ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

sunnuntai 21. helmikuuta 2010

MUSTIKKA


Mustikka on monikäyttöinen marja. Kotitalouksissa sitä käytetään keittojen, kiisseleiden, leivonnaisten ja puurojen valmistukseen. Mustikka säilötään yleensä pakastamalla, mutta säilöntämenetelmäksi sopii myös kuivaaminen. Lisäksi marjaa voidaan säilöä talven varalle mehuina, hilloina ja nektareina. Elintarviketeollisuus käyttää mustikkaa raaka-aineenaan valmistaessaan erilaisia marjavalmisteita kuten mehuja, keittoja, hilloja, soseita, kuivattuja marjoja ja marjajauheita. Mustikkaa hyödynnetään lisäksi ainesosana esimerkiksi maitotuotteissa ja viljavalmisteissa, kuten mysleissä ja kekseissä.

Satokautena marjoja kannattaa syödä runsaasti heti tuoreeltaan. Talvikautena esimerkiksi kuivatut marjat ja marjajauheet ovat nykyiselle kuluttajalle kätevä käyttötapa, mikäli marjaa ei löydy säilöttynä omasta pakasteesta. 10 grammaa jauhetta vastaa noin 100 grammaa eli 2 dl:a tuoretta marjaa. Jauheessa on jäljellä marjan kaikki ravinteikkaat osat, myös elimistölle hyödyllisiä rasvoja sisältävä siemenöljy. Marjajauheet säilyvät hyvin kuivassa varastoituna ja kulkevat myös vaivattomasti mukana matkalla.

Mustikka on hyvä C- ja E-vitamiinien lähde. Molempia vitamiineja mustikka sisältää sataa grammaa kohden noin viidesosan päivän saantisuosituksesta eli pari desiä mustikoita kattaa noin 20 % päivän C- ja E-vitamiinitarpeesta. Mustikka on myös mm. suoliston toiminnalle tärkeän kuidun lähde (3,3 g/100 g).

Mustikka sisältää erityisesti paljon polyfenoliyhdisteitä, joista tärkeimpiä ovat luontaiset siniset ja punaiset väriaineet, antosyaanit. Luonnossa kasvava marja sisältää antosyaaneja lähes viisinkertaisia määriä verrattuna viljeltyyn, sillä luonnonmustikka on myös sisältä sininen, toisin kuin viljelty mustikka. Antosyaanien vuoksi tummansininen marja on haluttu erityisesti Aasiassa. Siellä mustikkaa käytetään raaka-aineena ravintolisien valmistuksessa. Mustikan terveysvaikutuksia tutkitaan vilkkaasti ja lupaavia viitteitä hyödyllisistä vaikutuksista löydetään monilla eri terveysalueilla. Antosyaanien vaikutuksista on saatu myönteisiä tuloksia mm. ikääntyneiden sekä diabeetikoiden silmien terveyteen liittyen.

Hyvä tietää

Kaikki mikä näyttää tai maistuu mustikalta ei välttämättä ole sitä. Testasin niin kutsutun terveellisen mustikkajogurtin... Tulos oli tälläinen 125g jogurttia sisälsi noin 4-5 mustikkaa pieneksi pilkottuna jolloin se vaikutti marjaisalta, mutta kun otin kaikki palat lautaselle ja rakensin niistä mustikan niin tulos oli yllättävä. Hedelmävalmiste, tässä tapauksessa mustikkavalmiste sisälsi: vettä, mustikkaa 3%, sokeri , glugoosi-fruktoosisiirappi eli toinen sokeri, maissitärkkelystä, mustikkamehu, aromi, happamuudensäätöaine ja väri jota mustikassa on todella paljon tulikin punajuurimehutiivisteestä, kiinanruusutiivistestä ja porkkanatiivisteestä. Aika hurjalta kuulostava sekoitus, kaiken lisäksi tämä vatsaa hoitava jogurtti sisältää sokeria, joka taas ruokkii suolistossa huonoja bakteereita kuten esim. hiivabakteereita, joiden ylikasvu voi aiheuttaa ruuansulatuksessa ongelmia ym.hyvinvoinnillle haitallisia oireita (hiivoista myöhemmin). Joten päätin jatkaa vanhaan tapaan pakastemustikoilla näin talvisin ja Bulgarian jogurtilla, jossa on vain maitoa ja hapatetta, jos haluan makeuttaa sitä käytän hunajaa, sokerin sijasta. Terveellinen ja makoisa aamiainen tai välipala.

Aloita päiväsi Mustikkapirtelöllä

Yhdelle hengelle:
kourallinen tuoreita tai pakastemustikoita
1 rkl muita kuivattuja marjarouheita
1rkl pellavan siemeniä
n.3dl vaniljan makuista soijamaitoa, tämä on hieman makeaa

sekoita kaikki aineet tehosekoittimella tai sauvasekoittimella
nautitaan heti, saat tästä myös hyvän annoksen kuitua.

1 kommentti:

Paula H. kirjoitti...

En ole enää moniin vuosiin syönytkään makeutettuja jogurtteja. Kyllä niistä melkein suurin osa on vaan makeutusaineita eikä oikeita raaka-aineita, kuten mustikkaa. Jos haluan mustikka-jogurttia, teen sen kyllä yleensä itse puhtaista raaka-aineista.Maustettujen jogurttien käytön ja muutenkin sokeri-ja valkojauhotuotteiden + lisäaineiden käytön lopettamisen jälkeen olen päässyt eroon astmasta, jatkuvista flunssista ja allergioista.