofeedback voi olla hyödyllinen apu lihasrentoutuksessa. Siihen tarvittavia laitteita on kipuklinikoilla ja monissa fysikaalisen hoidon laitoksissa.

•Psykoterapia traumaperäisen stressihäiriön hoitamiseksi auttaa pääsemään eroon häiritsevistä muistoista. Niiden esiintulo tarkoittaa, että olet nyt valmis kohtaamaan ne. Tee sopu muistojesi kanssa, koska ne vaikeuttavat kipua ja haittaavat elämää. Avun etsiminen tarkoittaa, että päätät pitää huolta itsestäsi.

1 kommentti:

Sirpale kirjoitti...

Olen lukenut blogiasi alusta asti ja sen on innoittanut minua terveellisempään elämään:) Esimerkiksi juttu "kotini on linnani" auttoi minua saamaan asiat järjestykseen. Olen paljon rentoutuneempi kuin ennen kodin perusteellista siivousta ja ylimääräisten asioiden pois heittämistä:)

Sirpale