ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

keskiviikko 26. tammikuuta 2011

TAMMIKUUN KIRJE


Muutosten aika
 
Kohta on jo kuukausi vierähtänyt vuodesta 2011 ja uudet tuulet puhaltavat monille. Olen todella kiitollinen kaikille, jotka seuraavat Elämän Toinen Kevät Blogia, joka täytti 1 vuotta tämän kuun alussa. Blogin suosio kasvaa koko ajan. Elämän Toinen Kevät ohjelman molemmat osat ovat saaneet hyvän vastaanoton ja monet ehtivätkin jo hankkia ohjelman ennen vuoden vaihdetta ja ovat aloittaneet 28 päivän jakson jo heti vuoden alusta. Joten monilla on elämänmuutoksia tiedossa. Mikä tahansa elämänmuutos, vie aikaa ja vaatii myös itsekuria. Nykyaikainen hektinen elämäntyyli ja kiire vaativat rauhoittumista, jotta tasapaino säilyisi elämässämme. Pitäisi kuitenkin muistaa, että liika itsensä venyttäminen ei ole hyväksi ja riitämme juuri sellaisena kuin olemme. Usein itse asetamme rajoja liian korkealle ja sitten petymme kun emme pystykkään saavuttamaan kaikkea mitä haluamme siinä ajassa, jonka olemme itselle määränneet. Joustavuus on asia, jota arvostan itsessäni ja silloin kuin osaa joustavuuden taidon niin on helpompi elää. Elämä kun ei aina suju niinkuin sen suunnittelemme, yllätyksiä tulee vastaan ja ajanjakso ei ole se oikea juuri silloin kaikkelle sille mitä haluamme.
Elämäntapamme vaikuttaa siihen miten voimme. Jokaisella meillä on jotain korjattavaa ja usein kirjoitan tasapainosta kehon, mielen ja sielun välillä, joka on tärkeää koko hyvinvoinnillemme. Aina ei ole helppoa löytää tätä tasapainoa hetkessä ja onkin paremmin tehdä muutoksia pienissä erissä ja huomata miten uudet muutokset, joko ruokavaliossa, liikunnassa, rentoutumisessa vaikuttavat hyvinvointiimme. Kiire, stressi ja ylipaino ovat suurimmat hyvinvointimme heikentäjiä ja kun siihen lisätään tunteelliset ongelmat niin meidän on vaikea irtautua vanhasta ja siirtyä johonkin uuteen, vaikka tiedämme, että tämä uusi elämäntapa vaikuttaisi positiivisesti meidän hyvinvointiimme ja tasapainoomme.
 
Elämäntapaohjaajana haluan opastaa muita tekemään muutoksia elämässä, joka auttaa saavuttamaan enemmän elämäniloa ja löytämään juuri sen oikean tien elämässä, joka sopii kullekin. Olemme kaikki erinlaisia ja vaatimuksemme ja tarpeemme ovat erilaisia. Liika kieltäminen ruokavaliossa tai tunteissa saa aikaan vain vastustusta. Sopiva hellyys itseäänkohtaan ja oman itsensä täydellinen ymmärtäminen helpottaa elämänkulkua. Elämästä tulisi osata nauttia, joka hetki. Meitä kuitenkin ympäröi koko ajan kilpailu, negatiivisuus, kiire, henkinen ja jopa fyysinen väkivalta, riippuen tietenkin siitä missä työskentelemme ja asumme. Meitä ympäröi ihmisiä, jotka vievät meistä hyvää energiaa ja kaikki nämä aikaansavat epätasapainoa elämässämme. Oma kokonaisuutemme vaatii positiivista energiaa, puhtaan ja terveellisen ravinnon muodossa ja henkinen tasomme vaatii rauhoittumista ja jotain lähdettä, josta voimme ammentaa elämänvoimaa ja positiivista energiaa. Mitä enemmän ajatuksemme kulkevat negatiivisilla raiteilla, sitä enemmän vedämme negatiivisuutta puoleemme. Positiivinen ja optimistinen elämänkatsomus ja -tapa tuo meille lisää energiaa ja elinvoimaa ja silloin meidän on helpompi myös kohdata vastoinkäymisiä.
 
