ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

maanantai 23. elokuuta 2010

F NIINKUIN FITNESS -ELÄMÄNAAKKOSET





Olen ottanut liikunnan Fitnessin alle, koska olen varannut L-kirjaimen aivan toiselle sanalle kuin liikunta. Kuten monet meistä jo tietää, että liikunnalla on suuri merkitys meidän hyvinvointiimme. Löysin hyvän artikkelin netistä ja lopussa on vielä nettisivujen osoite, jos haluatte lukea lisää liikunnasta.
Muistakaa, että luonnossa liikuminen antaa muutakin kuin liikuntaa, mieli herkistyy ja sielu lepää, tunnet itsesi osaksi luontoa ja anna itsellesi aikaa tarkkailla luonnon herkkyyttä ja sen mahtavaa energiaa. Koe, kuuntele ja näe luonto samalla kuin liikut. Saat raikasta ilmaa ja elinvoimaa, ota ystävä mukaan ja lähde liikkelle, miten ikinä sitten haluatkaan liikkua. 




LIIKUNTA OSAKSI ELÄMÄÄ
Säännöllinen liikunta on yksi terveellisen elämän peruspilareista. Kehomme tarvitsee liikuntaa ja kaikenlainen liikkuminen edistää terveyttä ja toimintakykyämme. Sopivasta annosteltuna liikkuminen tuo iloa ja mielihyvää. Liikunnan kokonaismäärä ja säännöllisyys ratkaisevat, mitkä ovat liikunnan vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiimme. Säännöllinen liikunta auttaa selviytymään arjen vaatimuksista ja on osa hyvinvointiamme.
Itse asiassa juuri arkipäivän rutiinit tarjoavat hyvän lähtökohdan liikunnan lisäämiselle. Liikkumisen ei tarvitse olla välttämättä harrasteliikuntaa. Keho ei kaipaa äärirajoilla ponnistelua, vaan kohtuullisella kuormituksella tapahtuvaa päivittäistä liikkumista. Suurin osa siitä voidaan kattaa arjen hyötyliikunnalla, muutamalla pienellä muutoksella päivittäisissä rutiineissa. Energiaa kuluu myös työmatkalla, kotitöissä tai vapaa-ajalla.

PERUSKUNTO
Vahva sydänlihas ja toimivat keuhkot luovat hyvän peruskunnon. Jos peruskunto on hyvä, ihminen jaksaa kaiken kaikkiaan paremmin. Säännöllinen liikunta vahvistaa sydänlihasta ja parantaa keuhkojen toimintaa. Vähemmän liikkuvan sydän tykyttää nopeammin kuin säännöllisesti liikkuvan ja hän väsyy helpommin. Jos sydän on vahva, väsymystä on helppo vastustaa. Säännöllisen liikunnan tuomat edut huomaa arkielämässä. Arjen askareet sujuvat ja tarmoa riittää ylimääräiseen puuhailuun. Portaiden nousu ja bussipysäkille pinkaisu onnistuvat puuskuttamatta.
Kunnon kohotus on järkevää aloittaa arkiliikunnasta. Hissin voi vaihtaa portaisiin ja auton jättää hieman kauemmaksi ulko-ovesta - samalla saa hyödyllisiä lisäaskelia. Pienet muutokset ovat helpompia toteuttaa.
"Sohvaperunan" tie liikkujaksi ei ole toivottoman pitkä. Kuntoa voi parantaa ilman kuntoiluharrastusta, huomaamatta, vaikka kävelemällä osan päivittäisistä matkoista. Koti- ja pihatyöt, marjastus, sienestys, retkeily ja ulkoilu lasten ja koiran kanssa liikuttavat ohimennen. Myös työaikaa kannattaa hyödyntää; kävely työkaverin huoneeseen sähköpostin sijaan tai nousu työtuolista aina kun mahdollista ovat liikuntaa. Itselleen voi vaikka luvata, että nousee työtuolista aina, kun puhuu puhelimeen.
Toisaalta itselle mieluinen tapa liikkua voi olla vaikkapa
kävely, sauvakävely
hiihto, juoksu
kuntasaliharjoittelu
pyöräily, pallopelit
uinti, vesivoimistelu
Jotta uusi aktiivinen elämä ei lipsahtaisi takaisin entiseen, liikunnan tulisi tuntua hyvältä. Suorituspaineet kannattaa unohtaa - tärkeintä on nauttia! Liikkumaan tottumattomalle pienikin lisäys liikunnan määrään on terveydelle hyväksi. Jokainen ylimääräinen askel kannattaa ottaa. Mitä enemmän liikkuu, sitä enemmän hyötyä keho siitä saa.
lähde http://www.pienipaatospaivassa.fi/liiku.php

perjantai 20. elokuuta 2010

HELPPO HENGITYS MEDITAATIO


Hyvälaatuinen ja rauhallinen, mutta syvä hengitys on kaikkien meditaatioiden peruskivi. Hengittäminen tapahtuu automaattisesti ja emmekä anna kovinkaan usein itsellemme aikaa tarkkailla hengitystämme. Stressitilanteissa ja muutenkin hengityksemme saattaa olla hyvinkin pinnallista, kehomme kuitenkin tarvitsee paljon happea, jotta verenkierto voisi kuljettaa sitä kaikille soluille.
Ensiksi voit vain keskittyä hengitykseesi, eikä sinun tarvitse tehdä mitään muuta kuin tarkkailla miten ja mihin osaan kehoasi hengität. Keskity vain sisään- ja uloshengitykseen. Tutkiskele miten syvällistä tai pinnallista hengityksesi on ja tarkkaile mikä osa kehossasi kohoaa kun hengität. Voit tehdä tätä istuen ja selälläsi maaten, mutta pidä kehosi suorassa.

Hengitys meditaatio on siitä hyvä, että sitä voi harrastaa missä ja milloin vain. Keskityt vain hengitykseesi ja huomaat miten ulkopuolinen maailma haihtuu...tämä on hyvä harjoitus vaikka työpaikalla kiireen ja paineen keskellä tai kun muuten tunnet itsesi uupuneeksi.
Voit harjoittaa tätä meditaatiota 5-20 minuuttia. Aloita vaikka 5 minuutilla ja lisää aikaa hiljalleen tai kun sinulla on hyvä rauhallinen ympäristö on helpompi tehdä harjoitus pidempään.

Tee harjoitus näin

  1. Istu selkäsuorana, jos haluat voit laittaa jalat ristiin silloin kuin istut lattialla. Voit myös käydä makuulle selällesi ja ota silloin tukeva tyyny tai rullalle kierretty pyyheliina polviesi alle. Tarkista, että kehosi on suorassa ja pidä kätesi rentoina sylissäsi tai sivulla miten sinusta parhaimmalta tuntuu. 
  2. Hengitä sisään ja ulos nenäsi kautta ja tutki miten hengitys kulkee kehossasi.
  3. Tutkiskele hengitystäsi ja keskity vain siihen, voit myös vaihtaa uloshengityksen suun kautta.
  4. Jos mielesi kulkee muualle tuo se rauhallisesti takaisin hengitykseesi.
  5. Hengitä ilmaa eri kehonosiin ja tarkkaille miten kehon osat kohoavat hengityksestä. Vatsan alueella olevat sisäelimet saavat rauhallista hierontaa, joka kerta kun kohotat vatsaasi ja hengitä mahdollisen alas. Älä kuitenkaan pakota hengitystäsi vaan anna sen kulkea luonnollisesti ja vapaasti. Kokeile myös miltä tuntuu kun hengität vain rintakehäsi yläosiin, niin että kylkiluut laajentuvat sivusuuntaisesti. Tiedosta koko ajan miltä sinusta tuntuu.
  6. Harjoituksen lopussa liikuta sormia ja varpaitasi, venyttele käsivarsiasi ja sääriäsi. Jos olet tehnyt harjoituksen makuuasennossa, käänny kyljellesi ja odota hetki ennenkuin nouset siitä ylös istuma-asentoon ja nosta pääsi ylös vasta viimeisenä.

Jos haluat todella kuunnella hengitystäsi niin laita korvatulpat korviin niin kuulet miltä hengittäminen kuulostaa, tämä vahvistaa mahdollisuutta kuulostella miltä sisälläsi kuulostaa ja samalla korvatulpat helpottavat kaikenlaisten ylimääräisten äänien  poistamiseen, joita ympärillasi saattaa olla.

Tämä meditaatio on hyväksi jokaiselle, mutta etenkin silloin kun kärsit stressistä ja olet uupunut.


torstai 19. elokuuta 2010

MEDITAATIO SOPII MEILLE KAIKILLE

Luuletko olevasi liian kiireellinen tai tunnetko,
että muut pitävät sinua outona jos kerrot,
että meditoit?
Tiesitkö, että jo muutaman minuutin hiljentyminen voi olla meditaatiota?
Meditaation ei tarvi olla jalat ristissä istumista ja mielen tyhjentämistä.

Tässä kerron sinulle millä tavalla voit löytää oman meditaatio "lajisi" ja mitä hetken kestävä meditoiminen voi sinulle antaa.
On jopa lääketieteellisestikin todistettu, että meditaatiolla on hyvinvointia ja terveyttä edistäviä vaikutuksia. Stressin hallintaan löytyy monia erilaisia mahdollisuuksia, meditaation harjoittaminen edesauttaa immunisysteemin toimintaa, verenpaine laskee, univalmius lisäntyy ja yöunen laatu parantuu, meditaatio tuo tasapanoa elämään ja helpottaa ahdistavissakin tilanteissa.

Meditaatio keskittyy oikeanlaiseen hengitystekniikkaan, josta on apua muulloinkin. Harjoitukset keskittyvät kehomme toimintoihin, yksi kerrallaan ja näin opettelemme keskittymään ja kuuntelemaan omaa kehoamme ja sen meille viestittäviä tunteita, oloja tai kipuja. Kun opimme kuuntelemaan itseämme paremmin on meidän helpompi auttaa itseämme rauhoittumaan ja tasapainottumaan... Meditaation avulla voimme saavuttaa lisää itsetuntemusta ja auttaa kehoamme pääsemään syvälliseen rauhaan, sitä tarvittaessa. Lapset rakastavat meditaatio harjoituksia, niiden kuitenkin tulee olla lyhyitä ja niitä voidaan jopa tehdä seikkailumatka mielessä, jossa lapselle annetaan mahdollisuus opastettuun mielikuvitusretkeen, harjoitukset kuitenkin auttavat lapsia keskittymään, kuuntelemaan ja hiljentymään ja näillä kaikilla on todettu olevan hyviä vaikutuksia lasten koulutyöhön ja oppimiseen... Teini-ikäiset ovat saaneet apua ahdistukseen ja opastetut meditaatioharjoitukset tuovat lisää itsevarmuutta.

Seuraavina päivinä tuon sinulle erinlaisia harjoituksia, joita voit itse tehdä ja voit siten valita mikä sinulle sopii parhaiten. Meditaation tarkoitus on parantaa hyvinvointiasi ja antaa sinulle mahdollisuus hiljentyä kuuntelemaan itseäsi, sekä lisätä energiaasi ja elämäniloa...


tiistai 10. elokuuta 2010

ELÄMÄNILO JA MISTÄ SITÄ VOI AMMENTAA


Elämänilo alkaa siitä, että osaamme olla kiitollisia pienistä asioista ja siitä mitä meillä jo on. Monet meistä ovat kadottaneet elämänilonsa ainakin osittain tai jopa kokonaan ja sitä yritetään löytää keinotekoisilla tunnetiloilla, joita saamme alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden vaikutuksesta. Elämäniloa voi alkaa "kasvattamaan" uudelleen kun löytää ensin pieniä asioita, jotka tekevät meidät iloseksi. Negatiivisuus myrkyttää elämäniloa. Nykyään vain negatiiviset uutiset täyttävät television ja lehdet iloiset uutiset jäävät usein toiselle sijalle. On turha odottaa lottovoittoa, jotta saisit elämäniloa. Olet jo saanut lottovoiton elämääsi niin monella tavalla, mutta et ehkä ajattele sitä samalla tavalla kuin minä ja monet muut. (No niin nyt taas takaisin kirjoittamaan, äsken nimittäin tuli hyvä kappale soittimestani ja piti hypätä ylös ja tanssia sen tahdissa, tämä on osa sitä, pientä mistä voimme ammentaa iloa. Hurja villi hetki tanssien ja energiat kulkee taas.)
Olen asunut noin 10 vuotta Etelä-Afrikassa ja nämä vuodet ovat opettaneet minulle todella paljon. Usein jo lomamatkan jälkeen huomaamme miten asiat "meillä" on paremmin kuin muualla, mutta vuodet Afrikassa opetti minulle paljon elämästä niinkuin kuolemastakin. Monet asiat ja tapahtumat siellä olivat paljon vaikeimpia, mutta silti näiden vuosien aikana löysin uutta ulottuvuutta elämääni. Eikä sinun tarvi muuttaa Afrikkaan tai muuallekaan, jotta löytäisit sen.
Eilinen on mennyttä, huominen on tulevaisuutta, elä tässä hetkessä ja nyt. Elä ja koe asioita vahvasti, joka hetki, ole kiitollinen sille mitä sinulla on nyt.
Emme osaa aina olla kiitollisia asioista, vaan tunnemme, että ne kuuluvat automaattisesti elämäämme.

Istahda hetkeksi miettimään mistä sinä saat elämäniloa ja mistä olet kiitollinen. Tee niistä lista ja tarkastele voisitko lisätä niihin vielä jotain. Ole positiivinen. Negatiivisuus vetää puoleensa vain negativisuutta, pelko lisää pelkoa.

Elämäni ei aina ole ollut helppoa ja vakavissakin tai jopa dramaattisissa tilanteissa olen halunut löytää jonkun positiivisen kipinän, joka antaa uutta pontta ja miten lähteä eteenpäin.
Jokainen meistä on varmaan joskus menettänyt rakkaan omaisen tai ystävän ja suru vie aikaansa, mutta jos annamme surulle liian suuren otteen emmekä nää positiivisia asioita, joita ympärillämme todellakin tapahtuu joka hetki, hukutamme kaiken yhdelle asianalle vaikka, meillä todellakin on henkinen mahdollisuus katsoa yli surun ja löytää surustakin pieni kipinä, joka auttaa jatkamaan eteenpäin.

