ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

perjantai 10. helmikuuta 2012

MITEN SINUN VATSASI VOI?

Kehosi hyvinvointi alkaa vatsastasi


Turvottaako syömisen jälkeen?
Onko sinulla ruoansulatusvaikeuksia?
Kärsitkö jatkuvasta ummetuksesta?
Onko sinulla usein ilmavaivoja?
Iskeekö flunssa usein?
Tunnetko itsesi väsyneeksi ja ilman energiaa?
Onko sinulla usein pääsärkyä tai huonovointisuutta?

Kaikki nämä oireet voivat johtua siitä, että vatsasi bakteerikanta ei ole oikea. Suolistossamme on valtava määrä sekä hyviä, että huonoja bakteereja. Kun huonot bakteerit (hiivat) saavat vallan suolistossasi voi sinulle käydä niin kuin minulle kun olin nuori. Opiskelu aikana Ranskassa kärsin ihottumasta käsissäni ja vatsani oli usein turvonnut ja kärsin ummetuksesta ( olen jo vauvaiästä asti kärsinyt ummetuksesta), minulla oli usein päänsärkyä ja huono-olo. Söin kotiruokaa, mutta lounaalla usein söin vain pikaisesti, jonkin suolaisen tai makean välipalan. Söin paljon aitoa ihanaa ranskalaista patonkia ja ruokavaliooni kuului pasta ja riisi.
Eräs ystäväni tunsi lääkärin, joka oli erikoistunut, kehossa eläviin loiseläimiin ja hiivatulehduksiin. Heti ensi minuutilla lääkäri totesi, minun kärsivän exzema ihottumasta, joka oli mahdoton parantaa, sillä samalla minulla oli Candida hiivatulehdus. Tämä oli vuonna -84, silloin harvoin kuultiin sana hiivatulehdus paitsi emätintulehduksena. Candida oli vallannut koko kehoni, ihon kutina, käsien ihottuma, vatsan turvotus, päärsärky, huono-olo ja toistuvat alapään hiivaulehdukset sekä lisäsi jatkuva väsymys kertoi kaikki siitä miten Candida voi vallata kenen tahansa kehon.
Sain 6 kk kestävän lääkekuurin ja ihonhoitovoiteita käsilleni. Muistan kun tulin Ranskasta Suomeen ja kerroin siitä eräälle lääkärille, hän vähätteli asiaa ja sanoi, että "Joo ne ranskalaiset lääkärit eivät tunnu tietävän paljonkaan, en voi antaa teille jatkoa hiivalääkkeille". Onneksi sen aikainen gynekologini tuntui tietävän aiheesta enemmän ja antoi minulle oikeat lääkkeet, jatkohoitoon. Silloin ei ollut kirjoituksia Candidasta tai nettia, joten tiedonsaanti oli hankalaa. Lääkäri kuitenkin kertoi minulle, että Candida rakastaa sokeria, mutta tärkkelypitoisten ruokien tuomia oireita ei tunnettu niin hyvin.

Candida ei ole ainoa oire siitä, että suolistosi bakteerikanta on tasapainossa. Ruoansulatuksesi tarkoitus on sulattaa ruoka, jota syöt ja taata aineosien, vitamiinien ja mineraalien imeytyminen vereen, jotta kehosi, saisi tarvittavat ravintoaineet ja energiaa. Ruoansulatuksen lisäksi nämä elimet osallistuvat, ravinnon varastointiin, kuona-aineiden poistoon, hormonien tuottamiseen ja puolustusreaktioihin. Kun ruoansulatus ei toimi toivotulla tavalla, kertyy liikaa kuona-aineita kehoon ja ruoansulatuselimet varastoivat kuona-aineita, jotka vaikuttavat kehontoimintoja vähentävällä tavalla. Suolen pitäisi poistaa kuona-aineet säännöllisesti ja virtsan mukana tulisi poistua myrkkyjä ja kuona-aineita. Kun keho ei poista säännöllisesti tarpeettomat kuonat, voi paksusuolessa syntyä käymistila, joka saa vatsan tuntumaan turvonneelta ja suolessa syntyy paljon haitallisia kaasuja, joista ilmavaivat. Monet lääkkeet kuten antibiootit vähentävät myös hyvien bakteerejen määrää suolistossa.

Koska jokainen meistä on yksilö ja meillä jokaisella on erinlaiset syömistavat ja suolistomme bakteerikanta noin 1,5kg bakteereja ja hieman hiivoja. Bakteerikanta kehittyy jo ensimmäisen ikävuoden aikana ja sen jälkeen se pysyy melko samana koko koulu- ja aikuis-iän jälkeen, jollei sen tasapaino jostain syystä järky. Suolistossa on miljardeja bakteereita ja ne olennaisesti vaikuttavat koko kehon terveyteen ja hyvinvointiin. Nykyään puhutaan paljon siitä miten vatsan hyvinvointi vaikuttaa koko kehon immuniteettiin. Kun vatsa voi hyvin pysyy flunssakin loitolla. Siksi onkin hyvä nauttia aina Probioottivalmisteita antibioottikuurin aikana ja kuuri muotoisesti aina silloin tällöin.  Probioottibakteereita saat kapseleina tai jauhemuodossa terveyskaupoista ja apteekeista. Jogurteista et saa tarpeeksi maitohappobakteereita ja kaikenlisäksi jogurtit käy läpi pastoroinnin.

Mistä sitten apua, kun vatsa myllertää tai turpoaa, olo on hankala tai närästää...


Terveyslehdissä ja netissä on paljon vatsan hyvinvointia käsitteleviä artikkeleita, jotka antavat todella paljon hyödyllistä tietoa, mutta usein artikkelit myös mainostavat erilaisia tuotteita, jotka tasapainottavat ja pudistavat suolistoa ja ruoansulatus elimiä.
Nyt kuitenkin haluan kertoa oman kokemukseni miten minä olen itse auttanut itseäni. Olen jo ennen karppausvillitystä jättänyt pois valkoisia jauhoja sisältävät tuotteet samoin pastan aja valkean riisin. Sokeria en käytä ollenkaan. Kun asuin Etelä-Afrikassa vuosina '92-'99, sain hiivatulehduksen takaisin ja vatsaa kipristeli ja hiivatulehdukset toivat aina virtsarakonrulehduksen mukanaan,  sain antibiootti kuurin ja tämä hekensi entisestään, suoliston hyviä bakteereja.
Kun jätin pois kaiken sokerin, myös hedelmäsokerinkin ja tärkkelykset, hävisivät oireeni kokonaan.
Vatsa rauhoittui, mutta ummetus jäi. Minulle neuvottiin kuituja, mutta ummetus vain paheni.
Mutta nyt olen vatsan kanssa sinut ja vaikka meillä on ollut ylä- ja alamäkeä kuin vuoristoradalla.

Noin puolivuotta sitten luin ranskalaisen dieetti tohtori Dukanin kirjaa, joka perustuu karppaukseen. Hän neuvoo kirjassaan käyttämään aamuisin 2 rkl kauranleseitä, joita voi lisätä jogurttiin tai niistä voi valmistaa puuroa, keittämällä ne maitoon. Lähdin innolla kokeilemaan kauraleseitä, sillä pidän kaurapuurosta, mutta sekin turvottaa vatsaani. Nyt kun olen syönyt todella säännöllisesti kauralesepuuroa keittämällä sen joko soijamaitoon tai mantelimaitoon, johon lisään keittämisen jälkeen pellavansiemeniä tai niistä tehtyä rouhetta ja pakaste marjoja, on vatsa vaivani hävinneet kokonaan. Joskus kun haluan herkutella hyvällä leivällä niin kastan sen todella laadukkaaseen oliiviöljyyn, tämä on yksi himoni... Vältän kuitenkin leivän syöntiä, joten leipä ja öljy on minulle kuin luksus, jonka kanssa nautiskelen aina silloin tällöin. Jotain on kuitenkin suolistossani muuttunut parempaan suuntaan, sillä leipä tuntuu sulavan ilman vatsan turvotusta. Säännöllinen kauralesepuuron nauttiminen ja siihen lisätyt pellavansiemenet ovat todellakin auttaneet oman suolistoni ja vatsani toimintaa. Vatsani on paljon rauhallisempi ja ruoansulatus tuntuu toimivan paremmin. Kaiken lisäksi kauraleseet auttavat kolesterolin hallinnassa ja ne tasapainottavat verensokeria. Siitä minulla onkin juuri saadut tulokset, sillä kuukausi sitten kävin mielenkiintoisella lääkärillä Etelä-Afrikassa, jossa kartoitettiin koko terveyteni, testeissä minulla on aivan mahtavan hyvät kolesteroliarvot ja verensokeritaso on hyvä... Kirjoitan tästä terveystarkastuksesta enemmän Helmikuun Kirjeessä ensi viikolla. Otan ainakin noin kolme kertaa vuodessa 2 kuukauden Probioottikuurin, itse käytän japanilaista tuotetta nimeltä Fivelac, joka on saatavilla netinkautta, mutta on kallis tuote. Fivelacin avulla vastustukykyni on parantunut ja flunssaa ei ole ollut muutamaan vuoteen. Kysy luontaistuotekaupasta neuvoa, mitä tuotteita Suomessa on saatavilla, jos et haluat tilata netistä.

Kauralesepuuro

2rkl kauraleseitä/henkilö
1.5-2 dl maitoa, soija- tai mantelimaitoa

kiehauta ainekset pienessä kattilassa ja anna puuron hautua 5 min.
Lisää valmiiseen puuroon pellavansiemenrouheita tai kokonaisia pellavansiemeniä noin 1rkl, vähän hunajaa tai sulatettuja pakastemarjoja ja nauti puuro heti. Jos käytät kokonaisia pellavansiemeniä niin pureskele ne hyvin, silloin saat parhaiten kaikki ravintoaineet imeytymään paremmin suolistossasi, kokonainen siemen usein vain kulkeutuu suoliston läpi, auttaen toki ummetukseen. Tarkoitus on kuitenkin käyttää pellavansiemenet hyväksi myös ravinnollisista syistä. Tämä puuro auttaa myös painonhallinnassa, jos pidät vain huolta siitä, että syöt terveellisesti.

Säännöllinen kauralesepuuron nauttiminen ja probioottien käyttö ovat antaneet lisää terveyttä ja samalla ne ovat lisänneet elämän iloa, kun vatsa ei kouristele tai kipristele enää... Minulla on aina pussillinen kauraleseitä matkalla mukana... Keittelin lesepuuroa, joka aamu jopa Afrikan safariretkellä.





1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Itse laitan aina ruisleseitä aamulla pirtelön joukkoon. Onko tietoa miten ruisleseet vaikuttavat elimistöön?

Terveisin S