Kaikki me tiedämme miten erinlaisia olemme jo naisina ja miehinä saatikka sitten yksilöinä. Parisuhteet ja perhe vaativat paljon energiaa ja ihmissuhteet vaikuttavat meihin voimakkaasti. Tasapainoinen parisuhde vaati ylläpitoa ja usein sen hyvinvointiin vaikuttavat monet asiat. Työ- ja rahaasiat ovat usein etusijalla parisuhteissa ja lapsien tulo muuttaa parisuhteita, monilla tavoin. Olen usein huomannut miten nuoret äidit ja vanhemmatkin, keskittävät elämänsä lapsiinsa ja kodinhoitoon ja unohtavat olevansa naisia ja “rakastajattaria”. Monille lasten syntyminen on suuri mullitus ja naisellisuus, sensuallisuus ja seksuaalisuus vähenee äitihahmon alle ja miehet tuntevat itsensä osittain hylätyksi ja uppoutuvat työelämään tai harrastuksiin. Naisena oleminen on vaativaa ja kaikenlisäksi elämme voimakkailla tunteilla ja hormoonien pyörittämänä. Monet naiset antavat kaikille muille etusijan ja heillä on tapa hoitaa etusijaisesti muita. Oma aika ja itsestä huolehtiminen jää toisijalle. Heräämme vasta kun parisuhde on karilla.
Meidän naisten tulisi aina ensisijaisesti olla ensin naisia ja äitiys kulkee siinä vieressä. Tämä on ainakin ollut oma asenteeni koko sen ajan kun olen kasvattanut lapsiani ja lapseni ovat muuttaneet montakertaa, vaihtaneet koulua ja matkustaneet monissa eri maissa. Lapsemme ovat itsenäistyneet hyvin aikaisin. En ole koskaan pitänyt itseäni huonona äitinä, vaikka olenkin antanut itselleni omaa aikaa ja jättänyt lapsemme välillä muiden hoitoon, kun kiertelin matkoilla mieheni kanssa. Nyt lapseni ovat 19 ja 21 -vuotiaita ja elävät itsenäistä elämää, kuitenkin meidän vanhempien taloudellisella tuella. Elämäni ei aina kuitenkaan ole ollut helppoa, vaikka se saattaa siltä kuulostaa. Olemme käyneet läpi 90 -luvun laman, joka jätti ison lainan. Monia muuttoja, mutta ne ovat vain avartaneet elämän katsomustamme. 3 vuotta sitten tyttäremme joutui raiskauksen uhriksi Skotlanissa, mutta kaikesta olemme selvinneet, jopa viime vuotisesta aviokriisistä. Vaikeuksien aikana, joutuu tilanteiden eteen, jossa oma ja muiden elämän arvot usein laitetaan uuteen tärkeysjärjestykseen. Samalla saatamme etääntyä lähimmäisistä ja ystävistä, koska he eivät uskalla puuttua tai keskustella vaikeista asioista. Toisinaan lähimmäisten ja ystävien antama tuki luo syvemmän ihmissuhteen.
Meillä jokaisella on omat henkiset ja fyysiset voimavarat, joiden avulla pystymme ylläpitämään tasapainoa vaikeissakin elämäntilanteissa. Naisia pidetään usein tunteellisina ja yliherkkinäkin, mutta tosi paikan tullen voimavaramme ovat paremmat kuin miehillä. Miehet taas usein tuntuvat olevan voimakkaita, mutta heidän on vaikeaa tunnustaa tunteitaan, koska he pitävät sitä heikkoutena. Siksi onkin tärkeää molemmille sukupuolille, että osaamme arvioida oman elämämme tarkoituksen ja miten luoda hyvä ja tasapainoinen elämä, jotta voisimme elää mahdollisimman terveesti ja tasapainoisesti koko loppuelämämme ja ylläpitää kehon, mielen ja sielun tasapainon loppuun asti.
Olen 47-vuotias ja siinä ikäryhmässä, jossa terveydessä alkaa tapahtua muutoksia, jos en pidä huolta itsestäni. Ympärilläni on ystäviä, joilla vaihdevuodet ovat alkaneet ja huomaan itsestänikin, että elämä tuo uusia haasteita varsinkin keholle. Olen oppinut elämään tasapainossa ja yritän syödä mahdollisimman terveellisesti, mutta matkustan paljon. Rakastan hyvää ruokaa ja viiniä. Nautin elämästä ja tiedän miten vaikeaa on päästä irti kiloista joita saattaa joskus kertyä yhtäkkiä. Siksi onkin tärkeää, että opimme pitämään huolta itsestämme oikein, silti kuitenkin unohtamatta nautiskella elämästä.
 
Jotta jaksamme pitää huolta muista ja pystymme elämään tasapainoista elämää on meidän esin otettva itsemme huomioon. Meidän on hyväksyttävä lähimmäisemme sellaisina kuin he ovat, mutta samalla meidän tulee pitää huoli siitä, että kukaan ei voi kontrolloida meitä. Meissä jokaisessa asuu meidän oma voimavara, jonka avulla pysymme tasapainossa ja kun tämä voimavara järkkyy jostain syystä menetämme itsemme muiden käytettäväksi.
 
Vaalikaamme itseämme ja pitäkäämme itseämme tärkeinä, niin vastakaikuna saamme kunnioitusta ja lisää itsetuntoa.
 
Rakkaudella
Jaana


2 kommenttia:

Laventeli kirjoitti...

Onnittelut vuoden ikäiselle blogille näin jälkikäteen.
Postauksesi ovat todella mielenkiintoisia.
Mukavaa viikonloppua.

Aaro kirjoitti...

Terve. Olen työssäni huomannut, että vaihdevuodet on monelle naiselle todella positiivinen muutos siinä mielessä, että kun ns. "takuuaika" on mennyt umpeen ja keho ilmoittelee voimakkaasti itsestään, ihminen alkaa miettiä tekemiään valintoja. Usein nuoremmille ravinto-opastus on vaikeampaa mutta nämä jo aikuiset naiset ovat selvästi kiinnostuneita siitä miten he itse voivat auttaa itseään.

Kiitos hyvästä jutusta :)