ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

tiistai 29. maaliskuuta 2011

KOIVU LUONNOLLINEN PUHDISTAJA



Koivun valkeakaarna tuo aina kotimaani mieleen. Koivu on yksi lempipuistani ja arvostan sen valkeaa puunväriä sisustuksessa,  samoin kuin kaikkea sen terveyteenvaikuttavia tekijöitä. Euroopassa ja Kanadassa koivun terveysvaikutuksia arvostetaan ja erilaisia tuotteita löytyy luontaistuotekaupan hyllyiltä. Koivusta tuotetaan keväisin mahlaa, sen lehtisilmuista tuotetaan uutetta, lehdistä valmistetaan teesekoitteita ja tietenkin saunavihta, kuuluu jokaiseen suomalaiseen saunaan. Kulkiessasi luonnossa voit jo huomata miten koivikolla on rauhoittava vaikutus ja sehän on kuulunut niin moneen vanhaan suomalaiseen elokuvaankin kuvaamaan kesän romantiikkaa. Koivunvalkea kaarna kuvaa puhtautta ja koivulla onkin puhdistavia vaikutuksia.

Koivunmahla virvoittaa talvesta nuutuneen kehon ja antaa kuona-aineille kyytiä. Se on todellinen luonnon oma eliksiiri.  Mahla on puun elämää ylläpitävää keväällä virtaavaa nestettä, joka veden lisäksi sisältää hedelmä- ja rypälesokereita, kaliumia, kalsiumia, kromia, kuparia, mangaania, magnesiumia, sinkkiä, omenahappoja, b-vitamiineja sekä c-vitamiinia.
Mahlan terveydellisiä vaikutuksia on käytetty hyväksi jo 1600-luvulta saakka. Sitä on käytetty  rohtona ja luonnonlääkkeenä sen virkistävän ja voimistavan vaikutuksen ansiosta.  Niukan ravinnon aikoina se on estänyt niin keripukin, riisitaudin kuin keuhkotaudinkin puhkeamisen.
Koivunmahla on uudistuva luonnonvara, mutta sen keräily aika on todella lyhyt keväisin. Koivumahlan arvostus on nuossut vuosien sisällä ja kotimainen koivumahla on erinomainen luonnontuote. Kuivumahlalla on puhdistava vaikutus ja talven jälkeen on hyväpuhdistaa kehoa juomalla koivumahlaa kuurimuotoisesti tai käyttää sitä energiajuomana tarvittaessa. Samalla kun haluat puhdistaa kehoasi mahlaa käyttäen on hyvä keventää ruokavaliota tai käyttää mahlajuomaa Detox - ohjelmani aikana.
Myös nykypäivän kuntoillijoille ja terveydestään kiinnostuneille ihmisille mahlasta luulisi olevan iloa,  aineenvaihduntaa vilkastuttavan vaikutuksen lisäksi sen sanotaan vähentävän näläntunnetta. Laiduttajien uskoisi innostuvan viimeistään tiedosta, jonka mukaan koivunmahla aktivoi elimistöstä vararavintoja käyttöön poistaen samalla selluliittia. Lukuisten sokeriyhdisteidensä ansiosta mahla on myös hyvä urheilujuomaa. Kaiken lisäksi se on aito luonnontuote, eikä sisällä lisäaineita, kuten useimmat urheilujuomat. Se on todellinen energia juoma, jonka viilentävää vaikutus on mainittu mm. Kalevalassa koivun suonista kirvonneen mahlan on uskottu sisältävän maagisia voimia.

Keväällä koivujen puhjetessa lehteen on hyvä kerätä talteen lehtiä, jotka voit kuivata teetä varten. Voit lisätä koivunlehtiä muiden yrttien kanssa tai käyttää niitä yksinään. Koivunlehtiteen on todettu puhdistavan verta ja alentavan verenpainetta, mutta todellinen syy mihin sitä yleensä käytetään kaikkein eniten on sen puhdistava vaikutus. Tee lisää virtsaneritystä ja sitä käytetään usein paastoteenä. Koivunlehtiä voit käyttää alkukesästä salaateissa aivan kuin voikukan lehtiäkin. Voikukan lehdissä on paljon vitamiineja ja mineraaleja ja ne puhdistavat maksaa. Paras lehtien keruuaika on heti touko-kesäkuussa tai jos keräät niitä myöhemmin niin kerää vain oksien kärjissä olevia tuoreita lehtiä, äläkä koskaan kerää niitä tien varsilta. Kerää lehtiä talteen talvenvaralle, mutta teetä ei tulisi juoda jatkuvasti, sillä sen aineenvaihdunnallinen reaktio on voimakas. Tee sopii kuuriluontoiseksi ja naisille esimerkiksi juuri ennen kuukautisia, kun turvottaa. Tuoreet lehdet sisltävät C -vitamiinia ja B2 ja B3 vitamiineja, nämä pitoisuudet kuitenkin laskevat loppukesästä ja kun lehtiä kuivataan. 
Tee koivunlehtiteetä tuoreista tai kuivatuista lehdistä, kaada lehtien päälle kiehuvaa vettä ja anna hautua noin 3-4min. Koivunlehtiteellä sanotaan olevan myös rauhoittavia vaikutuksia. Teetä voi hyvin käyttää virtsarakontulehduksen hoitoon ja kihdinhoitoon. Diabetiikkojen tulisi varota teen käyttöä sillä se voi alentaa verensokeria nopeasti, mutta aikuistyypin diabetiikoille lehdet saattavat taas olla avuksi.

Vihdan tai vastan käyttö kuuluu monille suomalaisille saunojille.
Saunanlämpö ja vihdan käyttö edesauttavat kehon puhdistumista
ja vihdan tuoma raikas tuoksu rauhoittaa mielenkin. Koivunlehdistä   
voit myös tehdö jalkoja virkistävän jalkakylvyn, jonka jälkeen on
hyvä tehdä itselle kunnollinen jalkahoito ja ihonkosteutus.                   

Muista heti kun koivuihin ilmestyy lehtiä niin kerää niitä talteen ja
 kuivata niitä talvenvaralle vaikka saunanlauteilla.

Hyviä puhdistautumishetkiä !

Koivunmahlaa myyvät mm. Ruohonjuuri ekokaupat ja
hyvinvarustetut luontaistuotekaupat.

Ei kommentteja: