ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

torstai 24. helmikuuta 2011

HYVÄNLAATUINEN UNI


Hyvä laatuinen uni on meille yhtä tärkeää kuin terveellinen ja tasapainoinen ravinto tai päivittäinen liikunta, jota harrastamme. Kolmas osa vuorokaudesta vietämme sänkyssämme. Sänky on monille hyvä rentouttava ystävä, toisille taas se on paikka, jossa vietetään tuntia kausia hereillä kun uni ei halua tulla. Unettomuuden syitä on paljon. Jokainen meistä on joskus kärsinyt ohimenevistä lyhyeistä ajanjaksoista, joiden aikana unenlaatumme ei ole samaa mitä normaalisti. Tämä yleensä johtuu, jostain mullistavasta tapahtumasta elämässämme ja nämä lyhyet aikajaksot unettomine öineen yleensä tasoittuu itsestään. Jopa 30% meistä nukkuu yönsä huonosti. Heräämme aamulla väsyneenä ilman energiaa, koska unemme on ollut katkonainen tai alkuyöstä emme ole saaneet kiinni unesta. Syitä voi olla monia ja hyvälaatuisen unenpuute vaikuttaa meidän terveyteemme joka tasolla. Fyysisellä tasolla tunnemmme itsemme väsyneeksi ja energia tasomme on matalalla. Psyykkinen terveys voi järkkyä ja tarpeellinen unen puute voi osaltaan johtaa masennukseen, myös sielu väsyy kun unimaailmamme on olematonta.
Hyvänlaatuisella unella on parantava vaikutus kaikille osille kehossamme, vaikka emme enää tarvikkaan kasvuhormooneja kasvamiseen, nämä hormonit toimivat aikuisiällä eheyttävänä hormonina monissa kehomme osissa. Jopa ylipaino voi osaltaan johtua huonosta unenlaadusta.

Unettomuutta on kahta lajia: unettomuus, jossa nukkumaan menessä emme saa unenpäästä kiini ja unettomuus, joka alkaa jossain vaiheessa yön aikana. Heräämme keskellä yötä ja emmekä pysty enää nukkumaan ja aamulla herätyskellon soidessa tunnemme itsemme väsyneeksi.

Syitä on useampia, miksi unemme häiriintyy. Käyn tässä läpi syitä ja samalla annan ohjeita mitä pitäisi tehdä, jotta pääsisit eroon syistä, jotka häiritsevät untasi:


 • Sressi on yksi suurin syy tämän päivän uniongelmiin: Työkiire, huonotyöilmapiiri, raha-asiat ja parisuhteet aiheuttavat stressiä. Kun stressi taas jatkuu pitkään, lisämunuaiset erittävät jatkuvasti stressihormonia, joka pitää meidät ylikierroksilla koko ajan. Ainoa tapa päästä eroon stressistä on tutkia ensin tarkkaan mistä stressi johtuu ja sen jälkeen ottaa mukaan erilaisia keinoja sen taltuttamiseen. 
 • Stressi saa aikaan kehossamme erilaisia kemiallisia reaktioita, jotka saavattavat kehomme epätasapainoon.
 • Liiallinen syöminen illalla rasittaa ruoansulatusta ja näin vaikuttaa yöuneemme.
 • Alkoholin, huumeiden, virkistävien juomien nauttiminen vaikuttavat uneemme.
 • Verensokerin epätasapaino voi aiheuttaa unettomuuta.
 • Vitamiinien ja mineraalien etenkin magnesiumin ja B-6:n puute, vaikuttaa lihasten ja aivojen kykyyn rentoutua.
 • Jos kehosi seratonin ja melatonin tuotto ei toimi kunnolla.
 • Kilpirauhasesta johtuvat syyt vaikuttavat yöunenlaatuun.
 • Toistuvat kivut ja säryt.
 • Ylipaino, hengityshäiriöt ja kuorsaaminen.
 • Ilmatila, mikä makuuhuoneessasi vallitsee, liian kylmä tai kuuma. 
 • Useimmilla lääkeillä on uneen vaikuttavia sivuvaikutuksia.

Miten voimme vaikuttaa itseemme ja ympäristöömme, jotta voisimme luoda mahdollisimman hyvän pohjan rauhalliselle ja levolliselle yöunelle


Makuuhuoneemme tulisi olla vain nukkumista varten. Epäjärjestys huoneessa luo epäjärjestystä mielessä. Sen rauhallinen värisävy ja sisustus auttavat meitä rauhoittumaan. Makuuhuoneen lämpötila pitäisi olla juuri sopiva, noin 18 astetta. Jos olet viluinen, niinkuin minä niin käytä yönaikana lisäpeittoa. Hyvänlaatuiset puhtaat tyynyt, peitot ja lakanat takaavat puhtaamman hengitys ilman. Petivaateiden ja makuuhuoneen säännöllinen tuuletus on tärkeää, samoin kuin patjan imurointi lakanoita vaihdettaessa. Näin vältyt pölypunkkeilta.
Omaan sänkyyn pitäisi mennä vasta kun tunnet itsesi väsyneeksi tai toisilla on tapana lukea kirjaa sängyssä, joka saattaa rauhoittaa ja auttaa unen tuloa.
Televisionkatselu ja netinkäyttö sängyssä tulisi unohtaa kokonaan. Kaikenlaisten elektroonisten laitteiden säilytys makuuhuoneessa tulisi poistaa. Englantilaisen uniasiatuntijan Davina McKailin mukaan unien näkeminen ja muistaminen sekä unenlaatu parantuu samalla kun poistat kaikki elektrooniset laitteet makuuhuoneesta. Monet meistä käyttävät kännykkää herätyskellona ja radio on aivan päämme vieressä yöpöydällä. Poista kaikki mahdolliset tekijät, jotka voivat vaikuttaa makuuhuoneen ilmapiiriin. 
Luo itsellesi nukkumaanmeno rutiini. Yritä käydä levolle aina samaan aikaan ja vältä TV:n katselua iltamyöhään, käy lämpimässä kylvyssä, johon olet lisännyt laventeliöljyä tai suihkussa, juo kamomilla teetä ja lue sekä sytytä vaikka kynttilä. Kaikki nämä rauhoittavat sinua. 


                                          Miten poistaa stressiä ja rentoutua

Fyysinen liikunta poistaa stressiä ja harjoittaa lihaksiamme. Monet lihaskivut johtuvatkin siitä ettemme liiku tarpeeksi. Mieli saattaa olla väsynyt, mutta jos emme liiku tarpeeksi ei kehomme ole illalla tarpeeksi väsynyt nukkumaanmenoaikaan. Hyvä fyysinen liikunta edes auttaa kehoa ylläpitämään, terveellistä hengitystapaa, vahvistaa immuniteettiä, sydäntä, alentaa stressiä, laihduttaa. Voit liikkua myös illalla mutta, liiku silloin rauhallisesti, ulkona tehty kävelylenkki tai rauhoittava iltajooga ovat hyväksi tasapainoiseen unen saantiin. Iltaisen liikunnan jälkeen tulisi tehdä rentoutusharjoitus, joka rauhoittaa kehon, mielen ja sielun ja valmistaa untenmaille menoa. Jokainen voi harjoittaa rentoutumista illalla ilman, että joka ilta harrastaa jotain liikuntaa. Vältä kuitenkin rajuja liikuntamuotoja iltaisin. 
Vuorotyössä käyville nukkuminen heti työn jälkeen voi olla haaste. Siksi pitäisikin välttää työpäivän jälkeen TV:n katselua ja illalla kotiin tultaessa tehdä jotain, joka irrottaa meidät työstä. Lämmin aromaterapiakylpy, johon lisätään rauhoittavaa laventeliöljyä, kuppi lämmintä kamomillateetä ja hyvä kirja poistavat työstressiä enemmän kuin TV:n katselu. Päivittäiset lyhyet meditoinnit tai visualisoinnit rauhoittavat koko kehoa sekä mieltämme, että sieluamme ja näin valmistavat itsemme tasapainoisempaan uneen. Rentoutus- ja meditaatioharjoituksia löydät tästä blogista ja pian voit myös hankkia opastettuja visulisointimeditaatioita nettisivuiltani.


                                                Ravinnonmerkitys unensaantiin

Kaikella sillä mitä syömme ja juomme on suuri merkitys unenlaatuumme. Epäterveellinen ruokavalio aiheuttaa erilaisia ruoansulatus häiriöitä, joista kärsimme yönaikanakin. Siksi onkin tärkeää ylläpitää hyvää ja terveellistä elämäntapaa. Kehomme on kuin tehdas tai laitos, joka tekee kolmivuorotyötä, monet kehon osat kuten ruoansulatus, maksa, munaiset ja jopa sydän saattavat käydä ylikuormituksella, jos ravinto jota nautimme on liian rasvaista, makeaa tai saamme liikaa lisäaineita.
Ystävämme Etelä-Afrikasta oli meillä kyläilemässä kolme päivää, juuri hiljattain. Joka ilta hän nukahti sohvalle aikaisin ja valitti, että hän herää keskellä yötä eikä saa enää unta ja tyttöystävällä oli samoja ongelmia. Kyselin heiltä johtuisiko se stressistä ja syövätkö he liian raskaasti iltaisin. Stressiä ystävällämme on ollut jo pitkään työn ja avioeron vuoksi, joten se todennäköisesti on yksi syy huonoon unenlaatuun. Hän kuitenkin vähentää stressiään harrastamalla liikuntaa. Sitten kävi ilmi, että pariskunta usein iltaisin jättävät terveellisen illallisen pois kokonaan ja TV:n edessä nauttivat elokuvaa katsellen popcornia, suklaata ja Diet tai Zero Coca-colaa...No ei ihmekään, että unenlaatu kärsii, kun illalla syö roskaa. Ensinnäkin keho tarvitsee vitamiineja sekä mineraaleja, joiden avulla lihakset ja aivot rauhoittuvat. Tummalla suklaalla on terveyttä editäviä vaikutuksia, mutta kun syöt illlalla paljon sokeria sisältävää suklaata, saat siitä turhaa energiaa yötä vasten ja suklaa kuuluu kahvin ja Colan kanssa samaan  virkistäviin aineihin, jotka taatusti haittaavat untamme. Kaikenlisäksi he saavat huiman annoksen lisäaineitä joilla on todettu olevan terveydelle haitallisia vaikutuksia.
Monilla meillä saattaa olla puutetta magnesiumista, tämä mineraali auttaa lihaksia ja hermoja rentoutumaan. B-vitamiinien on todettu edesauttavan unenlaatua etenkin B-6 ja B-3 sekä omega-3.
Pidä huolta etenkin iltaisin, että syöt kevyesti ja lautasellasi on paljon vihreitä vihanneksia. Pähkinät sisältävät magnesiumia ja niistä saa hyviä rasvahappoja, ne sopivat hyvin iltanaposteluun. Vältä kuitenkin suolattuja pähkinöitä. Hyvänlaatuisten hiilihydraattien syönti illallisen aikana edesauttaa melatoninin tuotantoa, syö täysjyväriisiä, quinoaa, kauraa, bataattia. 
Nauti säännöllisesti rasvaista kalaa, vältä sokeria, lisäaineita, valkoisiajauhotuotteita.


                                              Muita apukeinoja levolliseen uneen

Unilääke ei ole hyvä ratkaisu, varsinkaan pitkäaikaiseen käyttöön. Elämässä tulee eteen jokus tilanteita, joihin tarvitsemme akuuttia apua. 
Huomattavasti parempia vaihtoehtoja ovat kasvi- ja yrttituotteet. Luontaistuotekaupoissa saa valmisteita, jotka auttavat meitä rauhoittumaan ja valmistavat kehoamme rauhalliseen yöuneen. Homeopaattiset lääkket ovat kasvikunnantuotteita. Uniongelmien jatkuessa voit aina kääntyä Homeopaatin- tai luontaislääkärinvastaanotolle. 
Erilaiset yrttiteet auttavat rauhoittumaan ja rentoutumaan. Tunnetuin niistä ehkä on edellä mainittu kamomilla. Rooibos tee sopii hyvin myös iltajuomaksi (katso postitus "Rooisbos Tee"), muita ovat erilliset yrttiyhdistelmäteet, joita voit hankkia terveyskaupoista ja hyvinvarustetuista teekaupoista. Luomutuotteet takaavat tuotteen laadun ja itse pyrin välttämään maailmanlaajuisten kaupallisten teetuottajien valmisteita, sillä usein aromit niissä ovat osaltaan keinotekoisia.
Kuten edellä jo mainitsin voit pian hankkia äänityksiä opastettuun visualisointi meditaatioon nettisivuiltani, näiden harjoitusten ja blogin sivuilta löytyvien rentoutus- ja meditaatioharjoituksien avulla  voit helpottaa stressiä ja näin edesauttaa unen saantia ja sen laatua.

                                                         Toivon sinulle hyviä unia!

Ei kommentteja: