ELÄMÄ UUSILLE RAITEILLE...

Jokaisella meillä on jotain korjattavaa elintavoissamme.
Me kaikki olemme yksilöitä ja jokaisella meillä on omat tarpeensa elää onnellisesti.
Jaan kehomme mielelläni eri ryhmiin. Ravinto, liikunta ja terveys ovat yksi ryhmä, toinen ryhmä sisältää ympäristön, sielun ja tunteet. Kun kaikki nämä ovat hyvässä tasapainossa, voimme hyvin. Ravinnolla ja liikunnalla on suurivaikutus terveyteemme. Tänäpäivänä ympäristöllämme on suuri merkitys meidän tunne- ja sielunelämään ja näillä kaikilla on suuri merkitys koko kehoomme. Ympäristö tässä sisältää kaiken mitä tulee kehosi ulkopuolelta, perhe, työ, ystävät, elinolot ja jopa ilma jota hengität.
On hyvin vaikeaa muuttaa elämäntapoja kertaheitolla, ensin sinun pitää tarkastella omaa itseäsi ja miettiä mitä itsessäsi haluat muuttaa. "Elämän Toinen Kevät" antaa sinulle inspiroivia ohjeita miten saat itsesi uusille raiteille...

keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

STRESSI JA TYÖUUPUMUS

Stressi on yksi suurin syy terveyteemme vaikuttavista tekijöistä. Stressi voi tulla salakavalasti hiljalleen tai yhdellä rysäyksellä, mutta terveyteen sillä on huomattavia haittavaikutuksia. Stressi aiheuttaa sydänsairauksia, verenpainetta, lihaskipuja, unettomuutta, suhdeongelmia, työuupumusta ym. paljon muuta.
Fyysisen terveyden ohella stressi vaikuttaa myös mielenterveyteen ja kaikki tämä on kuin aikapommi, joka tikittää ja odottaa räjähdystä. Kun tämä räjähdys tapahtuu saattavat vahingot olla vaikeasti korjattavissa ainakin osalta, terveys on saattanut kärsiä jo liikaa samoin perhe- ja rakkaussuhteet. Tunnista ajoissa stressin oireet.
 Haluan antaa sinulle muutamia ohjeita, joilla voit auttaa itseäsi. Suomalaiset ovat usein hyvin tunnollisia työntekijöitä ja haluavat antaa 110% itsestään... Nykyajan kilpaileva työympäristö luo paljon stressitilanteita monet tekevät työtä, josta eivät ehkä pidä ja näin tälläinen henkilö ei saa tyydytystä työstään, jota tekee... Suurin osa elämästä kuuluu joko työskennellen tai nukkuen. Jos työskentelysi on mielekästä, on aina helpompi hakea syitä mikä stressin aikeuttaa... Ihminen, joka joutuu työskentelemään ammatissa, josta ei pidä ja vielä joutuu koville kiireen ja kilpailun takia on huomattavast pahemmassa tilassa. Työympäristö ja kanssa työskentelevät ihmiset ovat suuri merkitys työelämässä... Muista, että työ kuuluu työpaikalle...


Koti matkalla on hyvä kuunnella musiikkia ja todella kuunnella sanojen merkitystä se auttaa unohtamaan työasioita. Jos kuljet omalla autolla voit laulaa musiikin mukana. Pyöräile tai kävele töihin aina kuin voit, käy kaupassa kotimatkalla ja hanki terveellistä ruokaa. Ruuanvalmistus rauhoittaa, kun annat itsellesi aikaa siihen, jätä "valmistuspakko" ja anna itsellesi aikaa keksiä uusia reseptejä tai hae niitä ruoka blogeista ja  netistä... Kuuntele mukavaa musiikkia niin usein kuin voit ja anna musiikin viedä sinut, tanssi, päästä liiat höyryt irti... Lenkillä tarkkaile luontoa ja kuuntele luonnon ääniä sen sijasta, että palaat ajatuksissa työongelmiin...Hieronta on yksi hyvä rentouttava keino päästä irti stressistä, kokeile eri hieronta lajeja... Helli itseäsi, anna yhteistä laatuaikaa elämänkummanille, TV:n katselu ei ole sitä ja  katso vain hauskoja ohjelmia, jotka saavat sinut nauramaan...Opettele rentoutumaan ja meditoimaan.... Meditaatiossa mielikuvitus ja visualisointi saa valtaa ja pystyt ohjaamaan itseäsi rentoutumaan... Meditaatiota harrastavat ihmiset kärsivät vähän tai harvoin stressistä... Löydät näiltä sivuilta ohjeet rentoutumiseen...Kaikenlainen liikunta on hyvä, mutta yoga todella auttaa sinua rauhoittumaan... Yoga lajeja on monia, kokeile niitä ja löydä se itsellesi sopiva... Ja onneksi meillä suomalaisilla on sauna, rauhoitu saunassa ja hemmottele itseäsi erilaisilla kauneustuotteilla, niiden ei tarvitse olla kalliita, jatkossa annakin joitakin kauneuden hoito-ohjeita, joita on helppo valmistaa kotona...
Muista nauttia elämästä ja ihmistä ympärilläsi, jätä negativisuus ja hae elämästä ja ihmistä se positiivinen puoli...Unohda juoruilu... Harvoin kukaan juoruilee positiivisia asioita tai jos näin on niin saatat olla katkera ja mustasukkainen, että joillakin menee paremmin kuin sinulla...Mutta muista, että aina on ihmisiä joilla menee paremmin, olet sitten missä tahansa tilanteessa elämässäsi...



Tässä lopuksi Työterveyslaitoksen julkaisu...

Jokaisen pitäisi oppia jättämään työasiat työpaikalleOletko stressaantunut töissä? Tuntuuko, että loppuun palaminen on lähellä? Väillä kannattaa pysähtyä miettimään saatko työstäsi riittävän tyydytyksen tai onko vapaa-aikaa tarpeeksi. Työhön kohdistuvat tavoitteet on hyvä pitää selkeinä, mutta niiden täytyy olla myös kohtuullisia.
Työstä palautuminen on tärkeää, koska olemme työpaikalla päivästä 5–8 tuntia. Selkeät rajat työn ja vapaa-ajan välille parantaa hyvinvointia, edistää suoriutumista sekä uuden oppimista. Mielikuvasi työstä säilyy myös positiivisena kun annat itsellesi aikaa hengähtää.

Henkisen työhyvinvoinnin muistilista:

– Anna itsesi virkistyä vapaa-ajalla. Perheen, harrastusten, levon ja kuntoilun parissa vietetty aika tasapainottaa työtä ja auttaa jaksamaan paremmin.

– Tunnista omat rajasi ja aseta realistisia tavoitteita. Mieti esimiehesi kanssa, onko työmääräsi sopiva, ja missä toivoisit työssäsi kehittyvän.

– Aseta selkeä tavoite työajalle. Esimerkiksi takaraja, jolloin lähdet kotiin. Jätä aikaa palautumiselle.

– Älä jää jumiin ongelman kanssa vaan keskustele asiasta tai kokeile toista tapaa.

– Huolehdi, että pystyt työssäsi toteuttamaan myös sellaisia asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä ja mielekkäitä.

– Ota vastuu ammattitaitosi kehittämisestä, ja aseta itsellesi uusia tavoitteita.

maanantai 5. huhtikuuta 2010

SIIVOA EKOLOGISESTI

ÄLÄ MYRKYTÄ KOTIASI

Ei ihme, että meillä on allergiaa ja hengitysoireita vaikka koti onkin puhdas ja pölytön...Oletko koskaan miettinyt millä kotisi siivoat? Konttaako vauvasi puhtaalla lattialla saaden käsiinsä "bakteereita" joiden kanssa me kaikki varttuneemmat olemme kasvaneet, vai saako vauvasi joka konttaus liikkeellä lisää siivousaineita lattiasta käsiinsä ja sitten sitä kautta suuhunsa...Muista, et voi nähdä bakteereita, mutta et myöskään kaikkea niitä ainehiukkasia, joiden kodin pinnoille on puhdistusainella jätetty. Suomessa on hyvä sana, MAALAISJÄRKI ja se tuntuu monelta unohtuvan. Ei kannata uskoa kaikkeen mitä mainokset tuovat, tuotteita on jos jonkinlaista ja kaiken lisäksi ne ovat hinnoiltaan kalliita. Muutamalla perusaineella pääset pitkälle koko kodin siivouksessa ja hoidossa. Ja ota maalaisjärki mukaan.

Ekologinen kodinsiivous

 Siivoa koti pienemmällä kemikaalikuormalla! Ympäristön voi huomioida siivouksessa ekologisemmilla puhdistusaineilla, niiden oikealla käytöllä, tai ottamalla ruokahyllystä löytyvät etikan ja soodan avuksi. Tiesitkö, että etikka käy pyykin huuhteluaineesta ja ei jätä etikan tuoksua pyykkiin, voi lisätä mieleistäsi eetteristä öljyä muutaman tipan etikan joukkoon.

Normaaliin kodin siivoukseen ei tarvita tehoaineita. Neutraali tai heikosti emäksinen yleispesuaine riittää. Muista oikea annostus: puhdistustehoa voi lisätä pesuainemäärää kasvattamalla, mutta ylettömät luraukset ovat turhia.
Voimakkaita puhdistusaineita ei kannata käyttää kuin todellisessa tarpeessa. Nykyään on eriläisiä bakteereita tappavia puhdistusaineita, jotka mielestäni ovat aivan turhia, ihmisen vastustuskyky on mahtava järjestelmä, joka pystyy hyökkäämään bakteereja vastaan ja kaiken lisäksi, jos siivoat kotisi säännöllisesti, ei mitään bakteerihyökkäyksiä kotonasi tapahdu, kaikki tämä on taas uutta markkinointi tekniikkaa...Kaiken lisäksi kuormitat hengitysilmaa erilaisilla ainehiukkasilla, jotka voivat olla paljon harmillisempia, lapsille, kotieläimille kuin itsellesikin, kuin kaikki "hirmu" bakteerit, joita TV-mainokset meille näyttävät.

Vältä myös klooripitoisia aineita. Sen sijaan voi kokeilla esimerkiksi ekologista etikkaa. Vanhat mummon konstit on parempi vaihtoehto ja edullisempikin...
Pitkäikäisten mikrokuituliinojen ja -moppien avulla vältät puhdistusaineiden käyttöä. Ne pyyhkäisevät myös pölyt kätevästi ilman vettä. Vileda-liina on hyvä pölynpyyhkimiseen kun haluat kayttää kosteaa vaihtoehtoa ja tarvit vain vettä...

Pyykissä olevien tahrojen poistoon käy hyvin Marseillen saippua ja sillä voit pestä mitä vain. Voit myös liuottaa saippua raastetta pullollisessa vettä ja saat hyvän puhdistusaineen kun haluat poistaa tahroja erilaisista pinnoista, sen jälkeen vain pyyhit kostealla liinalla pinnan. Vaatetahraan voit suihkuttaa tätä liuosta ja laittaa vaate myöhemmin pesukonepesuun.



Muista tämä
Desinfioivat tai antibakteeriset puhdistusaineet ovat kotona tarpeettomia. Pidemmän päälle niistä voi olla haittaa: käyttö edistää kestävien mikrobikantojen muodostumista, jonka jälkeen desinfiointikaan ei enää tapa taudinaiheuttajia.

Vähennä tehosiivouksen tarvetta

Tehosiivousta kovilla aineilla ei usein edes tarvita, kun pyrkii pitämään kodin suhteellisen siistinä ja puhtaana. Olen elänyt eripuolilla maailmaa ja kotini oli varmasti eniten järjestyksessä ja puhtaampana Etelä-Afrikassa, koska siellä oli mahdollisuus pitää kodinhoitajaa, mutta hoito oli vain normaalia imurointia, astioiden pesua, tavallista kodin ylläpitoa. Suomessa on monilla oikea siivous vimma, monet käyttävät paljon aikaa siivoukseen, sen sijaan voisi tehdä paljon muuta kuin kiillottaa peilinpintoja tai tiskipöytää...Kodin perussiivous on tietenkin tärkeää, mutta hyvät ystävät kaikkea kohtuudella.

Vinkkejä
  • Poista tahrat mahdollisimman pian niiden syntymisen jälkeen.
  • Vältä esimerkiksi viemärien ja vessojen tukkeutumat ennakolta puhdistamalla lattiakaivo säännöllisesti.
  • Älä myöskään laita viemäriin tai vedä vessasta mitään sellaista, joka ei sinne kuulu ja joka voi sen tukkia.
  • Ekologisemmissa pesuaineissa on jo vara valita, ensikerralla kun ostat puhdistustuotteita niin vertaa. Nykyisin kaupoista löytyy myös hyvä valikoima ympäristömerkittyjä puhdistusaineita. Esimerkiksi Joutsenmerkin saaneet tuotteet on arvioitu elinkaareltaan ekologisimmiseksi kuin tuoteryhmän vastaavat tuotteet keskimäärin.
  • Kaikki ekologiset tuotteet eivät kuitenkaan ole edes hakeneet pohjoismaista ympäristömerkkiä, kuten mm. belgialainen Ecover. Ecover on saanut mainetta edelläkävijänä ekologisten puhdistusaineiden valmistajana, ja sen tuotteet pohjautuvat kasviperäisiin raaka-aineisiin ja mineraaleihin.Ecoverin pyykinpesuaine pärjäsi hyvin Kuningaskuluttajan testissä. Tuotteita myydään mm. useimmissa ruokakaupoissa...

Ekologisia siivousvinkkejä

  • Sälekaihtimet puhtaaksi etikkavedellä ja puuvillakäsineillä Sekoita saman verran väkiviinietikkaa ja lämmintä vesijohtovettä. Laita käsiisi puuvillasormikkaat (mieluummin vanhat, uusia voit ostaa päivittäistavarakaupoista), kasta hanskakätesi veteen ja vedä säleet sormin puhtaaksi molemmin puolin.
  • Viemärien raikastaminen ja avaaminen etikalla ja ruokasoodalla Kaada tukkeutuneeseen viemäriin noin desi ruokasoodaa ja perään 2,5 dl väkiviinietikkaa. Vaahdon laskeuduttua laske viemäriin kuumaa vettä. Odota muutama minuutti ja laske perään kylmää vettä.
  • Muistathan, että putkenavausaineet, kuten myös uuninpuhdistajat ja konetiskiaineet, ovat vahvasti emäksisiä ja erittäin syövyttäviä, haitallisia kemikaaleja. Etikka-sooda -yhdistelmä on ekologisempi ja turvallisempi.
  • Pohjaan palanut maito pois suolalla. Kostuta palanut maitokattila ja ripota palaneen maidon päälle suolaa. Anna vaikuttaa kymmenisen minuuttia ja harjaa kattila puhtaaksi.
  • Steariini pöytäliinasta talouspaperiin imeyttämällä. Rapsuta suurimmat, kuivuneet steariinit pois. Aseta tahran päälle talouspaperi. Kuumenna silitysrauta lämpötilaan, jonka pöytäliinan kangas kestää, ja sulata raudan avulla steariini paperiin. Voit myös lämmittää tahran hiustenkuivaimella ja sitten pyyhkiä pois steariinin. Pyyhi loput pois etikka-vesi -seoksella (1 osa etikkaa, 1 osa vettä). Tarvittaessa pese normaaliin tapaan.
  • Punaviinitahraan suolaa päälle. Ensitekona ripota tahralle reilusti suolaa, jotta viiniä imeytyy siihen. Anna kuivahtaa ja imuroi tai harjaa suola pois. Pese vielä tavalliseen tapaan.


Jos sinulla on hyviä luonnonmukaisia siivous- tai puhdistusvinkkejä niin lähetä ne minulle, lisätään ne tähän listaan, niin niistä on muillekin iloa.  elaman2.kevat@yahoo.com


Lähteitä ja lisätietoja:
Lue lisää siivouksesta ja tahranpoistosta esimerkiksi Marttojen sivuilta
Lähteenä käytetty myös Anja Nysténin Kemikaalikimara -kirjaa. Nysténin blogista voi lukea myös siivousvinkkejä.
Puutteenperä-sivuston etikkavinkit
Vihreä Lanka: Testissä luonnon omat siivousaineet

lauantai 3. huhtikuuta 2010

TULOSSA JOTAIN AIVAN UUTTA

Hei kaikki lukijat,
On vierähtänyt 2 viikkoa siitä kun olen viimeksi kirjoitellut tähän blogiini, ei en ole unohtanut teitä vaan olen ollut 10 päiväisessä seminaarissa. Tuikka aikataulu ja olematon Internetti -yhteys on syynä siihen, etten ole kirjoitellut viime aikoina.
Sain koulutuksen Denise Linn'n Seminaarissa ja olen nyt Soul Coach. Oletko koskaan kuullut sellaisesta?
Moni varmaankaan ei. Kuulun nyt yli 500 laajuiseen Soul Coaching perheeseen ja jäseniä on ympäri maailmaa. Suomessa vain muutama. Jos käännän sanan soul coaching suomeksi niin sen voisi kääntää " sielun treenaus", no ei ehkä se kaikkein paras mahdollinen, mutta siitä on hyvä aloittaa...Tämä "treenaus" on samantapaista kuin Life Coaching, mutta Soul Coaching vie sinut syvemmälle sielusi kiemuroihin, tämä ohjelma opettaa sinua tutustumaan itseesi aivan uudella tavalla. Tämä ei ole terapiaa vaan minun tehtäväni on opastaa ihmisiä löytämään elämäntarkoituksensa, miksi olen täällä juuri nyt ja mikä on elämän työni. Meillä jokaisella on unelmia ja tämä opastus opettaa miten tehdä niistä totta. Tämän ohjelman avulla saat itsevarmuutta, pelkosi häviää ja saat elinvoimaa...
Soul Coaching on 28 päivän pituinen ohjelma, jossa voit valita jokapäiväisen tehtävän kolmesta eri tasosta. harjoitukset sopeutuvat hyvin päivän askareiden joukkoon, ja kiireisinkin voi lähteä mukaan. Minulla on tarkoitus aloittaa Soul Coaching netin välityksellä, kunhan vaan saan suomenkieliset käännökset valmiiksi. Olen aloittanut jo englannin kielellä, joten se on mahdollista, vaikka heti, jos sinua kiinnostaa niin ota yhteyttä elaman2.kevat@yahoo.com  28 päivän kurssi maksaa 150 euroa. Hintaan sisältyy, päivittäinen teksti, ohjattu meditaatio audio ja yhteistyö oppaan kanssa netin välityksellä (sähköposti, skype).

ANNA ITSELLESI TOINEN KEVÄT: Elä pitkään, elä vahvasti ja elä onnellisena