Monet meistä ovat ainaisia valittajia, koskaan ei mikään tunnu olevan hyvin: saamme kuitenkin olla onnellisia, että asumme maassa, jossa hallitsee demokratia. Meille kotiin tulee juoksevaa vettä, mikä on vielä lämmintä jos niin haluamme ja kaiken lisäksi se on juomakelpoista. Meillä on hyvät sairaalat ja ammattinsa osaava henkilökunta, vaikka niin monet ajattelevatkin toisin. Lapsillamme on korkeluokkainen ja ilmainen koulunkäynti. Sosiaalinen turva, vaikka monet eivät tunnu sen toimivan tarpeeksi hyvin ja on tietenkin verot, mutta niistäkin saamme jotakin takaisin palvelujen muodossa. Ja  meillä on vielä hyvinkin turvallista, emme joudu joka hetki pitämään siitä onko kotisi ovet lukossa kun olet kotona tai onko autosi ovet lukittu kun ajat sitä, nukut yösi jotakuinkin rauhallisesti ilman, että kuuntelet jokaisen äänen joka tulee asuntosi ulkopuolelta.
Tässä kohtaa on hyvä kertoa miksi ajattelen näin: kuten kerroin olen asunut noin kymmenen vuotta Etelä-Afrikassa. Olen kokenut maan huippuhetken, jolloin se vuonna -94 astui demokratian tielle. Tämä maa on opettanut minulle anteeksiannon, miten katsoa eteenpäin ja mutta silti unohtamatta menneisyyttä.
Tämä maa opetti minulle antamisen ilon, mitään ei tarvitse heittää pois aina sille löytyy joku, joka on  tarpeessa. Surullisista hetkistä, kuten työtovereiden menehtyminen aidsiin tai väkivaltaisessa hyökkäyksessä. Näitä henkilöitä muistelemme lämmöllä vaikka he olivat vain hetken kanssamme. Olen saanut nauttia hyvästä sairaalahoidosta, koska minulla on ollut varaa maksaa terveysvakuutus ja sen tuomasta etuoikeudesta hyvään palveluun. Olen maksanut veroja ja ainoa etu siitä on ollut, että olen saanut tehdä kahdesta lapsestani verovähennyksen 12 Randia/lapsi eli noin 1,2 euroa/vuosi, muita etuisuuksia ei ole, lasten koulunkäynti on maksullista, ei kouluruokailua, ei terveyshuoltoa.
Kotonani olen joutunut elämään lukkojen ja kalteireiden takana. En voinut kävellä jokapaikassa.

Silti tämä maa ei jättänyt minua kylmäksi vaan päin vastoin, tämä maa on antanut minulle paljon, kulttuurin, ilmaston, ihmisten, luonnon ja henkisyyden merkeissä, jonka avulla olen pystynyt ammentamaan todella paljon elämäniloa. Uudet kokemukset avarsivat elämänkatsomustani ja löysin sieltä sen kaiken mikä minulle on tänäpäivänä tärkeää. Ja olen todella kiitollinen, näistä oppivuosista.

Tässä asioita, joista olen ollut kiitollinen tänään ja mitkä lisäävät elämäniloani:


  • aamuinen meditaatio
  • lämmin suihku mukavan musiikin tahdissa
  • kahvihetki ja juttutuokio rakkaan ystäväni kanssa Skypen kautta Etelä-Afrikkaan
  • keskustelu tyttäreni kanssa Skotlantiin (olen todella kiitollinen henkilöille, jotka ovat luoneet Skypen)
  • sateesta, joka toi kosteutta kuivaan metsään ja antoi minulle mahdollisuuden tanssia terassilla sateessa
  • ystävän puhelinsoitosta ja huomiseksi sovitusta tapaamisesta
  • työstä jota saan tehdä
  • hyvästä energiasta, jota pystyn jakamaan muille
  • perheestäni ja ystävistäni, joita voin rakastaa ja jotka rakastavat minua
  • astianpesukoneesta
  • tunteesta, että saan olla oma itseni
  • tunteesta, että olen oppinut olemaan täysin rehellinen itselleni
  • mukavista tekstiviesteistä
  • musiikista, joka vie minut mukanaan
  • taidoista, joita minulla on
  • suomalaisesta savukalasta
  • olen, jopa kiitollinen vatsavaivoistani, sillä ne ovat opettaneet minut syömään terveellisemmin ja siten voimaan paremmin
  • kauniista maisemasta kun katson ikkunasta ulos
  • metsän tuoksusta sateen jälkeen