ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

lauantai 22. tammikuuta 2011

KOOKOS ÖLJY & RASVA




 Olen ahkera kookosöljyn käyttäjä, mutta tähän asti olen tehnyt siitä vain erilaisia ihorasvoja ja öljyjä lisäämällä erilaisia eteerisiä öljyjä. Kookosöljyissä on paljon eroja, joten suosittelen orgaanista neitsyt kookosöljyä, jota voi ostaa luomu- ja terveyskaupoista. Kookosöljy ja rasva on aivan samaa, öljy vain kovettuu alle 25 asteen lämmössä ja muuttuu silloin rasvaksi. Rasvaa voi lämmittää laittamalla purkki kuumaan veteen niin se muuttuu hetkessä jouksevaksi öljyksi. Kookos rasvalla on mielyttävä mieto tuoksu. Olen muutaman kerran kokeillut rasvalla paistoa ja se antaa mukavan eksoottisen maun ruokaan. Olen tähän jatkossa kerännyt tietoa kookosrasvasta ja olen päättänyt aloittaa rasvan ja öljyn käytön mm. smootheissa ja ruoan valmistuksessa. 
Kookosöljy
Kookosöljy on turvallista sekä sisäisesti että ulkoisesti ihmisille ja eläimille. Se on myös suositeltavaa jo vauvaiästä alkaen. Kookosöljy ei lihota. Se on erinomainen myös ruoan paistamiseen, koska sen savuamispiste on 177 ºC. Jos lämpötilaa pidetään 150 ºC:ssa jonkun aikaa aromat haihtuvat osaksi ja savuamispiste kohoaa yli 200 ºC:n - vähemmän kookoksen makua jää jäljelle. Kookosöljyä voi käyttää monella tapaa myös ihon hoidossa ja hierontaöljynä. Ohjenuorana voisi iholle laitettavista voiteista pitää, että laita ihollesi vain sellaisia hoitovoiteita, joita voi myös laittaa suuhun - suuri osa imeytyy myös muualle elimistöön.
Esimerkiksi hygieniatuotteissa, ihovoiteissa ja kosmetiikassa yleisesti käytettävät parabeenit päätyvät elimistöön ja erään tutkimuksen mukaan niitä löytyy lähes poikkeuksetta myös rintasyöpäkasvaimista - Journal of Applied Toxicology, Volume 24, Issue 1, 2004

Hiljattain on löydetty myös yhteys eläinten rasvakudoksien sisältämien POP (persistent organic pollutants) kemikaalien kerääntyminen ihmisen rasvakudoksiin ja todennäköisesti aiheuttavan kakkostyypin diabetestä ja insuliiniresistenssiä. Ylipainoisille ihmisille, joilla oli korkeat POP arvot kehittyi todennäköisimmin insuliiniresitanssi kuin hoikille ihmisille, joilla oli korkeat POP arvot. Tämä assosisaatio ei toteutunutkaan ylipainoisilla, joilla ei ollut korkeat POP arvot - New Scientist, 12 April 2007.

Myös kookokselle allergiset voivat käyttää kookosöljyä, koska siinä ei ole valkuaisaineita eli proteiinia, joka saattaa aiheuttaa allergisen reaktion.

KOOKOSÖLJY RAViNTONA

Nykyisten ravintosuositusten mukaan 30% kaloreista voi koostua hyvistä rasvoista, joista voi olla tyydyttyneitä 7-10%. Kookosöljy toimii nopeana energian lähteenä keskipitkien rasvahappojen (MCT) ansiosta, jotka ovat hyvin sulavia ja kiihdyttävät aineenvaihduntaa. Se lisää kestävyyttä ja fyysistä suoritustasoa sekä edistää ruoansulatusta ja ravintoaineiden imeytymistä. Se edistää siten myös suolen toimintaa.

Kookosöljyllä voi korvata muita paistorasvoja ja öljyjä keittoihin, salaatteihin, pirtelöihin, dippeihin, leivontaan. Sitä voi myös käyttää yhdessä muiden öljyjen kanssa. 

KOLESTEROLi
Neitsytkookosöljy parantaa kolesterolin HDL arvoa, joka taas parantaa LDL/HDL suhdetta - joka on tarkempi arvo kuin kokonaiskolesteroli sydän- ja verisuoniterveyttä arvioitaessa. LDL/HDL suhteen tulisi olla alhainen, ideaalisesti naisilla alle 1.6 ja miehillä alle 1.1. Taas HDL/(Kokonaiskolesteroli x 100) on syytä olla korkea 29% tai yli. HDL arvon nouseminen siten parantaa näitä arvoja ja vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuontitauteihin - Framingham Heart Study. Uusimpien tutkimusten mukaan kookosöljy alentaisi LDL tasoa - The Weston A. Price Foundation. Myös viruksilla kuten herpes ja cytomegalovirus (sekä ainakin helikobakteeri) näyttäisi olevan yhteys sydäntautien synnyssä - kookosöljyhän hillitsee näitä molempia!

PAiNON HALLiNTA
Keho hyödyntää öljyn tuottamalla energiaa ei varastoimalla rasvaksi. Kookosöljyssä on keskipitkiä rasvahappoja keskimäärin 55%, joista lauriinihappoa on keskimäärin 50%. Lauriinihappoa on luonnostaan runsaasti äidinmaidossa. Lauriinihappo on tärkeä immuniteetin rakentaja - kehossa se muuttuu monolauriiniksi. Toisin sanoen, kookosöljyn lauriinihappo parantaa immuniteettia.

Keskipitkillä rasvahapoilla on laihduttava vaikutus. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivät ovat viluisia ja siihen liittyykin alhainen ruumiinlämpö, kookosöljyn käytöllä on kehon lämpötilaa nostava vaikutus. Kookosöljyä voi siinä tapauksessa käyttää jopa 5rkl/pv aloittaen 1tl-1rkl/pv ja lisäten vähitellen. Huomioi myös, että mahdollinen kilpirauhasen stimulointi saattaa aiheuttaa sydämen tykytystä ja nopeutunutta sykettä. Kuitenkin, jos se jatkuu on syytä alentaa annostusta sopivaksi.

ANNOSTUS
Annostus yli 12 vuotiaille ravintolisänä 1-4rkl/pv, nuoremmille koon mukaan 1-2tl/pv - soveltuu jatkuvaan käyttöön vauvaiästä alkaen. Kookosöljyn käyttön tulisi aloittaa pienellä annoksella, koska kookosöljy on antiviraalinen, antibakteerinen, antifungaalinen - liian suuri annos saattaa aiheuttaa voimakkaan puhdistusreaktion - pahoinvointi, ripuli, jne. Kokeilemalla löytää sopivan annostuksen ja luonnollisesti pienille lapsille pienemmät annokset. Puhdistusreaktiota ei tule sekoittaa allergisiin reaktioihin. Luonnollisesti suurempia annoksia käytettäessä on syytä ottaa huomioon muu rasvojen ja öljyjen rajoittaminen. Huomaa kuitenkin, että kookosöljy ei sisällä esim. omega-sarjan rasvahappoja.

VERENPAiNE
Verenpaineongelmissa on myös hyvä seurata verenpainetta, jos se nousee liian korkeaksi on syytä alentaa annostusta. Toisaalta verenpaineongelmat liitetään myös munuaisten toimintaan ja kookosöljy auttaa munuaisten toimintaa myristiinihapon kautta sekä tehostaa omega-3 rasvahappojen toimintaa, jotka ovat tärkeitä munuaisten toiminnalle, lue lisää The Weston A. Price Foundation. Myös käyttäjäkokemuksien mukaan vähähiilihydraattinen ja/tai hitaiden hiilihydraattien ja kookosöljyn suosiminen ruokavaliossa alentaa verenpainetta, lue käyttäjäkokemuksia EarthClinic.com.

SÄiLYTYS
Kookosöljy säilyy hyvin huoneenlämmössä. Se jähmettyy viileässä, mutta muuttuu juoksevaksi noin 24C°:ssa. Jääkaapissa se muttuu kovaksi ja viileämmässä huoneilmassa jähmeäksi muttei kovaksi. Säilytys: huoneenlämmössä suojassa suoralta auringonvalolta. Viileässä säilytys pidentää käyttöikää.



iHON HOiTO

Kookosöljy soveltuu monella tavalla ihon hoitoon myös ulkoisesti käytettynä. Iholla käytettynä se on tulehduksia ehkäisevä. Tutkimusten mukaan se vähentää psoriasiksen, ekseeman ja dermatiitin oireita. Se tukee ihon kemiallista tasapainoa. Sillä on myös ihoa pehmentävä ja kosteuttava vaikutus ehkäisten ryppyjä ja ihon veltostumista. Se edistää ihon hyvinvointia ja ehkäisee maksaläiskiä. Se käy hoitovoiteena myös vauvoille ja lemmikeille. Kookosöljyn luonnollinen E-vitamiini imeytyy tutkitusti hyvin.

HiUSPOHJA
Kookosöljy ehkäisee tutkitusti hiuspohjan proteiinikatoa eli hiusten ohenemista. Päänahan hoitoon ja hilseilyn helpottamiseksi voi hieroa kookosöljyä kostutettuun päänahkaan, sitten kietaista pyyhkeen päähän ja antaa vaikuttaa joko saunassa tai muuten. Pesu normaaliin tapaan shampoolla. Öljyyn voi halutessa sekoittaa muutaman tipan eteerisiä öljyjä. Normaaliin, kuivaan, rasvaiseen sekä hilseeseen käy rosmariini ja laventeli. Kuivaan käy lisäksi pelargoni, porkkana, persilja, santelipuu. Rasvaiseen käy lisäksi sypressi, salvia, timjami, basilika.

iHOVOiDE
Kookosöljyä voi käyttää oman voiteen (tai yhdistää esim. Aloe Veran, mustaherukansiemenöljyn, tyrniöljyn) kanssa tai sellaisenaan. Voit myös levittää kostutetuin kämmenin suoraan iholle, jolloin saat ohuemman kerroksen. Eksoottista etenkin talvipakkasella - tietysti annat kosteuden haihtua ennen ulos menoa. Kovemmalla pakkasella kannattaa laittaa öljyä kuivin käsin ilman vettä - siinäkin tapauksessa anna imeytyä hyvin ennen pakkaseen menoa. Silmämeikki ja muu kasvomeikki lähtee hellävaraisesti kookosöljyllä - laita öljyä vanutyynyyn ja puhdista kasvot.




Tietoa tieteellisistä tutkimuksista, jotka osoittavat kookosöljyn terveellisyyden ruokarasvana

Turun Sanomien uutinen  suomalaisesta tutkimuksesta vuodelta 2005:
Kotimaa 13.2.2005 3:01:41

Voi luultua parempaa  kolesteroliarvoille
Kookosrasva ja voi saattavat olla aiemmin luultua terveellisempiä kolesteroliarvojen kannalta, ilmenee tuoreesta väitöskirjatutkimuksesta.
Proviisori Anna von Bonsdorff-Nikander on tutkinut menetelmää, jossa kolesterolia alentavia kasvisteroleita lisätään elintarvikkeisiin öljyn ja veden seoksessa. Hän on havainnut, että myös seoksessa käytettävän rasvan laatu vaikuttaa kolesterolin imeytymiseen.
Tutkijan mukaan keskipitkäketjuiset rasvahapot voivat vähentää kolesterolin imeytymistä tehokkaammin kuin pitkäketjuiset rasvahapot. Ero liittyy imeytymisprosessiin ohutsuolessa.
Keskipitkäketjuisia rasvahappoja on etenkin trooppisissa öljyissä kuten kookosrasvassa. Kotoisista tuotteista niitä on jonkin verran ainakin voissa. Sen sijaan esimerkiksi ruokaöljyn rasvahapoista keskipitkäketjuisia on vain viisi prosenttia.
Julkaistu 13.2.2005 3:01:41
 Kookosöljy on maailman terveellisin öljy!
Näin sanoo tri Bruce Fife, naturopatian tohtori ja kirjan "Coconut oil is the healthiest oil on earth" tekijä. Nykyinen tutkimus näyttää tukevan tätä rohkeaa lausuntoa. Kookosöljyä, jota aiemmin syytettiin kolesterolitason nostamisesta, lääkärit itse asiassa käyttävät nykyään monenlaisten vaivojen hoidossa. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että kookosöljyllä on bakteereja ja viruksia torjuvia vaikutuksia, ja sitä käytetään nykyään jopa AIDS-potilaiden hoidossa. Filippiineillä viime vuonna tehdyt tutkimukset osoittivat, että kookosöljy todellakin vähentää AIDS-potilaiden viruskuormaa.
 Lauriinihappo
Avainasemassa kookosöljyn terveellisessä koostumuksessa on keskipitkä-ketjuinen lauriinihappo, jota se sisältää runsaasti, jopa yli 50%. Ainoa muu huomattava lauriinihapon lähde luonnossa on äidinmaito. Tri Jon J. Kabara Michiganin valtion yliopistosta sanoo: "Koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa ei ole ollut niin tärkeää korostaa lauriinihapon tärkeyttä. Kookosöljyssä olevat keskipitkä-ketjuiset rasvat ovat samanlaisia kuin äidinmaidon rasvat ja niillä on sama ravitsemuksellinen merkitys."
 Tri Mary Enig, ravintotieteilijä ja biokemisti ja yksi maailman johtavista rasvojen ja öljyjen asiantuntijoista, sanoo edelleen: "Suunnilleen 50% kookosöljyn rasvahapoista on lauriinihappoa. Lauriinihappo on keskipitkä-ketjuinen rasvahappo, jolla on hyödyllisenä lisäominaisuutena se, että se muuntuu elimistössä monolauriiniksi. Monolauriini on bakteereja, viruksia ja alkueläimiä torjuva monoglyseridi, jota elimistö käyttää tuhoamaan lipidikuorisia viruksia, kuten HIV, herpes, sytomegalovirus ja influenssa, erilaisia taudinaiheuttajabakteereja kuten listeria monocytogenes ja helicobacter pylori sekä alkueläimiä kuten giardia lamblia. Jotkut tutkimukset ovat myös osoittaneet vapaalla lauriinihapolla olevan joitakin antibakteerisia ominaisuuksia."
Politiikka trooppisia öljyjä vastaan
Miksi kookosöljy sai sellaisen pahan maineen menneisyydessä? Kuitenkin valtaosa tutkimuksista, jotka tukevat kookosöljyn terveellisyyttä, on ollut tiedossa jo pitkään. Vastaus on: politiikka ja talous. Kookosöljy oli yhteen aikaan hyvin yleisesti käytössä USA:ssa leipomisessa, paistamisessa, jälkiruoissa ja popcornia valmistettaessa. Mutta 1980-luvulta alkaen eräät hyvin voimakkaat ryhmät mukaan lukien Amerikan Soijapapuyhdistys (ASA), Maissintuottajien yhtymä (CPC) ja Center for Science in the Public Interest (CSPI) alkoivat järjestelmällisesti tuomita kaikkia tyydytettyjä rasvoja. Valheellista tiedettä käytettiin yleisön vakuuttamiseksi siitä, että KAIKKI tyydyttyneet rasvat ovat epäterveellisiä, vaikka tosiasiassa tyydytetyt rasvat, joissa on paljon keskipitkäketjuisia rasvahappoja, kuten lauriini, ovat hyvin terveellisiä. Näitä organisaatioita tuki USA:n lääkelaitos FDA, jonka henkilökunnasta monet ovat lähtöisin ja monet palaamassa kasvisöljyteollisuuteen. Tuloksena oli, että useimmat ihmiset siirtyivät kasvisöljyihin ja lauriinihapon pääasiallinen saanti trooppisista öljyistä loppui. Maat, joista nämä trooppiset öljyt tulivat, pääasiassa Malesia ja Filippiinit, olivat liian köyhiä vastaamaan näihin valheellisiin väitteisiin sijoittamalla suureen mainoskampanjaan. Vasta äskettäin trooppisten öljyjen terveyshyödyt ovat alkaneet tulla julkisuuteen. Suuri määrä tätä tutkimusta on nähtävänä nettisivuilla www.coconut-info.com
Rasva, joka aikaansaa painonlaskua??
Eräs uskomaton piirre kookosöljyssä on, että vaikka se on rasvaa, se itse asiassa edistää painon laskua!! Syy on jälleen sen sisältämissä keskipitkäketjuisissa rasvahapoissa. Nämä rasvahapot eivät kierrä verenkierrossa kuten muut rasvat, vaan menevät suoraan (porttilaskimoa pitkin) maksaan, jossa ne heti muutetaan energiaksi, kuten hiilihydraatit. Joten elimistö käyttää kookosöljyn rasvaa energian tuotantoon eikä rasvan varastointiin. Kookosöljyn keskipitkäketjuiset rasvahapot myös nopeuttavat aineenvaihduntaa ja polttavat nopeammin kaloreja ja siten auttavat painon pudotusta.
(Suomentanut Iikka Saarinen)

2 kommenttia:

Ruusukvartsi kirjoitti...

Mielenkiintoinen blogi. Paljon asiaa. Palaan paremmalla ajalla lukemaan enemmän. Hyvää jatkoa.

Leenamarketta kirjoitti...

Ihanaa kun löysin blogiisi. Olen aloitteleva bloggaaja ja etsin mukavia samanhenkisiä blogeja, joista voisin napsia tietoa ja ideoita omaan elämääni.
Paljon mielenkiintoisia juttuja, Sielunpeili-lehti kiinnostaa etenkin ja juttusi siinä.
Tulen toistekin.
Pirteätä viikonjatkoa!