ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

perjantai 8. lokakuuta 2010

HUNAJA


Viikonlopulla kävin Turun Messukeskuksessa järjestettävissä Kirja ja  Ruoka Messuilla. Kirjoja tarttui mukaan aikamonta ja ruokapuolelta löysin muutaman mielenkiintoisen osaston ja yksi niistä oli hunajan tuottajat Turun lähiseuduilta, jotka olivat koonneet yhteen suurehkon osaston kaikilla mehiläisten antimilla. Olen kirjoittanut tähän tietoja hunajasta, jonka Suomen Mehiläisliitto on julkaissut. Osta mieluummin suomalaista hunajaa. Suomalainen lähihunaja on laadukasta ja maistuu hyvältä.


Hunaja on täydellinen luonnontuote


Hunaja on luonnon oma makeutusaine, täydellinen luonnontuote, jonka valmistavat mehiläiset. Ne keräävät lähiympäristönsä kukista sokeripitoista nestettä eli mettä, muokkaavat sen hunajaksi ja varastoivat pesän kennoihin. Mehiläiset ovat keränneet hunajaa samalla tavoin jo ainakin 150 milj. vuotta.

Hunajissa on hienoja makuvivahteita


Vaikka valmistusprosessi on samanlainen jokaisessa mehiläispesässä kautta maailman, hunajien värissä ja maussa on suuria eroja - kullankeltaisesta siirapinruskeaan ja pehmeän hienostuneesta vahvan aromikkaaseen.
Kunkin hunajan erityispiirteet jountuvat sen raaka-aineesta, medestä, jonka koostumus vaihtelee kasvien mukaan. Esimerkiksi apila-, rypsi- ja horsmahunajat ovat vaaleita ja mietoja, kun taas puolukka- ja kanervahunajat ovat tummia ja voimakasaromisia. Erilaisia hunajalaatuja on tarjolla valtavasti - omat suosikkisi löydät maistamalla.

Monikukkahunaja


Mehiläiset keräävät hunajan ympäristöstä, jossa kukkii monenlaisia kasveja.

Lajihunaja


Mehiläiset keräävät hunajan alueelta, jolla kasvaa vain yhtä kasvilajia. Tietyistä kasvista saatu hunajasato voidaan myös kerätä ja käsitellä erikseen.

Hunajasekoitus


Erilaisia hunajia sekoitetaan yhteen, jotta saadaan haluttu väri ja maku.


Juoksevaa, pehmeää vai lohkeavaa hunajaa?


Hunajaa saa monenlaisessa muodossa: täysin juoksevana, pehmeäkiteisenä levitteenä tai kovaksi kiteytyneenä. Valitse sopiva hunajalaatu käyttötarkoituksesi mukaan. Kaikissa olomuodoissaan hunaja on korkealaatauinen, aito luonnontuote, johon ei ole lisätty mitään ja josta ei ole poistettu mitään.

Juokseva hunaja


Vasta lingottu hunaja on juoksevaa, mutta lähes kaikki hunajalaadut kiteytyvät ennen pitkää. Juokseva hunaja sopii hyvin ruuanlaittoon tai vaikkapa jälkiruokien päälle.

Pehmeä hunaja


Hunajaa vaivataan mekaanisesti kiteytymisen aikana, jolloin siitä tulee samettisen pehmeää. Pehmeä hunaja on monikäyttöistä - sitä on helppo levittää esimerkiksi leivän päälle.

Lohkeava, kova hunaja


Hunajan annetaan kiteytyä vapaasti kovaksi. Lohkeavaa hunajaa on kätevä annostella teen tai kasvin joukkoon.

Hunaja säilyy huoneenlämmössä

Hunaja säilyy erittäin hyvin korken sokeripitoisuuden ja alhaisen pH -arvonsa ansiosta. Säilytä suljettua purkkia huoneenlämmössä -jääkaapin kosteudesta hunaja ei pidä.

Miksi juokseva hunaja kiteytyy?


Hunajan kiteytyminen on luonnollinen prosessi. Kaikki hunajalaadut kiteytyvät aikanaan - toiset hyvin nopeasti, toiset hitaammin. kiteytyminen johtuu siitä, että hunajan glukoosi erottuu fruktoosista. Tällöin hunajapurkin pohjalle alkaa muodostua rakeita. Vapaasti kiteytynyt hunaja voi olla rakenteeltaan karkeaa, mutta se on silti täysin käyttökelpoista.
Kiteytyneestä hunajasta saa juoksevaa lämmittämällä sitä mikroaaltouunissa noin 30 sekunnin ajan, sekoita välillä lusikalla. Toinen tapa on laskea vesihanasta astiaan mahdollisemman kuumaa vettä ja laittaa hunajapurkki vesihauteeseen. Juoksevan hunajan voi puolestaan pakastaa, jolloin se säilyy juoksevana.

MONTA HYVÄÄ SYYTÄ KÄYTTÄÄ HUNAJAA

Ihmiset ovat käyttäneet hunajaa aikojen alusta asti niin ravintona kuin lääkkeenä. Se on maukas, monikäyttöinen ja 100% luonnontuote, jossa ei ole rasvaa eikä lisäaineita. On monia hyviä syitä käyttää hunajaa osana jokapäiväistä ruokavaliota.

Hunaja makeuttaa vähemmin kalorein


Hunaja aistitaan makeammaksi kuin tavallinen sokeri. Niinpä saman makeuden tunteen saa hunajasta pienemällä energiamäärällä.

Hunaja maustaa ruuat


Hunaja antaa herkullista makua kaikenlaisiin ruokiin ja kastikkeisiin. Se nostaa luontaiset aromit esiin ja antaa ruokiin kauniin värin. Hienot yksikukkahunajat maistuvat parhaiten sellaisenaan ja jälkiruuissa. Ruoanvalmistukseen sopii tasapainoisen aromikas ja makea monikukkahunaja.

                   Hunajan ravintosisältö 100g     

                      energiaa 1382kJ/330kcal
                       valkuaisaineita         0,5g
                       hiilihydraatteja       80,8g
                       B2-vitamiinia      0,04mg
                       niasiini                  0,2mg
                       K-vitamiini         0,02mg
                       tiamiini (B1)       0,01mg
                       C-vitamiini              4,0g
                       kalium                   60,0g
                       kalsium                   5,0g
                       magnesium              3,0g
                       fosfori                     7,0g
                       rauta                       0,5g

                       1dl hunajaa painaa 140g

Hunaja on ekotehokas elintarvike


Ekotehokkuus on mittari, jolla mitataan tuotteen ympäristölle aiheuttamaa rasitusta eli kuinka paljon sen valmistamiseen ja kuljettamiseen on käytetty energiaa. Ruotsalaisessa tutkimuksessa paikallisesti tuotettu hunaja on todettu ekotehokkaimmaksi makeutusaineeksi. Sen tuottamiseen kuluu kahdeksan kertaa vähemmän kuin EU:n ulkopuolelta tuodun hunajan tuottamiseen. Ruokavalinnoillamme vaikutamme myös ympäristön hyvinvointiin!

Hunajan valmistajat pölyttävät hyötykasveja


Mettä kerätessään mehiläiset tekevät samalla arvokasta työtä kuljettaessaan siitepölyä kukasta kukkaan. Mehiläispölytyksen ansiosta pääsemme nauttimaan suuremmista ja laadukkaimmista hedelmä- ja marjasadoista.

Hunajaa iholle


Hunaja ehkäisee bakteerien kasvua, ja sillä onkin kautta aikojen voideltu haavoja, palovammoja ja auringonpolttamaa ihoa. Kokeile hunajan vaikutusta saunassa. Levitä hunajaa koko vartalolle ja anna vaikuttaa lempeässä lämmössä. Lopuksi huuhtele hunaja pois lämpimässä suihkussa. Iho tuoksuu ihanalta ja tuntuu pehmeältä.

Lähde: Suomen Mehiläisliitto

2 kommenttia:

http://abebedorespgondufo.blogs.sapo.pt/ kirjoitti...

Very good blog.

Valokin värsyjä kirjoitti...

Löysin tänne blogiisi vahingossa. Mielenkiintoisia ja hyviä asioita. Täytyy tutkia enemmän.