ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

tiistai 7. syyskuuta 2010

HUOMIOTA HERÄTTÄVÄ MEDITAATIO


Usein teemme asioita ja emme pahemmin kiinnitä huomiota yksityiskohtiiin. Mielessämme liikkuu liikaa muita asioita, jotta voisimme keskittyä vain tähän yhteen asiaan, jota sillä hetkellä teemme on meidän hiljenyttävä hetkeksi ja herättää huomiomme vain tähän hetkeen.
Seuraava meditaatio auttaa meitä keskittymään juuri siihen mitä teet juuri nyt, monille se vaatii jonkin verran harjoitusta ennenkuin ajatukset ja mieli pystyy keskittymään juuri siihen mitä teet.
Ajattele esim. tätä, kun edessäsi on kuppi kahvia tai teetä ja aloitat kahvin tai teen nauttimisen... Kuinka usein keskityt todella vain tähän kahvi- tai teekuppiin sen sijasta, että päivän työt ja hälinä sekä ajatukset pyörivät mielessäsi.
Ensikerralla, kun sinulla on edessäsi kupillinen kahvia tai teetä, tee seuraava harjoitus... Jo juomaa valmistaessasi nauti kahvinporojen tai teen tuomasta aromista. Koskettaessasi kuppia, tunne sen lämpö ja ota kupista kiinni kaksin käsin, sulje silmäsi hetkeksi ja nauti kahvin tai teen aromista. Huomaa miten kupin lämpö vaikuttaa sinuun... Maista juomaa ja tunne miltä sinusta tuntuu, kun juoma laskeutuu suun kautta alas vatsaasi. Kun tiedostat mitä teet, tämä lyhyt nautinnollinen hetki antaa sinulle paljon enemmän kuin kiirreessä juotu kahvi tai tee. Tämä hetki toimii minimeditaationa.

Seuraavaksi voit harjoittaa omassa rauhassa meditaatioharjoitusta, joka auttaa sinua huomioimaan asioita uudella tavalla.

Voit tehdä harjoitustusta ensin vain viisi minuuttia joka päivä ja lisätä aikaa, niin että lopulta pystyt viettämään meditaatiossa 20 minuuttia.
Aloita näin:

  1. Istu mukavassa asennossa tuolilla, nojatuolissa tai sohvalla. Voit istua myös lattialla. Tärkeintä on, että tunnet olosi mukavaksi ja kukaan tai mikään ei häiritse sinua. Tämän harjoituksen voit tehdä vaikka työpaikalla. 
  2. Voit sulkea silmäsi. Kuuntele ääniä ympärilläsi ja anna niiden tulla ja mennä, älä takerru niihin vaan tunnista ne ja anna niiden häipyä taustalle.
  3. Kun hengität sisään niin ajattele "sisään" ja ulos hengittessäsi ajattele "ulos". Tämä on peruslähtökohta sisäiselle keskittymiselle.  Jatka näin hetken aikaa...
  4. Kun mieleesi tulee jotain tai ajatukset alkavat kulkea omaan tahtiin, niin keskity mitä mielessäsi liikkuu. Saatat ajatella kipeää olkapäätäsi tai sanaharkkaa, jonka kävit kumppanisi kanssa edellispäivänä. Tunnista miltä itsestäsi sinä hetkenä tuntuu... Tuo sitten itsesi takaisin hengitys harjoitukseen, mutta älä kiirehdi vaan käy läpi miltä sinusta tuntuu juuri nyt ja mitä tunteita esille tulleet asiat sinussa todella herättävät. Tiedosta ne.
  5. Jos sinusta tuntuu, että jumitut johonkin määrättyyn tunteeseen, niin anna sille nimilappu, esim. "kiukku", "mielipaha" jne. sen jälkeen palaa taas takaisin hengitykseesi.
  6. Meditaation lopussa huomioi positiivinen energia, mitä tämä harjoitus on tuonut tullessaan itsellesi. Kun annat nimilapun tunteelle varsinkin kun se on negatiivinen, huomaat mielessäsi miten sen merkitys vähenee, asian tai henkilön aiheuttama mielipaha ei tunnukkaan enää niin negatiiviselta. Samoin käy ahdistuksen tai pelon tunne, kun annat niille nimen ja kohtaat ne mielessäsi niin usein tunne "laimenee". Asia ei enää tunnukaan niin pahalta. 
  7. Tätä harjoitusta on hyvä tehdä päivittäin vaikka vain 5-10min kerrallaan.

Ei kommentteja: