ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

maanantai 6. joulukuuta 2010

MIGREENI


Lähiaikoina sana migreeni on tullut eteeni useampaan kertaan, joko asiakkaani tai ystäväni ovat kertoneet kärsivänsä erityyppisistä migreeninoireista. Itse olen nuoruudessani kärsinyt jonkun verran migreenista ja sen tuomasta pahoinvoinnista ja näkökentän kaventumisesta, mutta nämä oireet ovat kaikonneet kokonaan elämästäni, syytä en kylläkään tiedä miksi. Olen ehkä tehnyt joitakin sellaisia valintoja elämässäni, että migreeni ei viihdy kanssani. Joskus tähän päänsärkyyn ei vain löydy syytä ja jokainen voi ja onkin jo tarkkailut miten se saa alkunsa. Mistä oma migreenisi johtuu?
Migreeni on kohtauksellista päänsärkyä aiheuttava sairaus, joka johtuu periytyvästä häiriöstä aivorungon hermotumakkeissa. Sitä esiintyy yhdellä kymmenestä aikuisesta, enemmän naisilla kuin miehillä.
Naisilla migreeni ilmenee usein kuukautisten yhteydessä ja joskus erilaisin oirein. Siksi puhutaan naisten migreenistä. Myös lapsilla ja nuorilla migreenin oireissa on omia piirteitään.

Migreenin oireet

Migreenikohtauksia aiheuttavat usein tietyt ulkoiset tekijät, jotka vaihtelevat ihmisestä toiseen. Kohtausta edeltävänä päivänä esiintyy usein edeltäviä oireita, esimerkiksi haukottelua, makeanhimoa, väsymystä, mielialan muutoksia.
Osassa migreenikohtauksista kärsivistä (15:llä sadasta) esiintyy ennen päänsärkyä esioireita eli aura. Useimmiten se on näköhäiriö: laajeneva häiriö näössä, kirkasreunainen värisevä näkökenttäpuutos tai sahalaitainen harmaa tai kirkas alue. Esioireena voi esiintyä myös puheen häiriöitä tai halvausoire, joka kestää 5–60 minuuttia.
Useimmiten päänsärky alkaa suoraan ilman esioireita: sykkivä, toispuoleinen kova tai kohtalainen pääkipu, jota seuraa pahoinvointi ja oksentaminen. Siihen voi liittyä yleisiä tahdosta riippumattoman (autonomisen) hermoston häiriöitä, kuten ihon kalpeutta ja ripulia.

Lähtiessäni tutkimaan eri kirjallisuutta migreenin syistä ja hoidoista, löysin paljonkin erilaisia vastauksia mistä migreeni voi johtua. Olenkin kerännyt tähän erilaisia otteita, joissa viitataan migreeniin. Joka kirjoituksen kohdalla annan sinulle myös lähteen, mistä kirjoitus on otettu. Toivon, että ehkä saat niistä jotain apua tai ehkä olet valmis yrittämään tekemään jotain muutoksia elämässäsi, jotta välttyisit näiltä ikäviltä migreeni kohtauksilta. 

 Alfred Vogelin, Vogel tuotteiden isä


 Hän kertoo migreenistä näin:
Isäni, jolla oli rautainen terveys kärsi migreenistä. Kun hän kiukustui, alkoi tavallisesti kaksi päivää kestävä migreenikohtaus. Säästyin migreeneiltä ensimmäiset 50 elinvuottani. Eräällä matkalla sain pahan tulehduksen, joka vaurioitti maksaani ja sen jälkeen aloin saada migreenikohtauksia. Ne alkoivat aivan kuten isällänikin, aina kiukustumisen jälkeen. Migreeni oli niin paha, että jouduin makaamaan kaksi päivää vuoteessa, koska oksensin vähän väliä sappea. Minun täytyi siis yrittää välttää kiukustumista. Koska huomasin migreenin olevan yhteydessä maksahäiriöihin, aloitin maksadieetin. Söin kasvilääkkeitä ja paastosin, jotta saisin maksani kuntoon. Kun maksahäiriö parani migreenikin katosi. Kirjani "Maksa terveyden säätelijänä" kertoo siitä miten suojautua jo ennalta maksasairauksilta. Sairastuneelle maksapotilaalle on taas hyötyä dieettiohjeista ja fysikaalisista hoito-ohjeista. 
Ei ole helppoa löytää kaikille sopivia migreenilääkkeitä. Seuraavia kasvilääkkeitä voin kuitenkin suositella kokeiltavaksi: 
  1. Sanguinaria-tuorekasviuutetta, jota otetaan 20-40 tippaa veteen sekoitettuna 2-3 kertaa päivässä.
  2. Nux vomica D4 -valmistetta, jota otetaan 5 tippaa 3 kertaa päivässä. Se auttaa pahoinvointiin ja poistaa kuvotuksen.
  3. Petadolor-puristeita, joita otetaan 2 tablettia 3 kertaa päivässä. Ne lievittävät kouristuskipuja.
  4. Belladonna D 4 -valmistetta, jota otetaan 5 tippaa 3 kertaa päivässä poistamaan verentungosta päässä. 
Jos migreenikohtaus tulee säännöllisesti ennen kuukautisten alkua, lääkkeiden kanssa pitää juoda koivunlehtiteetä. Sen vaikutuksesta lääkkeet vaikuttavat nimittäin nopeammin. Mutta jos migreenikohtaus alkaa kuukautisten aikana tai heti niiden jälkeen, otetaan Secale cornutum D 4 -valmistetta. 

Näistä neuvoista voi olla suurta apua migreenin hoidossa. On kuitenkin kokeiltava, mikä tuntuu parhaalta, siis kuunneltava omaa elimistöään. Ilman niiden ruokavalio-ohjeiden noudattamista, joita annan Maksa Terveyden Säätelijä -kirjassani, voi tuskin saavuttaa pysyviä tuloksia. 

Pään tapaturmainen loukkaantuminen voi myös aiheuttaa migreeniä, tämä onkin osalta hankalaa, sillä pää saattaa reagoida ilmaston muutoksista. 

Kaikille migreenistä kärsiville kävely raikkaassa ilmassa ja syvään hengitys voi auttaa oireita. 

Lähde: Luonto Paras Lääkitsijä A. Vogel


Käytännön Aromaterapia kirjassaan Ulla-Maija Grace neuvoo: eteeristä laventeli ja piparminttu öljyä laimenettuna johonkin perusöljyyn hierotaan ohimoille, niskaan ja hartioiden alueille.



Matti Tolonen kertoo migreenistä 

Kuulun itsekin niihin ihmisiin, jotka saavat migreenikohtauksen kerran pari vuodessa. Tosin vain niin lievän, että se menee ohi noin 20 minuutin levolla, ilman lääkkeitä. Migreeni alkaa aina näkökentässä välkkyvänä sahalaitaisena skotomana. Tiedän siis omasta kokemuksestani mistä kirjoitan. 

Faktoja migreenistä:
Noin 12-15% ihmisistä kärsii migreenistä. Suomessa on yli 1/2 miljoonaa migreenipotilasta.
Tautia esiintyy naisilla kaksi kertaa useammin kuin miehillä.
Migreeniä esiintyy kaikenikäisillä ihmisillä, jopa lapsilla ja kaikissa sosiaaliluokissa ja kulttureissa. Migreeni ei ole tavallisen päänsäryn synonyymi, vaan se on kohtauksittain tai epiodeittain ilmenevä tila, johon voi kuulua yksi tai useampi seuraavista oireista: 

  • esioire eli aura, jonka tulessa ihminen tietää, että migreeni on pian tulossa
  • voimakas toispuolinen päänsärky, joka pahimmillaan kestää parikin vuorokautta
  • näköhäiriöitä, kuten näkökentän skotoma ( keskellä näkökenttää vipottava pienehkö alue, jossa tarkka näkeminen on tilapäisesti häiriintynyt) näkökentän laidalla värisevä sahalaitainen kuvio
  • pahoinvointia ja oksentelua
  • yliherkkyyttä valolle, melulle tai hajuille
  • pistelyä, puutumista tai tunnottomuutta raajoissa
Noin 60% potilaista ei ole käynyt vaivansa vuoksi lääkärissä, koska he olettavat, ettei asialle kuitenkaan voi tehdä mitään. 

Monet tekijät voivat laukaista migreenikohtauksen, ei pelkästään stressi eikä juusto ja viini. Laukaisevia seikkoja voivat olla väsymys, unen puute tai liika nukkuminen, voimakkaat tunne-elämykset (viha, suuttumus,suru), hormonaaliset vaihtelut naisilla kuukautisten aikaan, e-pillerit tai estrogeenihoito. 

Magnesiumia migreenin ehkäisyyn ja hoitoon



Magnesiumin vaikutusta migreenin ehkäisyssä ja akuuttien kohtausten hoidossa on tutkittu paljon. MEDLINE-tietokannassa http://pubmed.gov on aiheesta lähes sata tieteelistä julkaisua. Ruoan lisänä tablettina nautittu magnesium näyttää ehkäisevän migreeniä, myös kuukautisiin liittyvää. Jos kärsit migreenistä, kannattaa siis kokeilla magnesiumia, mieluiten yhdessä B -vitamiinien kanssa. 

Lähde: Tohtori Tolosen Terveysoppi, Matti Tolonen


Lisäaineet ja Migreeni

Lääkkeitä yleisemmin ja huolestuttavamman ongelman muodostavat arkiruoan lisäaineet. Kaksi yleisemmin käytettyä ruoan lisäainetta ovat hyvin ongelmallisia elimistön säätelyjärjestelmän kannalta katsoen. Nämä aineet ovat natriumglutamaatti ja aspartamiini. Glutamaattia käytetään lisäämään ruoan makua ja aspartamiini on eleisin käytetty makeutusaine. Nämä yhdisteet ovat luonnollisen aminohappojen yhdisteitä. Tavallaan molemmat aineet ovat luonnosta, kuten puhdistettu sokeri, jonka mainokset ovat vakuuttaneet tulevan suoraan luonnosta. Natriumglutamaatti on glutamaattiaminohapon natriumsuola, Glutamaatti on aivojen yleisempiä välittäjäaineita. Aspartamiini on taas kahden aminohapon aspartamiinin ja fenyylialaniinin yhdiste. Molempia aineita esiintyy yleisesti elimistössä. 
Päällisin puolin glutamaatti ja aspartamiini näyttävät olevan täysin harmittomia yhdisteitä. Käytännössä asia on kuitenkin aivan toista. Aminohapoilla on tärkeä tehtävä keskushermostossa viestejä välittävänä aineina. Välittäjäaineiden pitoisuudet on kuitenkin säädelty aivoissa hyvin tarkkaan. Liikamäärä ainetta aiheuttaa ongelmia kiihottamalla hermosolujen toimintaa. Ravinnon mukana saatu välittäjäainelisä vaikuttaa välittömästi aivojen toimintaan. Glutamaattia ja aspartamiinia kutsutaankin eksitotoksiineiksi, mikä suomeksi tarkoittaa hermostoa kiihottavaa myrkkyä. Vastaavalla tavalla toimivat sellaiset huumeina käytetyt aineet kuten amfetamiini, ekstaasi ja kokaiini. Aineiden keinotekoisesti aiheuttama keskushermoston aktivaatio lisää oleellisesti hermosolun toimintaa, mikä ei ole koskaan terveellistä hermosolulle. Kiihotus vauriouttaa hermosolua minkä seurauksena hermosolu voi jopa tuhoutua. Ilmiö on todistettu monin eläinkokein. 
Eksitotoksiinit on yhdistetty muun muassa migreenin, Alzheimerin tautiin, ALS-tautiin ja Parkinsonintautiin. 

Lähde: Ravinto ja Terveys, Antti Heikkilä

Tässä on joitakin neuvoja, joita voit yrittää kokeilla, tuloksia ei ehkä synny heti, mutta opettele kuuntelemaan omaa kehoasi ja vähennä kaikkea negatiivista elämässäsi. Meditaatio voi myös auttaa kehoa rentoutumaan ja samalla opit tutkimaan tunteitakin eritavalla. Kaikki ne tunteet, joita emme halua käsitellä avoimesti ja rehellisesti itsemme kanssa aiheuttavat, tunnehäiriöitä ja jos syöt epäterveellisesti niin voit näin myös itse aiheuttaa migreenin tuloa. 
Pitämällä päiväkirjaa siitä mitä syöt voit myöhemmin tutkia saatko ruoastasi liikaa lisäaineita.
Glutamiinia( E620 alkavat numerot) niin monessa ruoassa ja se kulkee nimillä aromisuola, aromivahvenne,kasviproteiini, hydrolysoitu kasviproteiini.
Valitettavasti lisäaineista ei tiedetä vielä tarpeeksi ja koska elintarviketeollisuus hallitsee tätä maailmaa lääketeollisuuden kanssa niin, kukaan ei kiinostunut rahoittamaan tutkimuksia lisäaineiden käytöstä. 
Omalla elämäntavoilla voimme kuitenkin vaikuttaa huomattavasti terveyteemme. 



1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, Käypä hoito sivustolle on tullut migreenin ei lääkkeellisestä estohoidosta uudet suositukset, jotka ovat auttaneet migreeniini paremmin kuin lääkkeelliset estohoidot. Katso:
http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi36050?hakusana=migreeni
Taulukko 4 kohta vitamiinit ja hivenaineet.