ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

torstai 7. tammikuuta 2010

KAHVI SUOMALAISTEN LEMPIJUOMA


Tässä kasvaa aitoa Costa Ricaa, kuva otettu lomamatkalla Costa Ricassa


Monikaan meistä ei pääse aamulla liikkelle ilman kahvia. Täytyy myöntää, että itse kuulun tähän ryhmään.
Kahvin juonnissa on hyvät terveyttä edistävät puolensa, mutta kuppikaupalla lipitetty kahvi ei ole muuta kuin pahatapa ja suomalaisten piristäjä ja energian pönkittäjä. Osa kahvin terveyttä edistävistä aineosista hajoaa kun kahvi seisoo lämpinä keittimessä. Kun juot kahvia valmista vain sen verran mitä kerralla juot sen lisäksi ota hetki ja nauti kahvistasi, nauti sen tuoksusta ja lyhyestä rauhallisesta hetkestä.

Liiallinen kahvin juonti ei ole hyvä vatsalle ja itse olen todennut suomalaisten kahvi-paahtojen aiheuttavan minulle närästystä. Joten Suomessa olessani käytän expresso- kahvia suodatinkahvin sijasta suodatinkeittimessä.
2-3 kuppia kahvia päivittitäin riittää, juo sen sijaan yrttiteetä, joilla on terveyttä edistäviä vaikutuksia, niilläkin voi piristää itseään.

Muista myös, että saat paljon kaloreja sokerista ja kermasta. Kevyt tai rasvaton maito ovat parempi vaihtoehto jos haluat lisätä jotain kahviin. Makeutusaineet voi unohtaa kokonaan, niiden käyttö on vahingollista terveydelle (makeutusaineista tietoa myöhemmin).

Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että kahvin juonti saattaa pienentää diabetesriskiä, joten unohda kahvipullat ja leivokset ne ovat vain "negatiivistä" energiaa ja niissä on kaikkea mikä ei kuulu terveelliseen ruokavalioon: sokeria, valkoisia jauhoja, margariinia, lisäaineita ym.

Kahvin juonti saattaa pienentää dementia- ja diabetesriskiä

Runsaasti kahvia juovien riski sairastua tyypin 2 diabetekseen on noin puolet verrattuna niihin, jotka juovat vain vähän tai ei lainkaan kahvia. Myös dementiaan ja maksasyöpään sairastumisen riski on suurempi henkilöillä, jotka eivät juo kahvia, suomalaistutkimukset ovat osoittaneet.
Kahvin suhde diabetesriskiin ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pekka Jousilahden mukaan myös Finriski-aineiston havainnoissa. Jousilahti esitti Paahtimoyhdistyksen Kahvi ja terveys -seminaarissa myös muita tutkimustuloksia kahvinjuonnin vaikutuksesta terveyteen.

Kahvittelu keski-iässä voi pienentää myöhäisiän dementiariskiä

Keski-iän kahvinjuonti saattaa pienentää riskiä sairastua dementiaan ja Alzheimerin tautiin vanhemmalla iällä. Tähän johtopäätökseen on päädytty suomalaisella aineistolla tehdyssä sydän- ja verisuonitautiriskiin, ikääntymiseen ja dementiaan liittyvässä CAIDE-tutkimuksessa.

Keski-iässä kahvia nauttineiden riski sairastua dementiaan tai Alzheimerin tautiin oli alempi kuin vähän tai ei lainkaan kahvia juovilla. Riski oli 3 - 5 kupillista kahvia päivässä nauttineilla 65 prosenttia pienempi kuin 0 - 2 kupillista nauttineilla.

Kuopiossa tehdyn tutkimuksen aineistoksi valittiin satunnaisotannalla henkilöitä, jotka osallistuivat Pohjois-Karjala -projektiin ja FINMONICA-tutkimukseen vuosina 1972, 1977,1982 tai 1987. Vuonna 1998 tutkittiin uudelleen 1 409 tällöin 65 - 79 -vuotiasta henkilöä. Heistä 61 oli dementoitunut ja 48:lla todettiin Alzheimerin tauti.

Keski-iässä nautitun kahvin ja teen yhteyttä riskiin sairastua myöhäisiällä dementiaan ja Alzheimerin tautiin selvittäneen tutkimuksen tulokset julkaistiin Journal Of Alzheimers Disease -lehdessä tammikuussa.

Kahvin juonnilla käänteinen yhteys maksasyövän riskiin

Suomalainen tutkimusryhmä teki viime vuonna Hepatology-lehdessä julkaistussa tutkimuksessaan johtopäätöksen, että kahvin juonnilla on käänteinen ja asteittainen yhteys maksasyövän riskiin. Maksasyövän ilmaantuvuus oli kahvia juomattomilla kolminkertainen verrattuna niihin, jotka joivat yli kuusi kuppia kahvia päivittäin.

Tutkimuksessa määriteltiin kahvinkulutuksen ja seerumin GGT:n yhteys maksasyövän riskiin sekä yhdessä että erikseen. Kohorttitutkimuksissa seurattiin yli 60 000 iältään 25 - 74 -vuotiasta suomalaista, joilla ei ollut syöpätaustaa. Maksasyövän todennäköisyys pieneni, mitä useampia kupillisia kahvia tutkittavat joivat päivittäin.

Tutkijat havaitsivat, että korkea seerumin GGT-taso on yhteydessä lisääntyneeseen maksasyövän riskiin. Hyvin matalaan kahvinkulutukseen ja seerumin korkeaan GGT-tasoon liittyi yhdessä lähes yhdeksänkertainen sairastumisriski.

Kansainvälinen viestintäohjelma suunnattu terveydenhuollolle

Terveydenhuollon ammattilaisille suunnattu Kahvi ja terveys -viestintäohjelma välittää tieteellisesti tutkittua tietoa kahvin terveysvaikutuksista lääkäreille, terveydenhoitajille, ravitsemusterapeuteille ja muille terveydenhuollon vaikuttajaryhmille.

Tutkimustietoa on saatavilla runsaasti muun muassa kakkostyypin diabetekseen, Parkinsonin tautiin, Alzheimerin tautiin, sydän- ja verisuonitauteihin sekä vireystilaan liittyen. Lujan tieteellisen taustan takaa asiantuntijaryhmä, joka tarkistaa materiaalin. Viestintäohjelma on kansainvälinen. (Ruokatieto - Mariaana Nelimarkka)
Lähteet:
Hu, Tuomilehto, Pukkala, Hakulinen, Antikainen, Vartiainen, Jousilahti: Joint Effects of Coffee Consumption and Serum Gamma-Glutamyltransferase on the Risk of Liver Cancer (Hepatology 2008; 48: 129 - 136.)
Marjo H. Eskelinen, Tiia Ngandu, Jaakko Tuomilehto, Hilkka Soininen, Miia Kivipelto Midlife Coffee and Tea Drinking and the Risk of Late-Life Dementia: A Population-Based CAIDE Study. Journal of Alzheimers Disease 200916(1), 85 - 91
Muualla verkossa:
www.kahvi.net/terveys
.© Finfood - Suomen Ruokatieto ry

Ei kommentteja: