ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

tiistai 8. helmikuuta 2011

TERVEYTTÄ PELLAVANSIEMENISTÄ

Tämä kaunis sininen kukka on pellavankukka. Pellava on todella monikäyttöinen kasvi, siitä saadaan kuitua pellavakankaaseen, sen siemenistä puristetaan öljyä, jota on kautta aikojen käytetty puunsuojaöljynä, mutta öljyä voi myös käyttää ruokavalion lisänä samoin kuin pellavan siemen rouhetta. Pellavan siemenöljyssä on enemmän omega-3 kuin missään muussa öljyssä ja siemenrouheesta saat terveysvaikutteista lignaania. Pellavansiemeniä voi myös liottaa yön yli jolloin niiden ympärille kehittyy limaa, jolla on vatsaa rauhoittava vaikutus. Pellavansiemenöljyn on todettu vähentävän kolesterolia ja öljy on rasvahapoiltaan arvokas. Kaikista sen rasvahapoista lähes 80% on monityydyttymättömiä ja noin 13% kertatyydyttymättömiä. Pellavansiemenöljyssä on noin 60% omega-3 rasvahappoa sekä noin 15% omega-6 rasvahappoa. Kehomme tarvitsee juuri näitä rasvahappoja suhteessa 4:1 ja siksi pellavansiemenöljy on ihanteellinen päivittäisessä ravinnossa. Tämän lisäksi se sisältää noin 15% omega-9 rasvahappoa.
Pellavansiemenrouhe on hyvä päivittäiseen kuidunsaantiin. Rouheessa on keskimäärin noin 37% kuitua ja sen on lisäksi todettu olevan ihanteellinen siinä mielessä, että osa kuidusta liukenee veteen, jonka johdosta syntyy pellavansiemenen ympärille limaa. Liukenematon kuitu, jota on noin 2/3 osaa kuitupitoisuudesta taas edistää ruoansulatuksen säännöllistä toimintaa. Pellavansiemenrouhe edistää kylläisyyttä ja tasaa verensokeria, vähentää kolesterolin muodostumista ja on oivallinen tuote ummetukseen. Kuitu sisätää myös jonkin verran kasviestrogeeniä
Pellavansiemenrouhetta tai öljyä voi lisätä aamiaisen joukkoon, vaikka puuron tai myslin kanssa. Sitä voi myös käyttää smoothien valmistuksessa ja leivonnassa.Voit myös liottaa pellavansiemenet yönylivedessä ja lisää tämä aamulla smoothien joukkon.

Tee smoothie näin:

Tuoreita tai pakastemarjoja
hieman hunajaa
soijamaitoa
yön yli liouttuneet sienenet ja sen neste

Näiden lisäksi voit lisätä jos haluat:
Raaka kaakao nipsejä, macajauhetta, tai ginsengjauhetta.
Sekoita kaikki tehosekoittimella ja tee juuri sopiva määrä minkä juot heti valmistuksen jälkeen. Juo hitaasti nauttien ja pureskele kaikki pienet palat, joita smoothiessa on, jotta saat ruaonsulatuksen mukaan. Näin takaat vitamiinien, ja hivenaineiden ja tärkeiden rasvojen imeitymisen paremmin ruoansulatuksen avulla.


Öljyä voit käyttä sellaisenaan myös smoothien joukossa, voit myös lisätä sitä itsevalmistettuun öljysalaatin kastikkeeseen.

Itse valmistettuun öljykastikkeeseen tarvitset:

1 osa viinietikkaa, omenaviinietikka tai sitruunamehua
3 osaa oliiviöljyä, rypsiöljyä, tai voit myös käyttää muita öljyjä kuten erilaisista pähkinöistä puristettuja öljyjä
ranskalaista Dijon sinappia
salotti sipulia
valkosipulinkynsi

Kuori sipulit ja pilkkoa ne peiniksi paloiksi, lisää noin teelusikallinen sinappia ja 1 osa (esim. 1 rkl) etikkaa tai sitruunamehua, tämän jälkeen lisää 3 osaa (3 rkl) öljyä. Jos haluat enemmän kastiketta niin lisää etikkaa ja öljyä suhteessa 1/3 tai maun mukaan. 
Tämä on hyvä ja terveellinen salaatinkastike, ilman lisäaineita.


 
 Pellava on ekologisempi ja vaatimattomampi kuin muut kasvit ja se ei tarvitse niin paljon lannoitteita. Olisi kuitenkin hyvä aina valita luomutuotteita oman terveyden ja luonnonsuojelemisen hyödyksi.

Pellavaöljyä saa myös kapseleina, mutta itse pidän, että parhaan hyödyn saat sekä itsellesi, että kukkarolle jos käytät kylmäpuristettua pellavaöljyä ja pellanvan siemenistä valmistettua rouhetta.Terveyttä luonosta...


Ei kommentteja: